En gang imellem er der nogle opskrifter, jeg bare MÅ afprøve – og så bliver de det ved første, men muligvis ikke bedste, lejlighed.
Sådan var det tilfældet med lige præcis denne opskrift.
På persisk hedder retten Kashke bademjoon, og den stammer fra en helt utrolig smuk kogebog, der hedder ”Det persiske køkken” af Inge Lynggaard Hansen. Den er fyldt med lækre fotos, og jeg fik bare sådan en lyst til at sætte tænderne i denne auberginedip.
Derfor indgik den i canastaklubbens julefrokost 2019 som en del af ”starterne”.
Den smagte himmelsk, og det var alle enige om. Men ret beset hører den altså snarere hjemme en sommeraften på terrassen i selskab med et godt glas hvidvin – eller som forret til vennemiddag i efteråret. Meget jul er der i hvert fald ikke over den 😊
Opskriften er ret ukompliceret at lave, men tager en del tid.
Auberginedip med valnødder
(3-4 personer – se note 1)
2 auberginer
Olie til stegning
1 stort løg
1 dl valnødder
6-7 fed grofthakkede hvidløg
2 dl kogende vand
1 tsk gurkemeje
1 tsk salt
1 tsk tørret mynte
1 tsk valle (kashk) eller græsk yoghurt (det brugte jeg)
2 spsk vand
Auberginerne skrælles, skæres i 1 centimeter tykke skiver, salts og sættes til side i et par timer.
Tør auberginerne med et stykke køkkenrulle og steg dem på en pande ad et par omgange. Sørg for at de ikke mangler olie under stegningen (auberginer kan virkelig godt lide olie!). Er man lidt fedtforskrækket, kn de pensles med olie og steges i ovnen. Læg de færdigstegte auberginer på et stykke køkkenrulle, som suger olien fra.
Løget rives fint og steges i lidt olie på panden. Hak valnødder og hvidløg groft, og tilsæt dem til panden. Hæld kogende vand og gurkemeje i. Læg alle auberginer i og tilsæt salt. Lad det simre under låg i cirka 1,5 timer – (pak låget ind i et viskestykke for at holde på dampen). Fjern overskydende fedtstof under simringen med en ske.
Svits tørret mynte ganske let på en pande i olie i maksimum et minut. Bland valle/græsk yoghurt med vand og hæld det over retten lige inden servering. Drys med mynten.
Der skal godt brød til.
(Opskriften er fra ”Det persiske køkken” af Inge Lynggaard Hansen, Muusmann Forlag, 2019)
Note 1: Det er sikkert rigtigt, at der er til 3-4 personer som en lille forret. Vi var seks, og jeg serverede dip’en som en del af et sæt snacks, så der var rigeligt.