Russisk salat (slankemad)

Russisk salat - i en slankeversion
Russisk salat – i en slankeversion.

Min mor brød sig vist ikke om russisk salat. I hvert fald fik vi aldrig den røde salat, da jeg var barn, så det var først som voksen jeg fandt ud, at den smagte godt.

I De Danske Vægtkonsulenters (DDV) bog “Æg, mælk og ost” er der en opskrift på russisk salat. Det er en temmelig stor portion, og det er aldrig gået op for mig, om DDV anser det for at være en frokostret eller en hovedret. Men jeg spiser altså portionen som aftensmad.

ingredienser 10-02-14
Ingredienser til den russiske salat.

DDV foreslår, at man halverer portionen og spiser marinerede sild til – men det gør jeg altså ikke. Jeg kan godt spise en hel portion 🙂 Jeg plejer dog (ikke helt i tråd med DDVs tanker) at spise hele 60 gram ristet brød. Uha-uha 🙂

Jeg kan i øvrigt anbefale at komme lidt hakket løg i salaten. Det klæ’r den.

Der er mange forskellige forklaringer på, hvorfor salaten mon er endt med at hedde russisk salat. Én forklaring er, at marinerede sild, hårdkogte æg og rødbeder er almindelige ingredienser i russisk madlavning, så salaten derfor opkaldt efter det store land.

Andre holder på, at det er den røde farve, der har givet salaten sit navn. Den, man kan købe i supermarkederne, er da også “kommunist-rød”, mens den portion DDVs opskrift fører til, nærmest er babyrosa!

Nogen siger, at Russisk Salat oprindelig er en russisk opskrift, der bare blevet lavet så meget om på sin vej til Danmark, at den er blevet helt uigenkendelig.

serveret med ristet brød
Her serveret med ristet brød, men man kan også spise marineret sild til.

Russisk salat

30 gram let mayonnaise

30 gram DDV yoghurt (se note)

salt og peber

75 gram sukkerfri, syltede rødbeder (se note)

2 hårdkogte æg

75 gram kogt pasta

brød, for eksempel ristet rugbrød

salatblade

eventuelt karse

eventuelt lidt hakket, rå løg og/eller kapers og/eller syltede agurker

Rør mayonnaise og yoghurt sammen til en dressing og smag den til med salt og peber.

Hak de syltede rødbeder. Hak også det ene hårdkogte æg. Blandt derefter de hakkede rødbeder og det hakkede æg samt den afkølede, kogte pasta i dressingen.

Anret den russiske salat med de andet æg ovenpå og server den med groft rugbrød og salatblade. Pynt eventuelt med karse.

Note 1: Jeg bruger ikke DDVs egen yoghurt, som er 7 procent. Jeg bruger græsk yoghurt 10 procent.

Note 2: Jeg gider ikke købe sukkerfri rødbeder. Og da slet ikke, når jeg har nogle glimrende hjemmesyltede af slagsen. Men feel free.

(opskriften er fra “Æg, mælk, ost”/Inge Kauffeldt & Helle Kleist, DDV, 2008)

russisk salat med smilende æg
Hvis ikke man vil følge DDVs opskrift slavisk, smager det altså godt at tilsætte rå hakket løg, kapers og hakkede, syltede agurker…

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *