Julekål – på den østjyske måde

julekål 1
Julekålen på bordet ved året julefrokost med min gamle madklub.

Forleden skrev jeg en hel klumme om julekål. Sådan som vi kan lide den i Horsens-Vejle-området, hvor jeg stammer fra.

Julekål er kogt, vredet og hakket hvidkål, der er så bliver varmet op med en jævning og masser af fløde. Det smager fantastisk.

Men også en ret, der kan få de østjyske gemytter i kog, når der diskuteres, om den nu skal spises med kanelsukker eller med salt/peber.

julekål 2
Anni er ved at sende kålen rundt…

Når jeg nu selv skal sige det, så synes jeg, at jeg laver en hamrende god julekål. Men jeg har også en vis erfaring.

Jeg flyttede hjemmefra som 18-årig, og siden har jeg lavet julekål mindst én gang hver december. Det bliver jo til nogle gange, når man runder 51 år næste gang 🙂

Og så har jeg lært at lave det af min mor, som lærte det af sin svigermor, min farmor, der havde været husbestyrerinde på flere store østjyske gårde, inden hun i en for de tider sen alder (hun var 27) giftede sig med min farfar.

rå hvidkål
Min store suppegryde kommer i brug, når jeg skal koge kål. Her er der til halvanden portion – og altså halvandet stort hvidkål i både.

Når man ser opskriften, kan man godt tænke: Det kan der da ikke være nogen ben i. Det kan alle da lave.

Og jo, det skulle man jo tro. Alligevel har jeg smagt utroligt meget dårlig julekål i mit liv.

Min farfar sagde altid, at det var en god husmor, der kunne lave en “tør” kål. Jo mere tør, kålen er, jo mere fløde kan den nemlig suge, og jo bedre bliver det færdige resultat. Hvis kålen ikke er tør, kommer den bare til at ligge og pjaske i et flødebad, og det er ikke lækkert.

Egentlig hed det ikke julekål i mit barndomshjem – eller hos farmor, for den sags skyld. Det hed “vridkål”, fordi man – inden vaskemaskinernes indtog i moderne husførelse – fik kålen “tør” ved at lægge den på et viskestykke, hente ægtemanden eller en anden person til hjælp, og så gå ud på gårdspladsen. Her vred man i hver sin ende af viskestykket, så al kogevandet blev vredet ud af kålen. Det krævede både kræfter og gode håndled. Jeg HAR gjort det på den måde, men ikke de seneste mange år.

kål i pudevår
I år var jeg løbet tør for rigtig madgarn, så her er der bundet for kålen med lilla uldgarn! Men det holdt…

Da det blev almindeligt, at man havde sin egen vaskemaskine, begyndte de østjyske husmødre at slynge kålen indbundet i et pudevår – på vaskemaskinens centrifugeringsprogram. Det gjorde min mor også – lige indtil den jul, hvor der gik hul på pudevåret, og der var blød kål i hele vaskemaskinen.

Mor slyngede aldrig kål mere på den måde. Til gengæld var det nu blevet muligt at købe frossen, hakket hvidkål i supermarkederne. Og det er faktisk en udmærket erstatning for den hjemmelavede.

julekål 3
Sådan ser kogt og grundigt slynget kål i en vaskebalje ud 🙂

Når jeg alligevel laver det selv fra bunden hvert år, skyldes det mere at jeg synes, det er sjovt at bevare traditionen – der er sådan lidt “ur-husmoder” over det på samme måde, som når man bager brød – noget, jeg er betydeligt dårligere til!

Jeg laver altid julekål til min madklubs årlige julefrokost. Fra starten var der kun Lasse, som er fra Vejle, og mig, som nærmere er fra Horsens, der kendte til det. Men de andre kom til at holde af det også. Og de glæder sig faktisk til kålen hvert år. Lasse er fra en kanelsukker-familie, mens min familie spiste kålen med salt og peber. Min mors familie foretrak dog også kanelsukker-versionen – hun var det eneste “sorte får”, der hellere ville have salt og peber.

kødhakker
Jeg bruger kun min kødhakker den ene gang om året – men den er vigtig at have netop til denne ret!

Julekål/Vridkål

(cirka 6-7 personer, det fylder tungt i maven)

1 stort hvidkålshoved

margarine

et par spsk mel

lidt mælk

0,5 liter fløde

salt & peber

lidt revet muskatnød

Skær hvidkålshovedet i 10-12 både. Læg dem i en stor gryde, dæk med vand, tilsæt lidt salt. Koges til det er mørt – det tager godt en times tid. Stik i kålen med en gaffel – kålen skal være blød og godt mør.

Vrides i viskestykke eller slynges i vaskemaskinen. Hvis sidstnævnte så kom halvdelen af kålen i et pudevår og bind for det med madgarn. Kom så pudevåret inden i et andet pudevår og bind også det for det. Gentag med den anden halvdel kål. Du skal altså bruge 4 pudevår og noget madgarn. De to pudevår om hver portion kål er for ikke at risikere, hvad min mor oplevede med kål i hele vaskemaskinen – det er en sikkerhedsforanstaltning! Kør på centrifugeringsprogrammet.

Når kålen er blevet slynget, og man har taget den ud, er det en god idé at køre maskinen igennem med et kogeprogram – dog uden kål! – for at tage kållugten.

Den slyngede kål køres gennem en kødhakker.

Nu kan man enten gå videre og lave julekålen – eller man kan fryses den hakkede kål til senere brug.

Når kålen skal laves:

Smelt margarine, tilsæt et par spsk mel og rør, tilsæt så mælk og pisk til du har en glat jævning, der dækker bunden.

Kom den hakkede kål i ved svag varme. Tilsæt fløde lidt efter lidt.

NB: Hold øje med kålen! Den brænder nemt på. Rør af og til og tilsæt mere fløde.

Lad den stå over laveste blus 1 time til 5 kvarter.

Smag til med salt, peber og revet muskat.

Det perfekte tilbehør er frikadeller og/eller medisterpølse. Og naturligvis sennep og rødbeder 🙂

kålet på julebord
Mums altså…

 

 

2 tanker om "Julekål – på den østjyske måde"

  1. Skønneste blog, men jeg vil gerne lige tilføje at iflg. min nu afdøde mormor, der oprindelig er fra Vejle området, består vridkål kun af fløde og smør, ingen opbagning.

    1. Hej Anette,
      Tusind tak skal du ha’ 🙂
      Og din mormor har helt ret! Jeg er temmelig sikker på, at opbagningen er min mors tilføjelse. Jeg synes så, det virker rigtigt fint – og jeg undgår nemmere, at det brænder på, synes jeg.
      Din kommentar kom på et tidspunkt, hvor jeg ikke har skrevet på bloggen længe, så endnu en gang tak – nu SKAL jeg altså til at have gang i den igen 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *