Med bus til Toscana

Toscana ER fantastisk - også selv om man er på en billig bustur :-)
Toscana ER fantastisk – også selv om man er på en billig bustur 🙂

For én, der er vant til selv at arrangere sin ferie, går der et stykke tid, inden busrejsens charme folder sig ud.

Af Mette G, Sørensen, august 2009

Der er langt til Italien i bus. Nogen vil hævde, at der er lige langt, hvad enten man flyver eller kører i bil eller bus. Jeg vil påstå, at der er længst i bus.

Eller også føles det bare sådan.

Min søster og jeg har valgt den billigste ferie, vi kunne finde: En busrejse til Toscana og Ligurien, 5000 kroner pr. næse koster det – inklusiv halvpension og de fleste udflugter. Og der er ingen bøvl med hundedyre tilslutningsfly eller togbil-letter til Kastrup – bussen henter os nemlig i Holstebro. Den er så vores hjem i to døgn – dog med en overnatning undervejs – indtil vi når Toscana.

Så simpelt kan det gøres - og stadig være så englene synger.
Så simpelt kan det gøres – og stadig være så englene synger.
Og så ringe kan det være - morgenmad på hotellet i Montecantini Terme.
Og så ringe kan det være – morgenmad på hotellet i Montecantini Terme.
Men sådan en udsigt her er hvad man tager til Toscana efter....
Men sådan en udsigt her er hvad man tager til Toscana efter….

»Det er sådan en dejlig rejseform, for der bliver taget hånd om én fra man stiger på i Danmark og til man stiger af igen,« siger en af vores med-busrejsende.

Og det er nok lige præcis der, hvor vi ikke er helt enige. At det er dejligt, altså. Min søster og jeg er ganske enkelt ikke vant til at blive taget så meget »hånd om«. Faktisk føles det temmelig underligt at få at vide, en times tid inden ankomst til hotellet, at restauranten lig-ger inde til venstre, at salat-buffetten står til højre – og at det er det samme, der er på begge sider af buffetten, så man behøver ikke gå hele vejen rundt.

»Hvad er det han siger?« teaterhvisker min søster forbløffet.

Det er da guiden deler flamingo-krus ud og siger, at de jo er noget dyrere end plastikkrus, så vi må godt få dem til at vare hele dagen. Hun er bestemt heller ikke glad, når den står på fællessang.

Til gengæld er det hende, der stramt oplyser mig om, at jeg jo har valgt det her frivilligt, da guiden for fjerde gang nævner navnet på den sø, vi kører forbi, og jeg er klar til at begå mord.

På vej ned syd over med stop for natten i Tyskland. Det her er nu Østrig.
På vej ned syd over med stop for natten i Tyskland. Det her er nu Østrig.
Ankomst til Hotel Manzoni 11. juli om aftenen. Gårdhaven og den lille pool har vi bestemt ikke nogen klager over - og befinder os meget der under opholdet.
Ankomst til Hotel Manzoni 11. juli om aftenen. Gårdhaven og den lille pool har vi bestemt ikke nogen klager over – og befinder os meget der under opholdet.
Søsters smil stivner, da hun ser vores værelse med beskidt toiletgulv og en jordslået væg med ditto lugt.
Søsters smil stivner, da hun ser vores værelse med beskidt toiletgulv og en jordslået væg med ditto lugt.

Charmen dukker op

Når det så er sagt, og vi bagefter har grinet af det hele, så er det jo os, min søster og jeg, der har været dumme. Og muligvis også valgt forkert. For vi har ikke sat os ind, hvad en busrejse indebærer. Vi har bare kigget på prisen. De øvrige 52 gæster er ikke bare tilfredse – de er meget tilfredse. Og de er glade for rejseformen, busselskabet, chaufføren, guiden, udflugterne, hotellerne o.s.v. Jeg hører ikke på noget tidspunkt nogen som helst brokke sig over noget – bortset fra et par, der ikke vil på busrejse igen, fordi de synes, at transporttiden til Italien er for lang. Det er ikke tiden, der er det værste for mig. Faktisk kan jeg ret godt lide at sidde og glo ud af vinduet og tænke – eller lytte til musik. Det, jeg skal vænne mig til, er, at jeg ikke har noget at skulle have sagt. Det hele ER planlagt.

Efterhånden begynder nogle af busrejsernes mere charmerende sider dog at åbenbare sig for os.

