Min mor brød sig vist ikke om russisk salat. I hvert fald fik vi aldrig den røde salat, da jeg var barn, så det var først som voksen jeg fandt ud, at den smagte godt.
I De Danske Vægtkonsulenters (DDV) bog “Æg, mælk og ost” er der en opskrift på russisk salat. Det er en temmelig stor portion, og det er aldrig gået op for mig, om DDV anser det for at være en frokostret eller en hovedret. Men jeg spiser altså portionen som aftensmad.
DDV foreslår, at man halverer portionen og spiser marinerede sild til – men det gør jeg altså ikke. Jeg kan godt spise en hel portion 🙂 Jeg plejer dog (ikke helt i tråd med DDVs tanker) at spise hele 60 gram ristet brød. Uha-uha 🙂
Jeg kan i øvrigt anbefale at komme lidt hakket løg i salaten. Det klæ’r den.
Der er mange forskellige forklaringer på, hvorfor salaten mon er endt med at hedde russisk salat. Én forklaring er, at marinerede sild, hårdkogte æg og rødbeder er almindelige ingredienser i russisk madlavning, så salaten derfor opkaldt efter det store land.
Andre holder på, at det er den røde farve, der har givet salaten sit navn. Den, man kan købe i supermarkederne, er da også “kommunist-rød”, mens den portion DDVs opskrift fører til, nærmest er babyrosa!
Nogen siger, at Russisk Salat oprindelig er en russisk opskrift, der bare blevet lavet så meget om på sin vej til Danmark, at den er blevet helt uigenkendelig.
Russisk salat
30 gram let mayonnaise
30 gram DDV yoghurt (se note)
salt og peber
75 gram sukkerfri, syltede rødbeder (se note)
2 hårdkogte æg
75 gram kogt pasta
brød, for eksempel ristet rugbrød
salatblade
eventuelt karse
eventuelt lidt hakket, rå løg og/eller kapers og/eller syltede agurker
Rør mayonnaise og yoghurt sammen til en dressing og smag den til med salt og peber.
Hak de syltede rødbeder. Hak også det ene hårdkogte æg. Blandt derefter de hakkede rødbeder og det hakkede æg samt den afkølede, kogte pasta i dressingen.
Anret den russiske salat med de andet æg ovenpå og server den med groft rugbrød og salatblade. Pynt eventuelt med karse.
Note 1: Jeg bruger ikke DDVs egen yoghurt, som er 7 procent. Jeg bruger græsk yoghurt 10 procent.
Note 2: Jeg gider ikke købe sukkerfri rødbeder. Og da slet ikke, når jeg har nogle glimrende hjemmesyltede af slagsen. Men feel free.
(opskriften er fra “Æg, mælk, ost”/Inge Kauffeldt & Helle Kleist, DDV, 2008)