Vi nærmer os så småt Thanksgiving – i hvert fald den canadiske version, der allerede holdes i oktober.
Godt nok er det ikke nogen helligdag i Danmark, og vi har heller ikke taget den til os på samme måde som for eksempel Halloween og Valentines Day, måske fordi Thanksgiving ikke har et lige så stort kommercielt potentiale, som forretningerne kan udnytte.
Til gengæld er tanken bag smuk.
Baggrunden for dagen er dybt religiøs. Den første nationale Thanksgiving blev indstiftet af præsident George Washington i 1789, selv om traditionen havde eksisteret i enkelte stater meget længere. Man mødtes for at takke Gud for høsten og for andre lykkelige ting, der var sket i året, der var gået.
Nu om dage fejres Thanksgiving først og fremmest som en dag, hvor man mødes med familie og/eller venner og siger tak for det og dem, man har i sit liv. Og spiser kalkun, græskarpie og andre ting sammen. Og så er det starten på fire fridage, noget som amerikanerne ikke lige vant til som danskerne med vores seks ugers arbejdsgiverbetalt ferie.
Dagen blev fastlagt ved lov til altid at holdes den fjerde torsdag i november (i år er det den 24. november) i 1941. I Canada holdes Thanksgiving den anden mandag i oktober.
Sidste år besluttede jeg mig for at lave græskarpie – eller Pumpkinpie, som det hedder på amerikansk. Dog i en lidt moderne version fra en dansk kogebog, skrevet af to herboende amerikanske kvinder.
Den blev rigtigt god, men også tung og sød. Jeg vil afgjort bage den igen, men denne gang er jeg klar over, at jeg enten skal have mange gæster eller tage resterne med på arbejde for at få den udryddet, for et stykke er faktisk nok. Der er da til ti personer mindst i sådan én.
Pumpkin Cream Cheese Pie
Crust (bund):
120 g knuste buttercookies eller digestives
100 g pecannødder
45 g smør, smeltet
Fyld:
225 g sukker
3 spsk hvedemel
310 g creamcheese (flødeost), stuetempereret (den originale – ikke light! – Philadelphia er fin)
1 tsk kanel
1/4 tsk stødt muskat
1/4 tsk stødt ingefær
1/4 tsk nellikke
3 æg
425 g gærskarpure på dåse (se note 1)
1 spsk mælk
Forvarm ovnen til 190 grader.
Crust: Kom butter cookies og pecannødder i en foodprocessor eller blender, og blend på pulsefunktion, til det får en fin, krummet konsistens. Hæld blandingen i en mellemstor skål, og tilsæt det smeltede smør. Bland smør, kiks og nødder godt sammen med en gaffel.
Hæld blandingen i pieformen, og pres den jævnt mod formens sider og bund, til den danner en piecrust. Forsøg at holde crusten omtrent 1 cm tyk over det hele.
Bag crusten i 10-12 minutter, eller til den er lys gyldenbrun. Stil til side til afkøling.
Fyld: Pisk sukker, mel og flødeost sammen i en stor skål med en håndmixer, til blandingen er glat og jævn. Tag 115 g af blandingen fra, og stil det til side i en lille skål.
Tilsæt kanel, muskat, ingefær, nellike, æg og græskarpure fra dåsen til flødeostblandingen. Pisk med en håndmixer, til blandingen er glat. Hæld blandingen over den bagte crust.
Tilsæt 1 spsk mælk til de resterende 115 g af fyldet og rør, til det er blandet godt sammen.
Fordel blandingen over fyldet med en ske. Brugså en kniv til at skære igennem flødeost og græskar i s-formede kurver, så der dannes fine mønstre og ingredienserne flettes sammen, Drej pieformen 90 grader og gentag.
Dæk piecrustens kant med en strimmel sølvpapir, så du undgår, at crusten bruner for meget.
Bag pien i 35-40 minutter eller til du kan stikke en kniv ned i midten, uden at dejen hænger ved (min fik 45 minutter). Gjern sølvpapiret i de sidste 15 minutter af bagetiden.
Lad din pie stå og køle af i en time, dæk den så løst til, og lad den stå på køl i mindst tre-fire timer, før du serverer.
Opbevar pien i køleskabet for længere holdbarhed.
(Opskriften er fra “American Pie” af Erin Eberhardt Chapman og Grace Wilson Løvig, udgivet på People’s Press, 2012)
Note 1: Forfatterne gør opmærksom på, at man skal passe på ikke at købe Pumpkin Pie Mix, men almindelig Canned Pumpkin. De køber deres i Superbest. Jeg fik min af en veninde, der bor i Canada og havde det med hjem til mig. Jeg er ret sikker på, at man også kan finde det i Bilka eller Kvickly, men hvis ikke kan man købe det online på den danske webbutik med det engelske navn http://www.foodfromhome.dk
De forhandler produkter fra engelsktalende lande.