Majsfritterne her kan spises som tilbehør til grillmad – men man kan også spise dem som en grøn hovedret med for eksempel sød chilisauce til.
De smager supergodt, og da jeg elsker både koriander og chili går de rent ind her.
Men jeg afviger en anelse fra opskriften, der vil have, at man steger dem i ”så meget solsikkeolie, at det står 1 centimeter op i panden”.
Jeg ved af erfaring (kan jeg læse i en håndskreven note i kogebogen fra 2008), at så sprutter de så meget, at der skal låg over panden. Og jeg synes slet ikke, det er nødvendigt at stege dem i så meget olie. De bliver akkurat lige så lækre, hvis man bare steger dem i et tyndt lag olie.
De popper op og bliver hævede/tykke, og meget lækre. Man skal holde øje med dem. De kan nemt få for meget, især de sidste man steger, hvor olien er blevet virkelig varm.
Majsfritter med chili og koriander
(4-6 personer – men det er som tilbehør)
3-4 friske majskolber (der skal blive cirka 6 dl)
25 gram smør
3 æggeblommer
1 ¾ dl fløde 13 % (se note 1)
1 dl hakkede korianderblade
1 udkernet, finthakket, rød chili
Salt, peber
3 stiftpiskede æggehvider
Fjern dækblade og ”skæg” fra majskolberne, og skær majskernerne af kolben med en skarp kniv. Se note 2.
Sauter majskernerne i smør under omrøring i tre-fire minutter og sæt dem til side.
Pisk æggeblommer og fløde og tilsæt korianderblade og chili. Bland majskernerne i og smag til med salt og peber.
Pisk æggehviderne stive og vend dem i ”dejen” lige før stegningen.
Varm solsikkeolie op på panden.
Kom en spiseskefuld ”dej” ad gangen på panden – jeg kunne have tre-fire fritter på panden ad gangen.
Steg dem gyldne på begge sider – og pas på! De kan sprutte noget så voldsomt, og det er ikke sjovt at få varm olie på sig. Hvis du har sådan et stålnet til at lægge over panden (det har jeg) som forhindrer det i at sprøjte ret langt, så brug det.
Læg majsfritterne på et fad, efterhånden som de er stegte, og hold dem varme i ovnen indtil servering.
Note 1: Jeg ved ikke, hvad fløde 13 procent er. Kaffefløde er 9 procent. Madlavningsfløde er 8 eller 18 procent. Og piskefløde er 38 procent. Jeg brugte piskefløde i denne opskrift, fordi det var det, jeg havde i køleskabet.
Note 2: Det gøres nemmest ved, at man skærer lidt af bunden af majskolben af, så den kan stå godt og sikkert. Hold ved den med den ene hånd og skær fra oven og ned efter majskernerne af i et par rækker. Drej kolben og skær de næste to-tre rækker. O.s.v.
(Opskriften er fra ”Fra haven til maven” af Vibeke chiliLehn og Anemette Olesen, forlaget Aschehoug, 1998)