Amerikanske kærnemælkspandekager

Brunch i regnvejr

Amerikanske kærnemælkspandekagerBrunchbord med amerikanske pandekager

 

Så kom den.

Regnen.

Efter godt fem ugers fantastisk solskinsvejr iførte jeg mig i dag for første gang i lige så lang tid jeans og en langærmet bluse.

Men vi trængte til den regn, siger havefolket, og om ikke andet gav det mig lyst til at kaste mig ud i både scambled eggs med bacon & pølser samt amerikanske kærnemælkspandekager, da jeg skulle have min far og søster til brunch. Og det var faktisk ganske hyggeligt at gå til både bager og slagter under en paraply i øsende regnvejr – havde næsten helt glemt, hvordan det er.

Scrambled Eggs

“Behøver man virkelig en opskrift til scrambled eggs?” vil de fleste nok sige. Og næh, det gør man da ikke.

Alligevel var det lidt af en åbenbaring for mig, da jeg for en del år siden faldt over kokken Ed Baines opskrift på “Perfekt Røræg”. Jeg har brugt den lige siden, hver gang der skal scrambled eggs til morgenmad, og den ER virkelig perfekt.

(6 personer)

6 store, friske æg (stuetemperatur)

100 gram smør

1,5 dl mælk

salt og peber

Slå æggene ud i en skål og pisk dem til de er luftige og skummende. Tilsæt undervejs 70 gram smeltet smør samt mælken (jeg har faktisk også prøvet med ren fløde, og det fungerer skam også fint, men er ikke for de fedtforskrækkede, da retten er fed nok i sig selv!). Tilsæt salt og peber.

Smelt resten af smørret i en pande ved lav varme. Kom æggemassen på panden, skru op til middel varme og vend uafbrudt med en palet, så snart massen begynder at samle sig i kanten. Fortsæt med at røre og vende til massen er færdig, men stadig lidt fugtig i midten.

Den gode hr. Baines foreslår, at man drypper sin røræg med trøffelolie. Det har jeg prøvet, og det er bestemt godt, men også noget ekstravagant 🙂

(“Mad med Glæde”/Ed Baines, Lademannn, 2002)

 

Amerikanske kærnemælkspandekager

Min søster kan rasende godt lide de små tykke, amerikanske pandekager, så jeg laver dem engang imellem. De er vældig nemme – og man kan godt holde dem lune i ovnen, indtil gæsterne kommer. Faktisk kan man til nød lave dem dagen forinden og så lune dem i ovnen, netop fordi de ikke skal være sprøde.

(4 personer)

150 gram hvedemel

2 spsk rørsukker

2 tsk bagepulver

1/2 tsk salt

3 spsk olie

1,5 dl kærnemælk

1 dl minimælk

1 stort æg

Friske eller frysetørrede blåbær

Bland mel, sukker, bagpulver og salt i en skål. I en anden skål piskes olie, kærnemælk, mælk og æg med et piskeris. Bland indholdet af de to skåle og rør/pisk, indtil dejen er jævn og glat. Vend blåbær (uanset om man bruger friske eller frysetørrede) forsigtigt i med en dejskraber.

Varm en pande op (jeg bruger en blinis-pande med slip-let belægning, det er så nemt), kom lidt smør på, og hæld lidt dej i hvert “blinis-hul”. De hæver og bliver mere svampede og tykke end almindelige pandekager, så lad være med at komme for meget dej på.

Der kommer en masse små bobler. Når overfladen er fyldt med bobler, er det tid at vende pandekagerne med en paletkniv/spatel. Pandekagerne skal være lyst gyldne – hvis de er meget mørke, er varmen for høj. Det sker ofte med den første omgang – men fortvivl ej; næste runde bliver meget bedre 🙂

Server med canadisk ahornsirup. Forleden var jeg til brunch hos en god bekendt, der serverede pandekagerne med kastanjesirup, indkøbt i Torvehallerne i København. Det var altså rasende godt.

(grundopskrift – som jeg har ændret lidt i – fra “Brunch på 100 måder”, Gyldendal, 1998)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *