Citron-cheesecakes – til Mr. Darcy

mr darcy
Lemon cheesecakes hedder de, men der er ingen ost i…

Disse kager stammer fra en kogebog, jeg bare måtte eje – udelukkende baseret på titlen “Dinner With Mr. Darcy”.

Jane Austen er en af mine yndlingsforfattere (jeg har faktisk læst hendes bøger og ikke kun set filmatiseringerne – som godt nok osse er gode!), og hvor man kan diskutere, hvem af hendes heltinder, der er den mest interessante, så er der ingen diskussion mulig, når det gælder mændene. Det er naturligvis Mr. Darcy – i øvrigt så formidabelt fremstillet af Colin Firth i den engelske version fra 1995.

Kageopskriften er fra den georgianske periode – den er fra slutningen af 1700-tallet.

ingredienser 23 dec
Ingredienserne til lemon cheesecakes -som Mr. Darcy ville have kunnet lide dem. Tror jeg nok 🙂

Den spøjse kogebog indeholder en række opskrifter fra den tid – slutningen af 1700-tallet til starten af 1800-tallet – alle fundet frem, fordi de på et eller andet tidspunkt bliver nævnt i en af Jane Austens bøger eller et af hendes private breve, hvoraf en stor del er bevaret.

Lemon Cheesecakes, som de rettelig hedder, kommer fra et kapitel, der hedder “The Picnic Parade” og som tager udgangspunkt i den store picnic, der forekommer i bogen Emma. Kagerne stammer dog fra et brev, som Jane Austen skrev i 1799, hvor hun omtaler dem.

Sjovt nok indeholdt georgianske cheesecakes IKKE ost. Disse er nærmest en æggecreme med mandler.

Jeg lavede dem til mine kaffe-gæster, og de var begge ret begejstrede for dem. Kagerne ER søde, men det kan man afhjælpe lidt ved at fylde fyldet i usødet tærtedej. Det synes jeg virker godt. Men hvis man er til det søde, så lav endelig en sød tærtedej, for det ER det originale.

bagværk
Jeg havde kun én fast form med seks huller, så jeg måtte tage tre silikoneforme i brug. Det var de knap så gode til

Lemon Cheesecakes

(8-12 kager alt efter hvor store ens forme er)

Tærtedej (sød eller usødet, som man nu har lyst)

50 gram smør

100 gram sukker

revet skal af 2 citroner

2 hele æg + en æggeblomme

2 tsk orangeblomstvand

1 spsk fløde

100 gram malede mandler (brug en minihakker eller lignende, det skal blive til groft “mel”)

Varm ovnen op til 190 grader.

Rul tærtedejen ud og skær cirkler ud til at komme i linseformene.

Rør smør og sukker og citronskal (gem lidt til pynt) cremet og let – f.eks. i en køkkenrøremaskine. Men man kan altså også gøre det med en håndmikser.

Rør æggene med orangeblomstvand og fløde indtil det er skummende. Tilsæt blandingen lidt efter lidt til smør-sukker-blandingen. Hvis det begynder at skille, så tilsæt lidt af det mandelmel, du har malet. Al mandelmelet skal i til sidst.

Fyld formene, der er “foret” med tærtedej, op med blandingen, men sørg for at der er omkring en centimeter til toppen, da de hæver under bagningen.

Bag i 12-15 minutter indtil kagerne er gyldne og faste på toppen.

Pynt dem med den resterende citronskål, når de er kølet af.

Note: Jeg sprang over, hvor gærdet var lavest og købte færdig tærtedej i en rulle. Det er ellers nemt at lave selv, men jeg havde lidt travlt. Hvis du selv vil lave sød eller usødet dej, så prøv at Google en opskrift på nettet. Der findes masser.

Note 2: Orangeblomstvand kan købes hos arabiske købmænd. Det er ikke frygteligt dyrt og holder sig et par år.

Note 3: Min mor have nogle enormt fine muslingeskals-formede linseforme i stål. Sådan nogen er det ikke lykkedes mig at finde nogen steder. Så jeg brugte en fast muffins-bageform med seks huller i. Man kan også lave kagerne i silikoneforme, men de bliver ikke helt så pæne, fordi den bløde form ikke på samme måde holder på faconen.

(Opskriften er fra “Dinner With Mr. Darcy”/Pen Vogler, Cico Books, 2013)

lemoncheese
De er faktisk ret lækre, selv om fyldet er temmelig sødt efter min mening.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *