AnneMaries småkager

AnneMarties småkager
Lækre småkager til kaffen.

Småkager er IKKE min spidskompetence.

Det var min mors, så hvert år til jul fik vi perfekte jødekager (min favorit), perfekte brunkager (min søsters favorit) og perfekte vaniljekranse (min fars favorit). Og jeg tænkte aldrig på at få lært at bage dem, mens mor var i live.

Nu skal jeg snart – for tredje jul i træk – til at øve mig alene på at lave jødekager og brunkager. Jeg laver ikke vaniljekranse, for jeg mangler sådan en dims til kødhakkeren, så jeg kan køre de lange dejstrimler ud til kransene….

Sidste år blev brunkagerne faktisk ret gode (det var en Mette Blomsterberg-opskrift) – men ikke så gode som min mors. Så var jødekagerne tættere på det rigtige resultat, men stadig ikke så tynde og fine som min mødrene ophavs.

Og ellers bager jeg ikke småkager. Jeg er ganske enkelt ikke særligt god til det.

Men det er AnneMarie.

picnic ved fjorden
Min søster skærer for af sin lagkage, mens AnneMarie kigger på.

I starten af juli var min søster og jeg på besøg hos hende i Struer en aften, hvor det så småt begyndte at varme op til det, der skulle blive til over to måneder med skønt sommervejr. Vi havde en picnic ved fjorden, og det var en superhyggelig aften. AnneMarie havde lavet kikærtesalat og madtærte, min søster havde kréeret en lagkage, og så havde AnneMarie bagt de dejligste småkager til kaffen.

“De er utroligt nemme,” sagde hun til mig, men jeg ved godt, at det er de slet ikke, når først de kommer i hænderne på mig. Men – jeg har fået opskriften, og hvis der er nogen, der er gode til at bage småkager, synes jeg, I skulle prøve dem.

AnneMaries småkager

400 gram koldt smør

500 gram mel

150 gram flormelis

50 gram mørk chokolade, hakket

Smuldr smørret i melet, indtil det nærmest ligner revet ost. Kom flormelis og chokoladestykker i og saml dejen til en pølse.

Pak dejpølsen i husholdningsfilm og læg den i køleskabet nogle timer.

Skær pølsen i tynde skiver og læg dem på en bageplade (med bagepapir eller smurt med smør).

Bag kagerne ved 200 grader i cirka 10-15 minutter (hold øje med dem, når de er gyldne, skal de ud) – lad dem køle helt af på en bagerist, inden de kommes i kagedåse.

mig ved fjorden
Vandet var blikstille, vejret var lunt – og jeg glæder mig her til lagkage og småkager 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *