Alle madglade mennesker burde kende en Kirstine.
Kirstine er min kollega på Struer Dagblad, og foruden at hun er uddannet journalist, er hun også uddannet kok. En fantastisk kombination, synes jeg.
Hun gjorde avisen og journaliststanden ære ved for nylig at styre et samtalekøkken under Struers Sansefestival, hvor det lykkedes hende at gøre det, de fleste af os amatører ikke kan; både samtale (interviewe) spændende mennesker samtidig med at de lavede mad sammen. Blandt andet var Søren Gade, som altså faktisk er ret god til at lave mad, gæst i Kirstines festivalkøkken. Når nogen gæster mit køkken, skal de holde mund. Ellers kan jeg ikke huske, hvor jeg er kommet til. Min ex-kæreste befandt sig ofte i køkkenet med et glas rødvin – men det var kortvarige ophold, for han skulle klappe kaje, mens jeg lavede mad. Og så er det jo ikke hyggeligt, indrømmer jeg. Til gengæld er jeg rasende hyggelig, når jeg sætter mig ved bordet 🙂
Kirstine er også festligt selskab, ikke mindst over et par glas god rødvin, noget hun sætter lige så meget pris på som mig.
Jeg har forestillet mig, at jeg på et tidspunkt skal have hende overtalt til at lave en workshop for mig (og måske et par piger mere?), hvor hun kan lære mig sådan noget som at filettere en fisk ordenligt, udbene en kylling og de der andre kokketing, som jeg nødigt kaster mig ud i.
Men foreløbig har jeg kun fået spurgt til hendes citronpickles.
De er geniale.
Det er de, fordi jeg har bøvlet med at lave saltede citroner i flere år efter forskellige opskrifter (også efter min guru Camilla Plums opskrift), og jeg har aldrig mødt nemmere opskrift end Kirstines.
Ja, ja – jeg er godt klar over, at Kirstines saltede citroner koges med sukker og derfor ikke er som “rigtige” salte citroner. Men de er altså totalt fine til det, jeg skal bruge dem til; nemlig at give et pift til marokkansk mad. Til gengæld skal man ikke tro, at Kirstines pickles lige smager lækkert på et stykke ristet brød – de er syrlige og salte, ikke søde!
Citronpickles
4 økologiske citroner
40 gram groft salt
2,5 dl vand
175 gram rørsukker
Citroner skæres i kvarter og blendes med salt til en grov masse (ikke helt findelt).
Lad det stå og trække et døgn under låg/stanniol.
Kog massen med 2,5 dl vand og 175 gram rørsukker i 25 minutter. Hold øje med det – det koger nemt op..og over.
Kom på skoldede (eventuelt atamonskyllede) glas.