Pyha, jeg var først hjemme klokken 18.45 i dag – lang dag med arbejde og bagefter et to timers møde på Odin Teatret om teatrets 50 års jubilæum og store teaterfest over 10 dage i juni 2014.
Det bliver formidabelt med teatergrupper fra Italien, Bali, Indien, Brasilien og Kenya – foruden alle de danske børn og voksne, herboende såvel som tilrejsende, som vil sætte hele kommunen på den anden ende fra den 14. til den 24. juni næste år.
Det er naturligvis en helt anden historie – som man kan læse mere om på www.odinteatret.dk
Men da jeg var træt OG sulten, skulle det være nemt og gå hurtigt. Jeg havde både en bakke frisk spinat og noget frossent i fryseren – og havde netop købt lækker feta ved ostedamen, og så var valget nemt; spanakopita.
En græsk ret, som man godt kan spise som tilbehør til kylling eller kød og en græsk salat, men som jeg som regel spiser som hovedret sammen med tzatziki og nogle gode oliven.
Spanakopita
(4 portioner – men når jeg spiser den som hovedret, kan jeg næsten spise det halve af denne portion selv)
2 spsk olivenolie
1 rødløg, finthakket
2 fed hvidløg, knust
450 g babyspinat
30 g smør
250 gram feta, smuldret
et drys friskrevet muskatnød
havsalt og friskkværnet peber
filodej, 10 plader
1 tsk sesamfrø
Varm ovnen op til 225 grader.
Opvarm olien i en stor, tykbundet gryde. Tilsæt løg og hvidløg og steg dem, indtil de bliver klare. Tilsæt spinatbladene og vend dem et par gangen, indtil de falder sammen.
Smelt smørret og smør det ildfaste fad.
Kom fetaost i spinat- og løgblandingen og tilsæt salt, peber og muskatnød efter smag.
Læg det ene store ark filodej (eller flere små, som du pensler med smør) i formen, pensl det med smør og læg det andet store ark på den anden led og pensl også det med smør. (hvis man bruger flere små ark, skal de ligge lidt forskudt for hinanden)
Kom spinatfyldet i. Fold den overskydende dej ind over fyldet og pensl med smør mellem hver lag og ovenpå. Drys med sesamfrø.
Bag tærten i ovnen i cirka 15 minutter.
Man kan – når man er halvvejs i bagtiden – vende pie’en ud på en tallerken, hvorefter man lader den glide tilbage i formen og sætter den i ovnen igen. På den måde bliver den jævnt brun over det hele. Jeg gider bare som regel ikke bøvle med det…
Note 1: Det behøver altså ikke være babyspinat. Al helbladet spinat (også den frosne af slagsen) går.
Note 2: Vælg en ordentlig feta – køb den hos en ostehandler eller vælg i det mindste den græske, som supermarkedet sælger i en hel blok.
Note 3: Der står 10 plader filodej i originalopskriften. Jeg køber min filodej i Kvickly, hvor den sælges i en æske med to plastposer i. I hver pose ligger der to meget store ark filodej. Sådan to store ark passer fint til mit behov.
Note 4: Der er en del væde i blandingen, når du skal hælde den over på filodejen i det ildfaste fad. Vær ikke bekymret – det meste fordamper i ovnen og resten holder retten dejlig blød og fugtig.
(opskriften er fra “Hurtig vegetarmad”/Nadine Abensur, Politikens Forlag, 2002)