Jeg begyndte denne min sidste sommerferie-dag med brunch hos min veninde gennem 25 år, keramiker Anni Jensen.
Ud over at Anni laver den skønneste keramik (mere om det senere), er hun også en af den slags mennesker, der kan arrangere alt, så det ligner en million. Og sådan så brunchen også ud – som på en bedre restaurant.
En af de ting, vi fik, var ristede brødskiver med spidskommen og rosmarin. Anni kalder dem “croutoner”. For mig er croutoner brød i tern, men sådan kan man jo også lave dem, hvis man vil. Hovedsagen er, at jeg aldrig fået dem så lækre, som hos hende.
Og de har faktisk en lille historie.
Annis bedste veninde – gennem tykt og tyndt lige siden ungdommens studietid i Århus – hedder Rie. Hun er også keramiker. Og så driver hun sommerhotellet og kursussted, Vadstrup 1771 på Samsø.
Anni besøger hende så ofte, som det nu kan lade sig gøre, og én af gangene MÅTTE hun altså bare fortælle veninden, at det gjorde ondt helt i hendes sjæl, når hun så Rie smide halve hjemmebagte brød ud, fordi gæsterne ikke havde spist det hele, og det var ved at blive tørt.
“Man smider bare ikke brød ud,” sagde Anni.
“Nå, men så vis mig, hvad jeg kan gøre ved det,” udfordrede Rie.
Og viste Anni hende, hvordan hun selv tørrer skiver af brød med krydderier og gemmer i tætsluttende kagedåser.
I dag er de sprøde, lækre brødskiver en gæste-succes på Vadstrup 1771.
Annis tørrede brødskiver
Brød, meget gerne daggammelt
Krydderier (f.eks. rosmarin og spidskommen)
Olivenolie
Skær det tørre brød, som du ellers havde tænkt dig at smide ud, i forholdsvis tynde skiver.
Læg skiverne på en bageplade – det er smart med bagepapir under.
Dryp skiverne med olivenolie og drys dem med spidskommen og rosmarin (eller et hvilket som helst krydderi eller krydderblanding, du kan lide – paprika er f.eks. også godt).
Stil brødet i ovnen ved 175 grader i en lille halv time (cirka 25 minutter) – hold øje med dem, de skal jo ikke blive sorte.
Lad dem køle helt af.
Opbevar dem i en kagedåse med tætsluttende låg. De ser også pæne ud i et patentglas.