Rød hyldest – marinerede jordbær med chantillycreme

Ja, ja, det er mig, der har døbt desserten Rød Hyldest. Den hedder egentlig noget så kedelig som jordbær med chantillycreme :-)
Ja, ja, det er mig, der har døbt desserten Rød Hyldest. Den hedder egentlig noget så kedelig som jordbær med chantillycreme 🙂

Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg syntes, aftenen i går var festlig. Og jeg syntes heller ikke, det var en specielt dejlig dag at vågne op til i morges.

Folketingsvalget 2015 gav sejr til blå blok – og især til Dansk Folkeparti, der nu er landets næststørste. Jeg misunder ikke Venstre-lederen Lars Løkke Rasmussens opgave med at forsøge at danne en blå blok regering med ham selv som statsminister, men med Thulesen Dahls DF siddende på skulderen som blokkens sværvægter. Og så skal Løkke forsøge at få DF og LA til at spille sammen – der er på mange områder lige så langt fra LA til DF, som der er fra Enhedslisten til Radikale på den anden siden….laaaaangt!

Ja, jeg begræd skredet i dansk politik, at Helle Thorning gik af som statsminister, og at Manu Sareen (Rad.) ikke kom ind igen. Jeg stemte på et rødt parti, SF, som blev halveret. I øvrigt har jeg ikke stemt på SF siden mit første valg, da jeg fik stemmeret for 35 år siden.

Men det betyder ikke, at jeg synes, at dem, der har stemt blåt, er nogle jubelidioter. Jeg har en ven, der stillede op for Konservative (uden at komme ind – deres valg gik heller ikke for godt), to venner der har heppet på LA og delt løbesedler ud for dem, og en god gammel ven, der har siddet i byrådet for V. Jeg må erkende, at jeg ikke har nogen venner, der åbent bekender sig til DF – men det kunne jeg da godt have.

Den lille blomst vokser i en af mine altankasser og kan IKKE spises :-)
Den lille blomst vokser i en af mine altankasser og kan IKKE spises 🙂

Normalt går jeg ikke specielt op i partipolitik, og ganske ofte kommer det bag på mig (når vi kommer tæt på et valg til byråd eller folketing), hvad mine venner, bekendte og kolleger egentlig stemmer.

En af mine kolleger siger, at hvilket parti, man stemmer på, i bund og grund kommer an på, hvilke ting man synes, der er ens mærkesager. Hans er afskaffelse af regionerne og væk med licensen! 🙂 Mine hjertesager er udlændingepolitikken og udviklingsbistanden. Og da jeg vil have sidstnævnte hævet, i hvert fald så vi ligger på linje med svenskerne, og ikke have stramninger af førstnævnte, kan jeg jo ikke sådan for alvor knuselske DF. Heller ikke selv om deres socialpolitik er okay, og Thulesen Dahl er interessant (jeg plejer at sige, at han er sexet – og så har jeg visse veninder, der er rede til at lade mig tvangsindlægge :-))

Nå, men jeg er da ikke fri for at synes, at det er lidt spændende nu, hvordan det går. Kan de fire blå partier virkelig finde ud af at arbejde sammen? Kommer der hele til at foregå på DFs præmisser? Får LA noget ud af deres 13 mandater, eller bliver de holdt udenfor? Og kan Løkke leve med at have tabt 13 mandater og stadig føre sig frem som en statsmand?

Anyway – opskriften! Jeg kalder den Rød Hyldest 🙂

Sådan på grund af farven og som en slags tak for fire år med Helle Thorning og rød blok. Når vi kommer hen på sensommeren skal jeg nok bringe én med blåbær og brombær for at skabe ligevægt 🙂

Fra denne vinkel kan man se, at appelsinsaften (og vodka nok til at dulme sorgerne) er med i glasset.
Fra denne vinkel kan man se, at appelsinsaften (og vodka nok til at dulme sorgerne) er med i glasset.

Rød hyldest (marinerede jordbær med chantillycreme)

(8 personer)

1 kilo jordbær

150 gram mandelsplitter (se note 1)

Appelsinlage

Korn fra halv stang vanilje + den skrabede halve stang

2 spsk sukker

4 store appelsiner – saft af alle og skal af én (se note 2)

0,5 dl vodka (kan udelades)

Chantillycreme

Korn fra halv stang vanilje

1 spsk flormelis

3 dl piskefløde

saft af 1 appelsin

(8 serveringsglas)

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab vaniljekornene ud med en lille kniv (eller en teske).

Mas med en paletkniv (eller bagsiden af en ske) vaniljekornene ud i sukkeret for at skille kornene fra hinanden. Rør de resterende ingredienser sammen med vaniljesukkeret i en skål.

Skyl jordbærrene, afdryp dem og fjern deres stilke. Halver bærrene (meget store jordbær skæres i kvarte). Lad jordbærrene marinere i appelsinlagen i to til fire timer.

Rist mandelsplitterne på en pande ved middel varme, til de er gyldne. Afkøl dem.

Chantillycreme: Mas med en paletkniv (eller bagsiden af en ske) vaniljekornene ud i flormelissen for at skille kornene fra hinanden. Kom piskefløden ved, og pisk vaniljesukkere og fløde til meget let skum, som inden serveringen vendes sammen med appelsinsaft.

Servering: Fordel de marinerede jordbær i glassene. Hæld appelsinlagen over. Læg lidt chantillycreme over de marinerede jordbær og drys med mandelsplitter. Server den resterende chantillycreme i en skål ved siden af.

Det smagte af sommer - og af mere, men jeg tror, der er rigeligt med kalorier i en portion.
Det smagte af sommer – og af mere, men jeg tror, der er rigeligt med kalorier i en portion.

 

NB: Man kan godt sætte jordbærrene på køl i glassene en time eller to, inden man kommer chantillycreme på og serverer. Men husk tage glassene ud i god tid, så jordbærrene bliver tempererede – de smager bedst og af mest, når de ikke er køleskabskolde.

Note 1: Man kan købe mandelsplitter i poser. Det havde jeg ikke. Og jeg gad heller ikke smutte mandler. Så jeg ristede hele mandler og skar dem i splitter. Det smager glimrende.

Note 2: I hvert fald én af appelsinerne skal være økologisk, nemlig den man skal bruge skallen af. Jeg har IKKE lyst til at spise det, de har sprøjtet appelsiner med, og det kan ikke sådan lige vaskes af.

(Opskriften er fra Politikens Dessertbog)

Fotograferet ovenfra kan man slet ikke se, at desserten er i et cocktailglas. Det ser  elegant ud, når desserten bliver serveret sådan.
Fotograferet ovenfra kan man slet ikke se, at desserten er i et cocktailglas. Det ser elegant ud, når desserten bliver serveret sådan.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *