I august var jeg ude at spise på en af de pop-up restauranter, der var i sommerlandet. Sidste år prøvede jeg restaurant Støberiet ved Vedersø Klit, og i år blev det så til Nørre Vosborg på havnen i Thorsminde.
For mig var det mest bemærkelsesværdige – ud over stedet, der er skønt – den hybenmarmelade, som restauranten serverede til osten. Jeg har selv lavet hybenmarmelade et par gange og helt ærligt; jeg synes ikke, at besværet med at rense hyben står mål med resultatet. I hvert fald ikke mit resultat.
Men hvis jeg kunne lave hybenmarmelade som den, de laver på Nørre Vosborg, så….
Nå, jeg fik endelig taget mig sammen til at spørge på opskriften for cirka en måned siden. Så gik der en uges tid – og så lå opskriften i min indbakke via direktøren for Nørre Vosborg, Trine Jepsen, som jeg kender. Men så gik der lige yderligere et par uger, inden jeg fik møvet min brede bagdel ud at kigge efter hyben – og det viste sig at være for sent.
Vi er nu sidst i september, og jeg skulle i virkeligheden have været ude for en måned til fem uger siden. Der hænger skam hyben på buskene endnu, og jeg plukkede godt et halvt kilo nede ved åen, hvor de i hvert fald ikke bliver forurenede af forbi-kørende biler, men da jeg kom hjem og skulle rense dem, var over halvdelen allerede ved at rådne indefra. De så okay ud udenpå, men var altså i forfald indvendig.
Så jeg må vente til næste år. Men jeg vil lige skrive opskriften – som er temmelig speciel – ned her, så jeg ikke glemmer den. Du kan jo også lave et mentalt bogmærke, hvis du drømmer om hybenmarmelade…
Noget bøvl
Om hyben er der i hvert fald det at sige, at de ikke er nemme at rense. Det er noget bøvl. Men der er ikke nogen vej uden om – arbejdet skal gøres.
Jeg har set mere eller mindre opfindsomme “nemmere metoder” på nettet, herunder blendning med efterfølgende udblødning for at få kernerne til at stige op, men det virker ikke overbevisende. I hvert fald ikke hvis man også vil have det sunde ud af hyben. Hvis man ikke skal bruge dem rå – og det skal man jo ikke, når man laver marmelade – kan man dog prøve at skære toppen af, halvere dem, lægge dem i en pose og fryse dem. Når man så tager dem ud, er det nemmere at ryste frøene ud.
Hyben er sunde. De indeholder bunker af c-vitamin samt pektin, æble- og citronsyre, kalcium og a-vitamin. Der findes 1700-2000 mg C-vitamin per 100 g tørrede hyben – det vil siger at en kop hyben indeholder ligeså meget C-vitamin som mængden af C-vitamin i 35-40 appelsiner. Og danske hyben er særligt gode. Jo koldere et klima hyben vokser i, desto mere C-vitamin indeholder bærrene nemlig.
Alle kan spises
I øvrigt kan alle hyben spises – der findes ti arter i Danmark, fra den invasive art Rynket Rose, som det anbefales at bekæmpe, og til den i Danmark naturligt forekommende Hunderose. Og de kan altså alle spises. Jeg synes ikke rigtigt, der er nogen bær, der kan forveksles med hyben, uanset om vi taler om runde hyben eller de mere aflange som på Hunderosen. Men det er altid en god ide at tjekke, hvilke bær i naturen, der egentlig er giftige. Det kan man for eksempel gøre på Naturguide.dk på http://naturguide.dk/baer-i-naturen-du-ikke-skal-spise/
Hyben er blevet kaldt “den mest oversete frugt i den danske natur” – jeg tror nu ikke, de er oversete, jeg tror bare, at folk bliver trætte på forhånd ved tanken om alt det “kløpulver”, der skal fiskes ud, inden de kan bruges.
Men når nu ikke jeg kunne få brugbare hyben i år, kunne jeg da glæde mig over en anden ting; Jeg fandt 155 gram vilde brombær, helt sorte og modne. Mums! DET er guld – og de skal ikke igennem en omstændelig rensningsproces 🙂
Nørre Vosborgs hyben-med-mere-marmelade
1 kg hyben
1 kg syltesukker
1 vaniljestang
1 æble
100 g hindbær
0,5 liter æblejuice
Æble og hyben skyldes og skæres i tern.
Vaniljestanges deles op og kornene tages ud.
Det hele blandes sammen i og varmes op i en gryde på lav varme.
Når alt sukkeret er smeltet, skrues der op for varmen, så det kommer op at koge i to minutter.
Skyld de ønskede glas med kogende vand og efterfølgende med atamon.
Den varme marmelade hældes på glas og sættes på køl.
Marmeladen er velegnet til ost og nybagte boller.