Når man har været på den samme arbejdsplads i mange år, har man uværgerlig set en del kolleger komme og gå.
På min arbejdsplads har der aldrig været ret mange kvinder i redaktionen, så det er især dem, jeg husker – og savner.
En af dem var Birte, der i en årrække tog sig professionelt, grundigt og dygtigt af social- og sundhedsstoffet på avisen. Desværre har jeg ikke ret meget kontakt med hende i dag – hun rejste til Thy med kæresten – men vi er da Facebook-venner, så lidt hører man jo i ny og næ.
Men jeg nåede – hurra 🙂 – at få opskriften på Birtes gode knækbrød, inden hun rejste.
Det er afgjort ikke fedtfattigt. Til gengæld er det faktisk lutter sunde ting, der er i. Det smager hamrende godt. Og det er utroligt nemt at lave. Hvad mere kan man forlange?
Jeg aner ikke, om opskriften oprindeligt er Birtes, men på redaktionen hed knækbrødene aldrig andet end “Birtes knækbrød”, såeh….
Birtes knækbrød
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1 dl solsikkekerner
1 dl havregryn
1 dl olie
2 dl vand
175 gram hvedemel eller speltmel
1 tsk salt
1 tsk bagepulver
Det hele blandes i en skål med en grydeske. Derefter bredes det ud på en bageplade med bagepapir. Man lægger et andet stykke bagepapir oven på og trykker det rigtigt fladt – brug for eksempel en kagerulle til at få det til en ensartet, fald firkant.
Fjern det øverste stykke bagepapir igen og smid det ud.
Brug et pizza-hjul (nemmest) eller en skarp kniv til at skære firkanten i passende knækbrødsstykker (så man lettere kan brække dem fra hinanden, når de er bagt).
Kom pladen i en forvarmet ovn (180 grader) og bag i 20-25 minutter (hold øje, lige pludselig bliver det for mørkt).
Der er til cirka to bradepander i ovenstående portion.