Napoleonskager med jordbær og chokoladehyldeblomstcreme

Butterdejsskaller med fyld af chokolade-flødeskumscreme og danske jordbær.
Butterdejsskaller med fyld af chokolade-flødeskumscreme og danske jordbær.

Den 19. juni var min søsters fødselsdag, og familietraditionen er, at hun altid holder fødselsdag den første lørdag efter.

Nu om dage er vi et meget begrænset selskab, nemlig min far, mig, hunden og min søster 🙂 Men hyggeligt er det, og maden er god – tre retter selvfølgelig!

Jeg vidste, at far kom med en blomst – det gør han til fødselsdage og højtider – så jeg spurgte, om jeg ikke skulle komme med kage til eftermiddagskaffe i stedet? Det lød på min søster som om hun var lidt lettet over, at jeg ville stå for den del – så jeg var glad og hun kunne koncentrere sig om aftensmaden.

Jeg  målte faktisk ud med mit ciceromål (det er vist kun gamle journalister og typografer, der ved, hvad det er), men man behøver ikke være så pernitten - man kan sagtens skære dem ud på slump :-)
Jeg målte faktisk ud med mit ciceromål (det er vist kun gamle journalister og typografer, der ved, hvad det er), men man behøver ikke være så pernitten – man kan sagtens skære dem ud på slump 🙂

Nu er jeg ikke – som mange gange tidligere nævnt – den store kagebager. Og heller ikke voldsomt ferm til det. Alligevel kastede jeg mig frygtløs ud i noget med husblas (uha-uha), fordi jeg havde fundet en opskrift på nettet, som jeg gerne ville prøve. Og det gik fint!

Faktisk var der kun én ting, der drillede – og det var noget, som jeg slet ikke havde regnet med.

Jeg har før læst, at det kan være vanskelig at arbejde med hvid chokolade. Det har jeg aldrig selv oplevet, så jeg tilskrev det “nervøst pjat”, når nogen skrev det. Lidt lige som når folk siger, at det er svært at lave soufflé eller risotto.

Men der stod jeg så med hvid chokolade i en sær, tyggegummilignende, uskøn konsistens – i stedet for en fin, blank, smeltet “creme!, som det plejer. Jeg vidste faktisk godt, hvad jeg havde gjort galt: Jeg havde rørt i det, fordi jeg var utålmodig og ville have, det skulle smelte hurtigere. Så et godt råd: Lad vær’ med det!

Jordbær vendt i flormelis får sådan en smuk blank overflade...ja, ja; af sukker, men det smager nu godt :-)
Jordbær vendt i flormelis får sådan en smuk blank overflade…ja, ja; af sukker, men det smager nu godt 🙂

Heldigvis havde jeg mere hvid chokolade, så i næste ombæring lod jeg chokolade-ternene være, indtil faconen på dem var ved at falde sammen. Så var de nemlig smeltet (uden min hjælp med en grydeske!) og jeg kunne stikke penslen i chokoladen og pensle overfladen på mine kager.

Jeg ville egentlig gerne have fotograferet kagerne udenfor, for al den regn over forsommer og – indtil videre – sommer har gjort min søsters have helt vildt frodig. Men da jeg havde samlet kagerne, syntes min far også, at de skulle spises, så der var ikke lige tid til det store photoshoot 🙂

Kagerne var til eftermiddagskaffen ved min søsters fødselsdag.
Kagerne var til eftermiddagskaffen ved min søsters fødselsdag.

Napoleonskager med jordbær og chokoladehyldeblomstcreme

(cirka 10)

1 rulle butterdej

1 + 2 æggeblommer (pasteuriserede, hvis du vil være helt sikker)

0,5 dl hyldeblomstsaft (se note 1)

1 tsk maizena majsstivelse

1 dl madlavningsfløde eller kaffefløde (se note 5)

100 gram hvid chokolade

2 blade husblas

1/4 liter piskefløde

250 gram danske jordbær

1 dl flormelis

frysetørrede bær til pynt (se note 2)

Hvid chokolade til pynt (se note 3)

Skær butterdejen ud i stykker på cirka 6×10 centimeter. Læg dem på bageplade med bagepapir, pensl overfladen med æg, prik med en gaffel og bag dem cirka 15 minutter ved 210 grader (se note 4). Afkøl kagerne på en bagerist.

Skyld bærrene og og skær dem i mindre stykker. Vend dem med flormelis og lade dem trække.

Pisk æggeblommer, hyldeblomstdrik, majsstivelse og fløde sammen i en gryde. Varm forsigtigt cremen op til lige under kogepunkter (den tykner let) og tag gryden af varmen. Rør hakket chokolade i og rør til cremen er jævn.

Læg husblassen i blød i 5-10 minutter i koldt vandt. Pres vandet fra. Kom husblassen i den stadig varme creme, hvor den smelter. Rør rundt og sæt creme til afkøling i køleskabet til den er halvstiv.

Pisk fløden til flødeskum og vend den i cremen.

Flæk kagerne midt igennem. Smelt hvid chokolade og pynt toppen med den (pensl den på) og drys med frysetørrede bær.

Læg kagerne sammen med creme og bær. Sæt kagerne koldt indtil servering – cremen “sætter sig” og bliver stiv.

NB: Jeg lavede kun 8 butterdejsskaller, men lavede hele portionen af chokoladecremen, og der var RIGELIGT. Faktisk var jeg tæt ved at have halvdelen af den til overs, efter at have samlet de otte skaller. Så du må vurdere, om du kun skal lave halv portion af cremen….

Note 1: For en gangs skyld lavede jeg ikke hyldeblomssaft sidste år, og jeg har endnu ikke nået at lave det i år – derfor måtte jeg købe koncentreret hyldeblomstsaft. Jeg er stensikker på, at en hjemmelavet havde været bedre, for den købte smagte altså ikke ret meget igennem. Har du en hjemmelavet – eller kender du én, der laver selv, hvor du kan tiltuske dig 0,5 dl, så slå til!

Note 2: Jeg har aldrig købt frystørrede bær før – og jeg var skuffet. Ikke over udseendet, de er da pæne, men over den manglende smag. Og så var de sådan lidt svampet bløde – jeg havde forventet at de var crunchy….nå, måske har det været et dårligt mærke (fandt det hos Kvickly) eller også skal de bare være sådan, og så synes jeg egentlig lige så godt, man kan pynte med noget andet…

Note 3: Jeg synes ikke nødvendigvis, at man behøver pensle kagerne med hvid chokolade. Det er jo i forvejen i cremen, så smagsmæssigt kunne man lige så godt have lagt glasur på, synes jeg….

Note 4: 15 minutter ved 210 grader var altså for meget i min ovn. Jeg gav dem knap 13 – og burde vel egentlig have taget dem ud før. Så hold øje med dine “kager”.

Note 5: Jeg har et anstrengt forhold til madlavningsfløde. Jeg synes, det er en sær konstruktion at lave et fedtfattigt mælkeprodukt og tilsætte mel. Men jeg kunne ikke finde kaffefløde i Kvickly. Jeg tænkte, at det måske ikke fandtes mere og valgte at købe mere ”rigtig” fløde. Men så var jeg et smut i Fakta, og der stod de orange kaffefløde-kartonner jo! Stor glæde. Så det findes altså, og jeg synes, det er meget bedre end madlavningsfløde.

(Opskriften er fra Odense Marcipans hjemmeside – som reklame for deres hvide chokolade)

De smagte altså smaddermums, selv om de måske kunne have været kønnere?
De smagte altså smaddermums, selv om de måske kunne have været kønnere?

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *