Og hvad har jeg så brugt min sommerferie på?
Jo, altså for eksempel har jeg lavet julesvesker, og jeg har også brugt uforholdsmæssigt meget tid på at finde jule-coktails til canasta-klubbens julefrokost, der i år vil forme sig som et lille cocktailparty…
Egentlig begyndte det hele med, at jeg faldt over en god gammel journalistkollega, Claus Gjedsigs, opskrift på jule-svesker på Facebook. Claus og hans kone er glade for god mad, og ind imellem diverterer Claus sine Facebook-læsere med en opskrift.
Han vil sikkert sige, at der ikke er meget opskrift i jule-sveskerne, men man skal jo altså lige få idéen først, ikke? Og den havde jeg da aldrig fået, hvis ikke jeg havde set hans mange glas, omringet af nisser 🙂
Nu skal sveskerne så hvile og trække i portvinen i cirka fire måneder. De får nok kun 3,5 måned her i huset, for jeg plejer at holde en eller anden form for tematiseret julefrokost for pigerne fra canasta-klubben – noget jeg glæder mig helt vildt barnligt til hvert år – og der passer sveskerne altså lige ind. Måske med lidt vaniljeis on the side.
Sagen er, at jeg forleden faldt over en Snow Bunny Martini.
Sådan én har du nok aldrig hørt om før. Det havde jeg heller ikke, og hvis jeg skal være helt ærlig, så tror jeg heller ikke, at jeg ville kunne lide den. Men den vil være lige i øjet til veninde Anne Marie og til min søster Lene. De kan nemlig begge lide “søde ting” – portvin, Baily, sherry, likører – alt det, jeg ikke er så vild med 🙂 Jeg kan lide ting som snaps, grappa, vodka, whisky, calvados og cognac.
Nå, men jeg gemte snow bunny-opskriften og begyndte så at søge på jule-cocktails. Hold da nu lige op en mangfoldighed! Der er både noget for mig og for dem, der kan lide deres cocktails søde og/eller alkohol-svage.
Og så besluttede jeg mig for, at årets julefest skal være et cocktailparty. Fire-fem forskellige cocktails (ikke alle med fuld alholskrue!) – og en masse små hapsere, som man kan sidde og spise, mens man spiller kort….
Du skal nok få opskrifterne – til jul.
Men julesveskerne får du her. For hvis du skal nå det inden jul, skal i gang nu.
Claus’ julesvesker
1 pose svesker (se note 1)
1 kanelstang
portvin (se note 2)
Prik sveskerne med en gaffel, så portvinen bedre trækker ind.
Læg dem i et skoldet glas.
Læg en kanelstang ned til dem.
Hæld portvin over, til det dækker.
Stil glasset mørkt og rimeligt køligt (ikke i køleskabet) i cirka fire måneder. De kan godt spises før, siger Claus, men de bliver bedre og bedre, jo længere man kan holde snitterne fra dem.
Note 1: Jeg går ud fra, at man kan bruge hvilken som helst slags svesker. Mine var sådan nogle “soft” svesker, der er udstenede.
Note 2: Jeg hældte min hvide portvin over, fordi jeg var for nærig til at bruge min Jerez, når jeg nu ikke ved, hvordan det kommer til at smage….håber det bliver OK 🙂 Men den hvide smager godt – jeg prøvesmagte lige først 🙂