Karrysalat til de marinerede sild

karrysalat
Karrysalat, som mor lavede den.

Jeg har nogle få opskrifter, som der står “mor” hele vejen hen over.

Karrysalaten til julesilden er en af dem. Den SKAL bare være sådan her.

Og i år har jeg for 26. gang lavet den til den årlige julefrokost med min gamle madklub.

ingredienser 22. nov
Ingredienser til karrysalat.

Vi havde madklub sammen i ni år – hver eneste dag undtagen lørdag – og vi holdt kun, fordi gruppen var “vokset” med kærester/koner og børn, så det ikke mere var praktisk muligt at afvikle på den måde, som det var tænkt: overskueligt, økonomisk og hurtigt. Og så flyttede de fleste af os også fra den vej, som havde været fællesnævneren, Sct. Jørgens Bakke. Derfor hedder det stadig “Bakkens julefrokost” – for julefrokosten er vi blevet ved med at holde år efter år.

Da vi startede, var vi fem. I lange perioder var vi seks, når Svends lillesøster boede i byen.

Når vi i dag mødes til julefrokost er vi otte voksne og to børn – og af og til er et af de øvrige tre voksne børn også hjemme….eller vores fælles bekendte Nikolai dukker op, fordi han er hjemme fra Sydamerika. Så vi kan blive ganske mange.

saltagurkerne
I år havde jeg syltet nok af “Elses saltagurker” til at jeg havde til karrysalaten. Det smager mægtigt godt i.

Men fordelingen af mad-opgaver er fast. Anni og Ole sørger for ribbensteg og rødkål, brød og kaffe (og lægger som regel hus til), Lasse og Rita kommer med sild, smør og snaps, Svend og Ingeborg kommer med frikadeller og medisterpølse, jeg kommer med karrysalat til sildene, julekål til frikadeller/medister og chokolade til kaffen, og Anne-Marie kommer med risalamande med kirsebærsovs. Og mandelgaven 🙂

Hvis Nikolaj kommer, har han som regel remedierne med til en cocktail. Jeg kan stadig mindes en mean pina colada 🙂

Det, man kan sige fælles for maden er, at den er god 🙂 Det er veltillavet, af gode råvarer, og vi bruger til på at nyde at spise den.

æggehakning
Jeg hakker æg i en kaffekop – ned mod siden af koppen med en urtekniv.

Mors karrysalat

150 gram mayonnaise

150 ml creme fraiche 18 procent

3 hårdkogte æg

1-2 røde, søde æbler

1 stort løg

1-2 tsk ostindisk karry (altså en ikke alt for stærk karry)

salt og peber

evt. syltede agurker (kan udelades)

Rør mayonnaise og creme fraiche sammen og smag til med karry, salt og peber.

Skær de øvrige ingredienser i små tern. Jo mindre tern, jo lækrere, synes jeg.

Bland det hele i dressingen.

Note 1: Jeg plejer at lave halvanden portion af ovenstående opskrift, når nu jeg er i gang. Den halve portion beholder jeg herhjemme, for jeg kan mægtigt godt lide karrysalaten (uden sild) på rugbrød! Så jeg spiser den simpelt hen som pålæg de kommende dage. Den kan sagtens holde sig fire dage i køleskab.

Note 2: Når jeg har “Elses saltagurker” (se opskrift andetsteds her på bloggen), plejer jeg at tilsætte 7-8 skiver af dem i små tern. Det giver en god smag.

Note 3: Der findes sikkert utallige “metoder” at finthakke æg på. Jeg plejer at gøre, som min mor gjorde; hakke et halvt æg af gangen i en kop med så lige sider som muligt. Så hakker man bare ned mod koppens side hele tiden med en lille skarp urtekniv. Man skal muligvis se det, for at forstå, hvad jeg mener 🙂

stor portion
Det bliver til en stor portion, men så er der også til mig selv de kommende dage.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *