Enchiladas med kidneybønner

Fyldet bliver så hot, som man nu ønsker det - det afgør mængden af tilsat chili, tabasco og sambal oelek.
Fyldet bliver så hot, som man nu ønsker det – det afgør mængden af tilsat chili, tabasco og sambal oelek.

Da jeg i dag stod hos boghandleren – jeg skulle købe et fødselsdagskort til min søster – kom en dame ind og spurgte på en kogebog. “Efterårsmad der rusker og rykker” hed den.

Boghandleren havde den ikke hjemme, men kunne godt skaffe den. “Skal du bruge den nu?” spurgte ekspedienten og lød lidt forundret.

“Ja tak” svarede damen med eftertryk.

Og det kan jeg godt forstå. Jeg kender godt nok ikke bogen, men titlen sagde jo det hele. Selv om vi skriver den 18. juni er vejret virkelig som en efterårsdag, og det er bestemt ikke sommermad, man går og fantaserer om. Snarere noget varmende – comfortfood.

Så her til aften – efter jeg havde været i Valgmenighedskirken i forbindelse med mit arbejde for at høre en prøveprædiken – lavede jeg meksikanske enchilladas med et hot fyld af kidneybønner.

Resten af Danmark spiste formentlig stegt flæsk med persillesovs, da der er folketingsvalg i dag. Stegt flæsk passer bestemt også til vejret, og retten er jo siden sidste folketingsvalg blevet kåret til Danmarks Nationalret. Til stor glæde for mange, har jeg ladet mig fortælle.

Det har aldrig været en stor favorit for mig – slet ikke da jeg var barn. Min far ville helst have den stegte flæsk med løgsovs, som var nogenlunde det værste, nogen kunne servere for mig. Det er det stadig. Så er persillesovsen lysår bedre. Og hvis flæsket er sprødstegt, er det OK, synes jeg. Men altså ikke noget, jeg sådan selv laver.

Retten er aldeles passende en ruskende efterårsaften - eller en møgkold juni-ditto...
Retten er aldeles passende en ruskende efterårsaften – eller en møgkold juni-ditto…

Enchiladas med kidneybønner

(1 person)

1 portion tomatsalsa (se opskrift nedenfor)

100 gram reven gulerod

100 gram kidneybønner (fra dåse)

1 tsk sambal oelek (chilipasta – kan købes i større supermarkeder)

1 tsk kakaopulver (se note 1)

2 tortillaer

25-35 gram revet ost

Frisk koriander (til servering)

Græsk yoghurt (til servering)

Tænd ovnen på 200 grader. Kom tomatsalsaen i en lille gryde sammen med gulerødder og kidneybønner (drænet for væde og skyllet).

Varm igennem og lad det simre i 10 minutter.

Smag til med sambal oelek og kakaopulver.

Læg tortillaerne fladt, fordel fyldet mellem dem og rul dem sammen. Læg dem i et ovnfast fad og drys osten over.

Sæt dem i ovnen i cirka 10-12 minutter eller til osten er smeltet og gylden.

Server med koriander, græsk yoghurt og eventuelt en grøn salat til.

Note 1: Ikke sådan noget Nestle, man laver kold kakaodrik af, men rigtig kakaopulver, som man laver varm kakao af. Mørk chokolade bruges meget i meksikansk madlavning – her vælger man så kakaopulverløsningen. Det gør ikke maden sød, men giver smagen dybde.

Tomatsalsa

25 gram skalotteløg

1 fed hvidløg

2 grønne chilier eller 1 rød (jeg bruger den røde, lidt stærkere variant)

olie til stegning

125 gram hakkede tomater fra dåse

1 tsk limesaft

1 spsk vineddike

1 spsk honning

lidt tabascosauce (efter smag – det er stærkt)

salt og peber

Hak skalotteløg, hvidløg og chili. Varm en lille gryde op med olie og steg løg, hvidløg og chili i et par minutter.

Kom tomater ved og lad det simre i 10 minutter.

Smag til med limesaft, vineddike, honning, tabasco, salt og peber.

Salsa’en kan bruges varm eller kold. Kan gemmes i et skoldet syltetøjsglas i køleskabet i op til en uge.

(opskriften er oprindeligt fra Vægtkonsulenternes “Supersund Fastfood” af Inge Kauffeldt og Helle Kleist fra 2012. Men jeg har ændret på mængder og også lidt på ingredienser, så det kan næppe kaldes slankemad mere)

I originalopskriften serveres enchilada'erne med en grøn salat. Jeg serverer dem med frisk koriander, græsk yoghurt og limebåde.
I originalopskriften serveres enchilada’erne med en grøn salat. Jeg serverer dem med frisk koriander, græsk yoghurt og limebåde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *