Agurkesandwich

Agurkesandwich.

Dette er den anden ting (sammen med bluecheese-fyldte dadler), som jeg servede til velkomstdrinken til årets julefrokost i 2017.

En lidt mærkelig ting, faktisk, til en julefrokost. Egentlig passer opskriften meget bedre til en sommerdag.  Men jeg havde lige fået kogebogen, og så skulle der afprøves opskrifter!

Agurkesandwich er en af de ting, jeg tydeligt husker fra min tid i England. Jeg syntes, det var noget så “yndigt” til en kop te. Sådan blev de serveret – ofte ledsaget af små laks/creamcheese sandwich – på cafeerne.

Og det er så 40 år siden nu, så det var ikke trendy caféer, som vi kender dem i dag, men snarere steder, hvor mere modne damer mødtes og drak te. Men jeg elskede at sidde på den café, der var i Chistlehurst og føle, at jeg var næsten voksen 🙂

Fad med agurkesandwich.

Agurkesandwich

(18 styk)

1/4 agurk

1/2 tsk knust flagesalt

250 gram friskost naturel (for eksempel Philadelphia)

1 fed hvidløg

1 friskrevet muskatnød

5 drej friskkværnet peber

4-6 dråber tabasco

12 skiver sandwichbrød

Vask og tør agurken og riv den på et groft rivejern ned i en stor sigte. Tilføj det knuste flagesalt, vend godt rundt i den revne agurk og lad den udvande med saltet i et kvarters tid. Tag en lille håndfuld agurk i hænderne og pres væden ud. Kom den “tørre” agurk over i en skål. Gentag med resten af agurken.

Kom friskosten ned til agurken. Pil og hak hvidløgsfedet fint, riv muskatnødden fint og kom det i skålen sammen med friskkværnet peber og tabasco. Rør det grundigt sammen til en ensartet, tyk creme. Smag eventuelt til med mere salt og peber.

Læg halvdelen af brødskiverne på et skærebræt. Fordel agurkecremen på de seks skiver brød og smør det jævnt ud over hele fladen.  Kom de resterende brødskiver ovenpå og pres dem let fast. Læge et stykke husholdningsfilm oven på den sammenlagte sandwich og læg et skærebræt oven på filmen. Stil det i køleskabet i 1-2 timer.

Dyp en stor, skarp, savtakket kniv i brandvarmt vand og tør forsigtigt kniven af. Skær først alle kanterne på sandwichbrødet af. Rengør hele tiden kniven i varmt vand og tør den af. Skær nu de skorpefri sandwich i enten 4 tern (sådan husker jeg dem fra England – eller to store trekanter) eller 3 lange, fingersandwiches. Dæk dem let til med husholdningsfilm til de skal spises.

(fra “Småt og godt” af Mette Blomsterberg, Politikens Forlag, 2017)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *