Hvis du ved, hvor der findes tranebær

tranebær
Tranebær er ikke sådan lige at finde – men man kan som regel købe de amerikanske eller canadiske i poser i større supermarkeder i efteråret.

I aftes var jeg til canasta-aften med mine kortspils-veninder.

Fire af os har spillet sammen i over ti år – to er kommet med indenfor det seneste par år (men da den ene er min søster og den anden Jette, som jeg har kendt i 12 år, er de ikke “nye bekendtskaber”) – og vi er alle både glade for mad og for drikke. Jo ældre vi bliver, jo mere synes vi at tale om mad 🙂

Det er hyggeligt, fordi vi – når vi ikke lige seriøst spiller kort – kan udveksle opskrifter. I aftes fik jeg en småkageopskrift, to måder at lave saltmandler på – og nedenstående opskrift på tranebærrelish – med hjem.

Tranebærrelish er Karins opskrift. Det stammer fra hendes tidligere svigermor.

Tranebær er ikke sådan lige at finde. De er forholdsvis almindelige i Vest- og Nordjylland, men sjældne i resten af landet. Bærrene, der har et højt indhold af C-vitamin, blev i gamle dage brugt som forebyggelse mod urinvejsinfektioner og blærebetændelse, men ny forskning tyder på, at saften faktisk ikke har den store virkning.

Amerikanerne bruger tranebær til sovsen til Thanksgiving kalkunen. Deres variant hedder Storfrugtet Tranebær, og de bær kan blive lige så store som kirsebær.

Nedenstående er Wikipedias forklaring på den nordiske variant:

Tranebær (Vaccinium oxycoccos) er en 4-8 cm høj dværgbusk med krybende trådtynde grene. Tranebær vokser i Danmark på tørvebund eller på den gyngende del af højmosen, hængesækken. Bærrene er oftest mørkerøde og har en bitter-syrlig smag og anvendes især til saft og syltning. De indeholder benzoesyre, der er et naturligt konserveringsmiddel. Fødevareallergikere bør derfor være varsomme med at spise bær, saft eller syltetøj.

Karin ved, hvor man finder tranebær her i Vestjylland. De gror på et “hemmeligt sted”, som hun har fået vist engang. Historien bag er sørgelig og ikke min at fortælle – det er nok at sige, at Karin hvert år samler tranebær og bruger dem, fordi hun ærer vedkommende, der viste hende stedet.

Da jeg aldrig har arbejdet med friske, danske tranebær, har jeg ikke noget foto af Karins relish. Jeg har dog før købt canadiske tranebær (de er store som de amerikanske) i Kvickly – dem brugte jeg netop til en sauce, men til en kylling….

canastaklub
Af mangel på et foto af Karins relish, er her et foto af halvdelen af canastaklubben! Det er Karin i midten….

Tranebærrelish.

150 gram skyllede tranebær

1 pillet appelsin

2 spsk. skyllet fint snittet appelsinskal

1 skrællet pære uden kerner i mindre stykker

35 gram valnøddekerner

100 gram sukker

Skær appelsinerne i mindre stykker og fjern kernerne. Kom dem i en foodprocessor sammen med tranebær, appelsinskal, pærer og valnøddekerner. Hak blandingen groft. Kom blandingen i en skål og rør sukkeret i. Lad det trække et par timer før servering.

Note: God til and juleaften eller bare til and en hverdagsaften.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *