Vi har efterhånden fået oparbejdet en hyggelig tradition med at mødes til en tidlig middag (på grund af børn, kørselsafstand o.s.v.), når “bornholmerne” er på besøg.
Bornholmerne er mine tidligere kolleger Lene, der altså er bornholmer, samt Jesper, der har ladet sig omplante fra Vestjylland, hvor han stammer fra. Sammen har de sønnen Asmus.
Vores fælles venner og tidligere kolleger, Mads og Trine, lægger hus til gensynsmiddagene. Og Mads, der elsker at lave mad, laver hovedret, bager brød og dækker smukt bord. Nogle gange er teenagedatteren Caroline til stede, andre gange ikke, men lillebror Christian er der altid.

Forleden var vi syv til bords. Mads havde fået fået et rotisserie i fødselsdagsgave. Et rotisserie er sådan en gadget til en havegrill, nemlig et spyd, man for eksempel kan parkere en kylling på, og så drejer spyddet selv og sikrer, at kyllen bliver stegt jævnt over det hele. Det skulle naturligvis afprøves, så vi fik kylle, en lækker kartoffelsalat samt italiensk brød.
Bornholmerne har altid drikkelsen med – det har før været øl fra Bornholm, men denne gang var det nu bobler til velkomstdrik og rosé i sommervarmen til maden.

Og jeg plejer så at have desserten med.
Denne gang en jordbærtærte, som jeg i al beskedenhed syntes, var ret god. Men også “rich”, altså temmelig bastant. Man skulle ikke skære sig et vildt stort stykke, før man havde fået nok. Sådan lidt konfekt-agtig.
Som det ses på billedet, kom den også til at se vældig nydelig ud. Det skyldes så, at jeg med cremen og jordbærrene kunne dække chokoladeovertrækket, der gik fra at være flot og blankt til at blive mat, da jeg tilsatte lidt smør, som ifølge et “godt råd” skal forhindre, at chokoladeovertrækket knækker over det hele, når man skærer den første skive. Det tror jeg så, at jeg vil foretrække en anden gang – altså det smukke udseende frem for praktiske ikke-knæk….
Jordbærtærte med mascarponecreme
(8 personer, siger opskriften – det passer nok meget godt, hvis det er voksne)
100 g pekannødder (se note 1)
50 g hvedemel
200 g smør, blødt
100 g rørsukker
3 æg str. M/L
1 knsp salt
Mascarponecreme:
2 æggeblommer (pastauriserede, se note 2))
1,5 spsk sukker
Kornene af 1/2 stang vanilje
250 g mascarpone (italiensk friskost, fåes i de bedre/større supermarkeder)
1,5 dl piskefløde
Saft og revet skal af 1 økologisk citron (se note 3)
Desuden:
200 gram mørk overtrækschokolade
250-300 gram friske jordbær, skåret i skiver (se note 4)
Tænd ovnen på 175 grader (160 grader varmluft).
Fordel pekannødderne på bagepapir på en bageplade og rist dem i ovnen i cirka 10 minutter. Lad dem køle helt af.
Hak nødderne meget fint, eventuelt i en minihakker eller en blender (det får næsten samme udseende som sukker). Sigt hvedemelet og vend de fintmalede nødder i.
Pisk smør, revet marcipan og sukker i 5-7 minutter (jeg brugte røremaskinen) til det er lyst og luftigt. Rør æggene i et ad gangen, og vend herefter melblandingen i (ikke i røremaskinen, men med en dejskraber!)
Fordel dejen i en smurt springform, og bag den i ovnen i cirka 35 minutter til kagen er gylden. Lad kagebunden køle helt af.
Smelt chokoladen. Nogle gør det direkte i gryden (det kan jeg godt finde på…), nogle i vandbad, og jeg ved, at Mads foretrækker microovnen. Gør som du vil, men lad være med at røre i chokoladen. Bare lad den smelte. Og overtræk så hurtigt kagebunden – f.eks ved hjælp af en paletkniv – mens du drejer kagebunden med den ene hånd og smører ud med den anden.
Lad chokoladen stivne.
Lav imens cremen ved at piske æggeblommerne med sukker og vanilje i 3-4 minutter til den er lys og luftig.
Blandt mascarpone og fløde i og pisk igen, indtil cremen er luftig. Smag til med citronskal og – saft (se note 5).
Fordel cremen på den chokoladeovertrukne kagebund, brug eventuelt en sprøjtepose. Pynt med masser af jordbær. Sæt kagen på køl indtil servering.
(opskriften er fra Samvirkes lille opskriftsbog “Bær”, forfatter Mia Irene Kristensen. Bogen udkom i 2015)
Note 1: Ifølge opskriften kan man bruge mandler eller hasselnødder i stedet for pekannødder.
Note 2: For at være på den sikre side bruger jeg altid pastauriserede æggeblommer, når jeg laver noget med æggeblommer, som ikke skal varmes. Det er muligt, at man ikke længere behøver det, men better safe than sorry.
Note 3: Ja, det skal være en økologisk citron, når man skal bruge revet skal. Der er ingen grund til at spise de kemikalier, som de sprøjtede citroner er dækket med – og nej, det kan ikke vaskes væk.
Note 4: Det er en rigeligt stor portion skivede jordbær – jeg serverede resten i en skål ved siden af som “ekstra”. Det var et hit, især hos børnene.
Note 5: Mascarponecremen kan spises med jordbær – uden kage. Det er også en lækker dessert. Og mindre tidskrævende.