En del at single-kvinde-bordet, som bliver dannet på sidste hotel i Ligurien. Det er hyggeligt (men maden er rædsom).
En del af single-kvinde-bordet, som bliver dannet på sidste hotel i Ligurien. Det er hyggeligt (men maden er rædsom).
Den særdeles smukke San Gimignano, der i sine velmagtsdage i det 13. århundrede havde 76 tårne. Nu har den 14, men er stadig skøn - dog er den plastret til med turister.
Den særdeles smukke San Gimignano, der i sine velmagtsdage i det 13. århundrede havde 76 tårne. Nu har den 14, men er stadig skøn – dog er den plastret til med turister.
Faktisk er byen næsten smukkest sådan her; set på afstand gennem en olivenlund.
Faktisk er byen næsten smukkest sådan her; set på afstand gennem en olivenlund.

F.eks. lærer man andre mennesker at kende. Det har vi ikke gjort meget i før, hvor vi bare er hoppet på et fly og er taget hen på et hotel, som vi selv har bestilt via nettet. Vores buskammerater er bestemt hyggelige og dejlige mennesker, og det er da især sjovt, da der bliver lavet et »single-kvinde-bord« på turens sidste hotel i Arenzano i Ligurien. Ti kvinder i alderen 40 til 70 omkring et bord giver ganske megen snak, skulle jeg hilse og sige.

Der er ind imellem tid på egen hånd, og hvis man ellers har lagt mærke til Firenzes domkirke Santa Maria del Fiore (det er umuligt andet – det er verdens tredjestørste kirke), så ved man også, hvor man skal mødes igen. Det har guiden nemlig sagt mange gange.

Guiden (forrest) - kvinden i den blå kjole er den meget vidende kunsthistoriker AnneMette, som gør besøget i Uffizierne til en stor oplevelse.
Guiden (forrest) – kvinden i den blå kjole er den meget vidende kunsthistoriker AnneMette, som gør besøget i Uffizierne til en stor oplevelse.
Smukke Firenze.
Smukke Firenze.
Santa Maria del Fiore, Firenzes fantastiske domkirke.
Santa Maria del Fiore, Firenzes fantastiske domkirke.
Det tog Lorenzo Ghiberti 28 år at skabe de forgyldte døre i Dåbskapellet.
Det tog Lorenzo Ghiberti 28 år at skabe de forgyldte døre i Dåbskapellet.

Godt museumsbesøg

Guiden ved virkelig helt utroligt meget. Kunsten er at sortere det fra, man ikke er interesseret i at vide (som f.eks. Angela Merkels skostørrelse) og det man ikke har brug for (som f.eks. hvor mange etager elevatoren går op – det skal man nok finde ud af alligevel) og så i stedet lytte, når der kommer oplysninger om Italien, som man kan bruge til noget. Han fortæller en del interessant om den nu-værende politiske situation og læser også op af den ret festlige roman om Don Camillo.

Den faste guide får hjælp i Firenze – en by, der varmt kan anbefales at bruge tid på – af en dansk kvinde, Anne Mette, der er gift og bosat i byen. Hun er kunsthistoriker, og da hun tager os med – fordelt på to hold – på det verdensberømte Uffizi Galleri, får jeg min bedste museumsoplevelse no-gensinde. Hun har nemlig valgt 10-12 malerier ud, som hun fortæller om – i kunsthistorisk sammenhæng, men også med små sjove detaljer, som man aldrig selv ville have fundet ud af. Jeg kan stadig huske de malerier, jeg så – modsat malerierne på alle mulige andre museer, jeg har besøgt.

Ponte Vecchio, Firenze berømte gamle bro, der som den eneste ikke blev bombet af tyskerne under anden verdenskrig.
Ponte Vecchio, Firenze berømte gamle bro, der som den eneste ikke blev bombet af tyskerne under anden verdenskrig.
Turens indtil videre bedste kaffe - både espressoen og denne latte.
Turens indtil videre bedste kaffe – både espressoen og denne latte.
Man skal spise pizza i Italien :-) Den her er bare SÅ god.
Man skal spise pizza i Italien 🙂 Den her er bare SÅ god.

Æh….maden…

Men jeg vænner mig aldrig til hotelmaden – eller fornemmelsen af (i Arenzano) at vi er en slags andenrangs gæster, fordi vi er et større (bus-)selskab. A la carte gæsterne bliver betjent først – og får den gode mad, som de sikkert også har betalt mere for end os. I det store og hele er de øvrige busgæster dog tilfredse med maden (ikke med betjeningen i Arenzano), bortset fra den dag, hvor vi får serveret en fisk, som ingen aner, hvad er. Men godt smager den ikke.

Flere klager til den stakkels guide, der jo ikke har stået for dagens fangst. Da jeg kommer hjem, slår jeg det italienske fiskenavn op og opdager, at vi har spist gedde. Det er heller ikke hverdagskost for en dansker.

Grand Hotel Arenzano - betjeningen er tæt på at være uforsakmmet (undtagen tjeneren ved poolbaren), men værelse og pool-område er godt. Maden er elendig.
Grand Hotel Arenzano – betjeningen er tæt på at være uforsakmmet (undtagen tjeneren ved poolbaren), men værelse og pool-område er godt. Maden er elendig.
En lækker stor pool, hvor vi tilbringer en hel dag - og pjækker fra en busudflugt.
En lækker stor pool, hvor vi tilbringer en hel dag – og pjækker fra en busudflugt.
Den mad, vi køber på hotellet ud over det, der var med i pakkerejsens pris, er udmærket. Som denne klubsandwich.
Den mad, vi køber på hotellet ud over det, der var med i pakkerejsens pris, er udmærket. Som denne klubsandwich.

På det første hotel (turen byder på to, et i Toscana og et i Ligurien) er tjenerne familiære og smilende. Til gengæld er maden ikke noget at råbe hurra for, synes jeg – men jeg indrømmer blankt, at jeg er sædeles kritisk med, hvad jeg putter i munden. F.eks. spiser jeg ikke brød med tydelige pletter af mug.

Dagen efter den brødkurv, går min søster og jeg ud at spise – på en fuldstændig forrygende restaurant. Jeg har nævnt den i faktaboxen her ved siden af, fordi den er værd at opsøge, skulle man nogensin-de komme til Montecantini Terme. Min forret er fyldte squashblomster. Det har jeg altid gerne ville smage, og nu er chancen der. Det er noget af det lækreste, jeg nogensinde har spist!

Now we're talking! :-)
Now we’re talking! 🙂
Mine fyldte squashblomster
Mine fyldte squashblomster
Tilfreds søster med sin dessert.
Tilfreds søster med sin dessert.

Vel tilbage på hotellet får vi næste dag noget, der angiveligt skulle være »a slice of hound«. Da det bestemt ligner en fisk og ikke hund, der ligger på min tallerken, slår jeg også dette italienske fiskenavn op derhjemme. Det viser sig at det korrekte engelske ord er »dog-fish«, som man bruger om nogle typer småhajer. Hvis jeg nu lyder som en rigtig tude-marie, må jeg hellere skynde mig at sige, at vi selv står for frokosten hver dag. Og det er på restauranter i Toscana og Ligurien, hvor god mad ikke er svær at finde. Vi får nogle forrygende måltider fra grillede blæksprutter over spinatfyldt ravioli til en perfekt pizza. Så mit madhjerte er skam glad stor dele af tiden. Og jeg køber skønne madting med hjem.

Portovenere var allerede i det gamle romerrige berømt for sin skønhed. Navnet kommer af Portus Veneris, Venus' Havn.
Portovenere var allerede i det gamle romerrige berømt for sin skønhed. Navnet kommer af Portus Veneris, Venus’ Havn.
Riomaggiore - en af de dramatisk beliggende byer med fællesnavnet Cinque Terre.
Riomaggiore – en af de dramatisk beliggende byer med fællesnavnet Cinque Terre.
Farvestrålende huse i Manarola.
Farvestrålende huse i Manarola.
Og Vernezza, hvor vi spiste en udmærket frokost.
Og Vernezza, hvor vi spiste en udmærket frokost.
Gnocchi med pesto.
Gnocchi med pesto.

Ikke sidste gang

Toscana og Ligurien trækker masser af danske turister til. Især i Toscana møder vi danskere i massevis alle steder. Men det ER også et skønt område. Og hvis man er kørende selv, kan man jo bare opsøge de mindre byer.

»Nå, det er nok sidste gang, du har været på bus-ferie,« ler en af mine venner, da jeg underholder med oplevelser fra rejsen.

Men det er jeg da ikke sikker på, det var. Jeg er bestemt ikke utilfreds med, hvad jeg har fået for mine 5000 kroner – masser af gode oplevelser og godt samvær med gode mennesker. Jeg har engang været i Paris med samme busselskab. Jeg havde min mor med, som ikke er så godt gående. Og det var en helt perfekt tur, fordi vi ikke skulle bøvle med at have hende op og ned af metro-rulletrapper, men kunne køre rundt til de forskellige sights i bussen. Og også der var guiderne super gode.

Men næste år tror jeg nu, jeg arrangerer noget selv.

Markedsbillederne her er fra byen, hvor vi boede, en lille time fra Genova. De kunne godt nok ikke lave mad på hotellet - men det var da ikke fordi, de gode råvarer ikke var ved hånden...
Markedsbillederne her er fra byen, hvor vi boede, en lille time fra Genova. De kunne godt nok ikke lave mad på hotellet – men det var da ikke fordi, de gode råvarer ikke var ved hånden…
Skønne store tomater, Cuore di bue, som betyder "tyrehjerte" :-)
Skønne store tomater, Cuore di bue, som betyder “tyrehjerte” 🙂
Masser af oliven...
Masser af oliven…
...og lækker fisk og skaldyr lige der ved havet.
…og lækker fisk og skaldyr lige der ved havet.

 

Rejsen til Toscana

Vi rejste med Gislev Rejser, som vi i øvrigt varmt kan anbefale, netop hvis man gerne vil tages hånd om. Det er absolut intet at udsætte på deres måde at afvikle turen på, og ud over at chaufføren var hamrende dygtig og guiden var både vidende og hygge-venlig, synes vi også, at vi fik rigtigt meget for pengene.

Når min artikel alligevel har et »skeptisk« præg, skyldes det min egen »dumhed« – altså at jeg ikke på forhånd satte mig ind i, hvilken type ferie en busrejse er, og ikke havde tænkt grundigt igennem, hvad jeg egentlig ønsker af min ferie.

Vi betalte 4998 kroner for 10 dage inklusive halvpension og udflugter – på nær to. Vi stod på og af igen i Holstebro (opsamlingsbus til Kolding).

Vi boede i Montecatini Terme i Toscana, hvor vi besøgte middelal-derbyen San Gimignano og skønne Firenze. Så sejlede vi langs den liguriske kyst og besøgte Cinque Terre – de fem byers land. Og endelig boede vi i Arenzano ved Middelhavet i Ligurien. Her var der udflugter til Albisola og Savona.

Her er jeg på den skønne restaurant i Montecantini Terme.
Her er jeg på den skønne restaurant i Montecantini Terme.

Den vidunderlige restaurant i Montecatini Terme hedder La Cascina og ligger på adressen Viale Verdi 43. Vi fik forret, pastaret, dessert, vin, vand og kaffe – og det blev 115 euro (cirka 860 kroner) inklusive drikkepenge. Hjemmeside: www.incascini.it

I Firenze MÅ man se Galleria degli Uffizi, der er et kunstmuseum. Malerisamlingen er en af verdens betydeligste, og rummer den florentinske kunsts hovedværker fra 1100-1700-tallet, f.eks. Botticellis Venus’ fødsel.

Der er en million (næsten da…) restauranter i Firenze. Vi fandt en lille bar/restaurant, Bar la Borsa, der fremstillede de lækreste pizzaer. Og så fik vi turens bedste kaffe på stedet, så derfor skal den nævnes. Adressen er via Por Santa Maria 55.

Køb olivenolie med hjem fra Ligurien – den er svær at opdrive i Danmark, og den er let, aromatisk og lækker. Pesto stammer fra Ligurien, så køb et glas eller to, og der andre gode madvarer som ansjoser, syltede squash, kandiseret frugt og syltede artiskokker.

Fra Toscana er det godt at hjembringe den søde vin Vin Santo og de hårde småkager, biscotti, til at dyppe vinen. Desuden er Siena jo kendt for sin panforte (en langtidsholdbar kage fyldt med gode sager). Og hvis man synes, der er sjovt at slæbe rødvin med hjem, er der bl.a. Chianti og Brunello. Af ikke-madvarer er der den skønneste keramik at købe. I San Gimignano købte jeg porcelænsvin- og olivenoliepropper, bemalet med druer og oliven. Havde jeg haft 3000 kroner, havde jeg købt den smukke terrine med låg, jeg så.

Jeg havde denne nerie-kvist med hjem, men den slog nu ikke ligefrem rod :-) Men pæn var den da, så længe det varede.
Jeg havde denne nerie-kvist med hjem, men den slog nu ikke ligefrem rod 🙂 Men pæn var den da, så længe det varede.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *