Det er lidt sent at komme med en opskrift på hveder her få dage inden Kr. Himmelfartsdag!
Men nu får I den alligevel, dels fordi der jo kommer en Bededag igen til næste år, og dels fordi de er så lækre, at man faktisk godt kan bage dem på andre tidspunkter end lige det traditionelle. Vi spiser jo ellers kun varme hveder aftenen inden Bededag.
Jeg skulle skrive en artikel til avisen om hveder – traditionen såvel som en snak med bagerne i byen om udvikling (en af dem bager også fuldkornshveder nu på grund af efterspørgsel på ”sundere hveder”) – og i den forbindelse faldt jeg over en artikel på nettet, hvor der stod, at hjemmebagte hveder altid smagte bedre end bagerens.
Jeg kan ikke huske, at min mor nogensinde selv bagte hveder, og hun var ellers rigtig god til at bage. Men hun købte dem altså.
Nå, men så stod jeg og skulle på tur med kortspilspigerne Bededag og den samhørende weekend, og så tænkte jeg, at nu ville jeg da teste, om hveder virkelig var så meget bedre hjemmebagte. Jeg er ikke den store bage-guru. Øvelse gør mester og jeg har lyttet til gode råd, så jeg er blevet bedre med årene, men egentlig forestillede jeg mig ikke, at mine hveder ville blive ret fantastiske.
Men miraklet skete! Jeg tror faktisk, at mine hveder var weekendens største madsucces. Pigerne var vilde med dem, både da hvederne var nybagte, og da vi søndag måtte riste de sidste.
Jeg vil gerne takke Samvirke for den enkle og gode opskrift – når jeg kan bage dem, så de bliver en succes, kan alle!
Hveder
20 gram gær
2,5 dl danskvand
50 gram sukker
1 dl yoghurt eller andet syrnet mælkeprodukt (jeg brugte A38)
500 gram hvedemel (se note 1)
Skallen af en halv økologisk citron (se note 2)
1 tsk fint salt
2 tsk kardemomme
1 æg
Rør 20 gram gær ud i 2,5 dl danskvand.
Tilsæt 50 gram sukker, 1 dl yoghurt samt 250 gram hvedemel, og rør indtil det hele er godt blandet.
Riv skallen af en halv citron og drys den i dejen sammen med fint salt, kardemomme, æg og 250 gram hvedemel.
Ælt dejen i cirka fem minutter og sæt den til hævning tildækket på et lunt sted i 1 time.
Form dejen til 8-10 boller og fordel dem i en bradepande med cirka 2 centimeter mellem hver (se note 3). Lad dem efterhæve i cirka 30 minutter.
Bag hvederne ved 200 grader i cirka 20 minutter til de er gyldne (se note 4).
(Opskriften er fra Samvirkes hjemmeside på nettet – klik på det røde ord for at komme til siden)
Note 1: Jeg er doven, og da jeg skulle lave mange andre ting end lige hveder, valgte jeg at ælte dejen i en røremaskine. Om det var derfor, at 500 gram mel ikke var nok, ved jeg ikke. Men det var det i hvert fald ikke. Da jeg tog dejen op af røreskålen, var den alt for blød og klistret. Så jeg tilsatte vel omkring 100 gram mel mere. Og det var heldigvis ikke for meget. Det blev ikke til kanonkugler….
Note 2: Man kan diskutere økologi, og det bliver da også gjort. Jeg gider ikke være hellig overfor andre, men lige når det gælder citronskal, vil jeg indtrængende opfordre til at købe øko-citroner. Tro mig, du og din familie har IKKE lyst til at spise det, som almindelige citroner er overfladebehandlet med.
Note 3: Jeg lod der være 2 centimeter mellem hver bolle, og det var OK. Men de kunne godt have stået endnu tættere. Det, der er pænt, er jo, når de hæver og hænger sammen, så man skal brække de bagte hveder fra hinanden.
Note 4: Hold øje med hvederne i ovnen. Mine fik kun 17-18 minutter, så var de rigeligt gyldne.