Det seneste par år har utallige mennesker sagt til mig, at jeg da bare MÅTTE besøge Hanne Mette Jensen i Vemb.
Hun skulle være helt fantastisk til at lave mad, utroligt kreativ, og vildt god til at skabe stemning.
I dag fulgte jeg så opfordringerne og hoppede på toget til Vemb.
Og jeg kan da i hvert fald bekræfte, at Hanne Mette er supergod til at lave mad (jeg fik den skønneste frokost), at hun har sans for hyggelig indretning, og at hun er nem at snakke med.
Hvad jeg sådan alt i alt fik ud af det, kan man læse i Holstebro Onsdag den 21. august 2013. Hvis ikke man får Holstebro Onsdag ind af døren, kan man læse den på www.holstebroonsdag.dk hvor den opdateres hver onsdag efter klokken 13. Og man kan i øvrigt også søge i arkivet efter ældre udgaver.
Hanne Mette Jensen købte Vemb Forsamlingshus i januar 2009 og flyttede efter omfattende renovering ind i april 2010. Hun bor privat i en del af bygningen, mens resten er forsamlingshus – og hedder Smag & Sans Vemb Forsamlingshus.
Siden 2010 har hun været kendt for sin månedlige spis-sammen-aften for alle, der har lyst – det kan være Marokko-aften, høstfest, julefest, sommermiddag og så videre. Næste gang er det stor fiskebuffet den 9. september til 220 kroner inklusive jazz og bossa nova ved Sulahue Band fra København.
Hanne Mette laver også mad ud af huset til fester, og hun laver mere intime arrangementer, for eksempel veninde-aftener, i sit eget smukke køkken-alrum, hvor hun kan have op til 16 gæster.
Og så er hun i øvrigt lærer på Vestjyllands Højskole (det har hun snart været i 20 år), hvor hun blandt andet underviser de mad-interesserede elever 11 timer om ugen i Kokkeriet.
Hanne Mettes kæpheste er sæson-varer og økologi.
Se mere på www.smagogsans.dk
Til frokosten fik jeg blandt andet Vesterhavsost med de lækreste syltede æbler til.
Hanne Mettes syltede æbler
1 kilo æbler i tern
1/2 dl vand
350-500 gram rørsukker (alt efter hvor sure æblerne er)
4 kapsler grøn kardemomme
Kornene fra 1 stang vanille (blend eventuelt også stangen, hvis den er blød og frisk)
Citronsaft og citronskal.
Agar-agar
Skræl æbler, skær dem i tern og kog dem op i en gryde sammen med vand, rørsukker, kardemomme og vanillekorn (+ evt. blended stang).
Smag til med citronsaft og skal.
Hældes på rengjorte, skoldede glas.
Note 1: Agar-agar er et geleringsmiddel, der er lavet af tang. Det kan købes i større supermarkeder. Men man kan også bare bruge et geleterings-pulver, Dr. Oetker eller lignende.
Note 2: Hanne Mette var ikke meget for at give nøjagtige mål på opskriften. Lige som andre gode kokke smager hun sig frem. Så derfor den store margin på sukker-mængden, fordi det afhænger af, hvor sure æblerne er, og hvad ens smagsløg er til. Det er heller ikke alle æbler, der indeholder lige meget pektin. Pektin er et stof, der får nogle frugter til at “tykne”/geletere, når de bliver kogt. Nogle skal hjælpes på vej med agar-agar eller geleteringspulver, mens andre kan klare geleterings-processen selv.