Ribskage aka Mette Müllers kage

Ribskagen er svampet og lækker.
Ribskagen er ikke tør, men “svampet” og lækker.

Facebook har mange gode sider.

For eksempel kan man komme til at lære mennesker, man ellers kun havde et flygtigt kendskab til, bedre at kende – og se, hvilken mad de laver, og hvilke kager de bager…

Ingredienser til ribskagen.
Ingredienser til ribskagen.

Jeg kendte egentlig kun Mette Müller fra den fine Facebook-side, hun har skabt, med titlen ”Træer i Holstebro”. Men så blev vi Facebook-venner, og det gik op for mig, at hun er glad for – og god til – at lave mad og bage.

Kagen her havde hun lagt et foto på Facebook af en dag, og jeg syntes, den så lækker ud. Interessen for at prøve at bage den blev ikke mindre, da hendes kolleger skrev den ene lovprisning efter den anden af kagen – Mette havde nemlig haft den med til dem på arbejde.

Der var bare ét problem; jeg havde ingen ribs. Dem havde jeg alle sammen brugt til ribssaft.

Men ikke bare fik jeg opskriften fra Mette, hun gik også forbi min arbejdsplads og afleverede 200 gram ribs, som jeg frøs ned, indtil jeg skulle bruge dem 🙂

Klar til ovnen...
Klar til ovnen…
Tia leger med hunden.
Tia leger med hunden.
Og børnene leger i pollen. Det er Eli til venstre
Og børnene leger i poolen. Det er Eli til venstre og Sebastian til højre. Begge spiser kage 🙂

Det blev så i søndags, hvor jeg var inviteret til Oddesund ved fjorden, hvor veninde Karin og hendes mand Jørgen har fritidshus.

Jeg havde fået et lift til Oddesund med Jørgens søn, svigerdatter og to børn, og deroppe i huset var også Jørgens søster, svoger og deres datter med sin kæreste. Så vi var mange. Det kræver en pænt stor kage, men ribskagen klarede udfordringen med bravour – og ros.

Der var nok til alle. Faktisk var der også til at otte-årige Eli kunne få to gange, fordi han spurgte så pænt – og takkede overstrømmende, da han bar af sted med stort stykke nummer to 🙂

En rigtig succeskage. Og utrolig nem at lave.

Har tænkt mig, at den også skal afprøves med brombær. Har nogle i fryseren, som jeg har fået af Maria og Knud. Hvor er det godt med gode venner – både på og udenfor Facebook!

Oddesund ligger ved fjorden
Oddesund ligger ved fjorden, og fritidshuset – den gamle stationsbygning – ligger tæt ved vandet. Her sidder Karin og nyder den lette brise.
Og Tia finder muslingeskaller :-)
Og Tia finder muslingeskaller 🙂

Ribskage

(der er 12-14 gode stykker i den)

100 gram smør

200 gram sukker

2 æg

250 gram mel

2 tsk bagepulver

2 tsk vaniljesukker

1 dl kogende vand

200 gram skyllede ribs (eller frosne, optøede – jeg hældte saften med i kagen)

50 gram smuttede, hakkede mandler

Ribs’ene røres med 2 spsk sukker og stilles til side. Det må man gerne gøre i god tid inden, så de kan stå og trække – rør af og til.

Smør og sukker piskes grundigt sammen (brug håndmikser med mindre du føler dig meget retro og husmoderlig), æg tilsættes et af gangen og der piskes godt.

Tilsæt mel, vanilje og bagepulver (jeg blandede det og sigtede det så via en si ned i dejen) og pisk det grundigt sammen.

Tilsæt 1 dl kogende vand og rør – dejen bliver pæn, flydende og glat at se på. Dejen hældes i et ildfast fad (lille bradepande) og ribs og mandler fordeles hen over dejen. Drys eventuelt med lidt perlesukker (det gjorde jeg ikke).

Bages i cirka 40 minutter ved 175 grader midt i ovnen. Min kage skulle have 45 minutter. Stik en strikkepind eller lignende ned midt i kagen – hvis der ikke hænger dej ved, når du trækker strikkepinden op, er kagen gennembagt.

Kagen kan laves med anden frugt. Jeg er sikker på at brombær og blåbær vil være gode.

Færdigbagt dejlig søndags-kage.
Færdigbagt dejlig søndags-kage.
Og så er det lige før, der er kage til folket...og de flokkes i køkkenet...
Og så er det lige før, der er kage til folket…og de flokkes i køkkenet…

 

brombær-version
Billedet her er tilføjet en uge senere, hvor jeg bagte samme kage, men med brombær, til mine kolleger. Den blev spist rub og stub. Og det smagte supergodt med brombær. En fantastisk fleksibel opskrift!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *