Tzatziki

Tzatziki - klassisk tilbehør til græsk mad
Tzatziki – klassisk tilbehør til græsk mad, men den går altså også fint til for eksempel en dansk hakkebøf…

En hurtig, hjemmelavet version af en yndlingssalat, når det er varmt udenfor.

Alle, der har været i Grækenland kender tzatziki – og rigtig mange, der ikke har, gør også. For den er blevet en del af den danske sommerkultur.

Jeg tror, det er fordi den er anderledes end dansk mad, men ikke alt for vild og eksotisk.

Vi kender alle smagen af agurk, salt og yoghurt, så det eneste man skal vænne sig til, er hvidløg – og i dette tilfælde også lidt olivenolie. Olien gør salaten blank og glat og føjer en smule smag til – brug en god olivenolie, for når den er kold, kan man faktisk smage, om olien er noget hø eller om den er god.

Tzatziki

(4 personer)

1/2 agurk

Flagesalt

2 dl græsk yoghurt (brug nu den på 10 procent!)

1 fed hvidløg, presset (man kan bruge mere, hvis man er helt vild med rå hvidløg)

0,5 spsk olivenolie (jeg bruger 1 spsk)

Riv agurken på rivejernets grove side. Læg det i en si, strø lidt salt over og lad det trække 20-30 minutter.

Pres mest mulig væske fra agurken – nogen gør det med en træske mod siens kant. Jeg knuger i stedet små håndfulde. Det synes jeg, virker bedre.

Bland agurk, yoghurt, hvidløg og olivenolie. Smag til med salt.

Note 1: Det gør overhovedet ikke noget, hvis man kan komme til at lave tzatzikien en halv dags tid, før den skal spises. Den bliver bare bedre af at stå og trække. Der vil nok være lidt væske på toppen, hvis den har stået en halv dags tid i køleskabet – men bare rør rundt i den, så er den så god som ny, Ja, faktisk bedre 🙂

Note 2: Man kan tilsætte friskhakket mynte, hvis man kan lide det. Det giver en rigtig god, frisk smag.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *