Kold kartoffelsalat – mors opskrift

Mors kolde kartoffelsalat
Mors opskrift på kold kartoffelsalat – og en frikadelle fra slagteren, da jeg desværre ikke kan få frikadeller fra Føtex mere..vores Føtex lukkede sidste år.

I går opdagede jeg, at den lille træhytte var kommet op på St. Torv.

For holstebroere i byens centrum er det et tegn på at sommeren for alvor er her. I den lille hytte sælger en ung dame nemlig danske jordbær (godt nok endnu ikke frilands) og danske nyopgravede kartofler.

Jegbruger en kartoffelskrabehandske
Jeg bruger en kartoffelskrabehandske – de er ikke særligt dyre og de er utroligt effektive til nye kartofler.

Jeg må erkende, at jeg hev 50 kroner op af pungen for 1 kilo kartofler, men de var så til gengæld også så friske, at skindet gled af dem så let som ingenting, da jeg skrubbede dem under hanen. Jeg købte i øvrigt også en bakke jordbær (til 35 kroner), der smagte rigtigt udmærket og søde, men ikke sådan ”ægte solmodne”. Men det kommer.

Ingredienser til kold katoffelsalat
Ingredienser til kold katoffelsalat.

Kold kartoffelsalat hører den danske sommer til, og går lige godt til grillmad og pande-frikadeller. Jeg tror, at næsten enhver familie har deres egen ”den allerbedste” opskrift på kartoffelsalat, uanset om de nu foretrækker olie-eddike versionen eller den med cremefraiche, skyr eller ymer, om der skal tilsættes mayonnaise, om der skal purløg eller dild i, og om der skal grøntsager i kartoffelsalaten…

Også min familie har vores ”aller bedste”. Det er min mors opskrift, og selv om jeg laver små variationer ind imellem, så holder jeg mig mere eller mindre til den, fordi…ja, fordi det er den aller bedste 🙂

Og så er kartoffelsalaten i øvrigt på ingen måde ringere dagen efter, hvor den har stået i køleskabet og kartoflerne har suget dressingen til sig.

Jeg desværre spise rigtig meget kolkartoffelsalat!
Jeg kan desværre spise RIGTIG meget kold kartoffelsalat! Det er en af mine yndlings sommer-retter.

Mors kartoffelsalat

(4 personer)

1,5 kilo nye kartofler

0,5 liter creme fraiche 18 procent

Cirka 1,5 dl creme fraiche 38 procent

Ostindisk karry efter smag

0,5 revet (eller hakket) løg

1-2 tsk bernaise essens

Purløg eller dild

Salt og peber

Skrub/skrab kartoflerne under den kolde hane (jeg bruger en kartoffelskrubbehandske) og kog kartoflerne – de skal have lidt bid og ikke være udkogte. Afkøl dem og pil dem eventuelt. Man kan sagtens spise dem med skræl på (det et sundt), men dressingen trænger altså bedre ind, når ikke der er skræl.

Blandt ingredienserne på listen herover og smag på dressingen. Den skal smage lidt kraftigt, for smagen bliver ”svagere”, når kartoflerne kommer i.

Skær kartoflerne i mindre stykker og vend dem i dressingen.

Note: Man kan helt udelade karry – under alle omstændigheder skal der ikke meget i, højst 1 tsk. Nogle gange kommer jeg en slat mayonnaise i. Det ville min far ikke have, men jeg synes, det er fint, når dressingen bliver lidt federe….

Note 2: Min mor serverede af og til marinerede sild til kartoffelsalaten. Det lærte jeg aldrig at holde af! Jeg har også fået kold, kogt skinke til. Det er da OK. Men jeg synes, det allerbedste er gode frikadeller eller gode, grillede pølser – begge dele fra en god slagter, efter som jeg altså ikke kan lave gode frikadeller selv….

Man kan udelade karryen
Man kan udelade karryen – og hvis man bruger purløg i stedet for dild, kan man faktisk også udelade det rå, revne løg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *