Jordskokker og stenbiderrogn – mens rognen endnu er her

Jordskokker og stenbiderrogn
Jordskokker og stenbiderrogn.

Det var en god og madglad bekendt, Peter, der satte mig på sporet af sammensætningen jordskokker og stenbiderrogn. Han skrev nemlig til mig, at han holdt allermest af stenbiderrogn sammen med papirstynde skiver jordskokker, marineret i olie og citron.

Det sad i baghovedet, da jeg faldt over denne opskrift i bloggeren, madskibenten og grønthandleren Mette Helbæks bog “Grøntsagsbiblen”. Når både hun og Peter mener, det er en god kombination, er det gospel.

Så da jeg lørdag inviterede min veninde Anne Marie på “middag og film” (noget vi desværre for sjældent gør, men det er sgu hyggeligt!), skulle opskriften altså afprøves.

ingredienser til forretten
Ingredienser til forretten med stenbiderrogn og jordskokker.

Jeg kan VARMT anbefale opskriften! Det smager forrygende. Og det er nemt.

Min eneste anke er, at jeg ikke ved, hvad fløde 13 procent er? Den kaffefløde, jeg kunne finde, var kun 9 procent. Og madlavningsfløde (som jeg nægter at bruge) er 18 procent og indeholder mel.

Så jeg endte med at købe almindelig fuldfed piskefløde. Det fungerer rigtigt udmærket – med mindre man da er på slankekur, men så skal man nok bare vælge sig en anden ret. Eller slå ud med armene og sige til sig selv, at det ikke skal være så surt, det hele, og så spise en mindre portion end man ellers ville have gjort, bare for at vise sin gode vilje.

Veninden var også begejstret og noterede sig, at det var “helt rigtigt”, at jordskokkerne skulle have en smule bid.

Prøv endelig opskriften, mens rognen endnu er her. Snart er det slut for i år.

PS: Mette Helbæks blog “Et simpelt liv” er værd at læse. Det er i hvert fald een af dem, jeg holder af at bruge lidt tid på. Du kan kigge på den ved at trykke på navnet, der er fremhævet med rødt.

Jordskokkerne koger i citronfløden
Jordskokkerne koger i citronfløden.

Jordskokker i syrnet fløde med rødløg og stenbiderrogn

(4 personer)

1 rødløg

300 gram jordskokker

2 dl fløde 13 procent (eller se tekst ovenfor)

saft af 0,5 citron

10 gram smør

salt og peber

300 gram stenbiderrogn

dild til pynt

Kom stenbiderrognen op i en sigte og smag den til med salt, citron og peber – hvis du bruger urenset rogn, kan du se et andet steds her på bloggen (skriv “stenbiderrogn” i søgefeltet), hvordan man selv renser det.

Snit rødløget helt fint (se note). Skræl jordskokkerne og skær dem i små tern (se note).

Varm fløden op til kogepunktet sammen med citron og smør, kom jordskokternene i og kog dem i cirka fem-seks minutter.

Sigt jordskokkerne fra fløden (jeg brugte en hulske, men en si er nok endnu bedre) og fordel dem i fire dybe tallerkner. Drys rødløg over.

Smag den syrnede fløde til med citron, salt og peber, og skum den op med en stavblender (se note). Hæld fløden over jordskokkerne og top til sidst med stenbiderrogn og dild.

Note 1: Jeg skar løget i supertynde skiver, fordi jeg mente, det ville se pænt ud. Det gør det også, men det vil være nemmere at spise, hvis det er i små tern.

Note 2: Jordskokker er nogle små knudrede bavianer, som ikke er specielt sjove at skrælle. Ofte nøjes jeg med at skrubbe dem grundigt. Men her er det altså nødvendigt at skrælle dem. Det er nemmest, hvis man skærer alle udvækster og knolde af “hovedknolden”.

Note 3: Jeg ved ikke, om det var fordi jeg brugte fløde 38 procent eller om det var fordi, jeg kun lavede en halv portion, at der ikke var fløde nok til at jeg kunne skumme fløden op med stavblenderen. Men det smagte nu også godt “uskummet” 🙂

(Opskriften stammer fra “Grøntsagsbiblen”/Mette Helbæk, Lindhardt og Ringhof, 2012)

Elegant forret, der er nem at lave
Elegant forret, der er nem at lave – når stenbiderrogn er i sæson, altså.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *