Den perfekte toddy

Så er man klar til at kæmpe mod forkølelse. Hvis man ikke har det godt med alkohol, kan man eventuelt kigge på den opskrift her på bloggen, der hedder “beroligende drik”.

“Nej, nej pas på de glas! De er til toddy…”

Det kan jeg huske, at en af de unge mænd, jeg flyttede i kollektiv med i foråret 1986, sagde, da vi var ved at pakke seks personers habengut ud for at sætte det på plads.

“Toddy hvem?” vrissede en af de andre unge mænd og kiggede undrende på glassene med den flettede bastkant udenom.

Han havde åbenbart aldrig hørt om drikken toddy, men troede, glassene skulle gives til en person.

Det tænker jeg på, hver gang jeg er forkølet. Så er der i det mindste én ting at more sig over…

Ingredienserne til min toddy. Jeg har brugt Laphroig, som var det, jeg havde – men man kan for eksempel også bruge bourbon.

Jeg er lige ved at komme mig over det seneste anfald af ondt i halsen og snot. Jeg troede, det ville blive værre, men små tre døgn, så var det ovre. Jeg ved ikke, om det var toddien skyld, men jeg lavede mig i hvert fald en forsvarlig én på den anden aften i håbet om, at det ville lindre i halsen.

Jeg ved godt, at man siger, at alkohol overhovedet ikke hjælper mod sygdom. Tværtimod er der et eller andet med, at man snyder immunforsvaret. Men jeg har nu gode erfaringer med varm alkohol og forkølelse, og så får det mig til at føle mig dejligt døsig. Alene det at kunne falde i søvn, når man er snot-tilstoppet op/eller har en ru hals, kan være en lise.

Fra det 19. århundrede

Opskriften herunder er fra den engelske avis Guardian. Den er fra 2013, og skribenten hedder Felicity Cloake. Det er en rigtig glimrende og velsmagende toddy – måske synes jeg det, fordi Felicity (lige som jeg) åbenbart holder af whisky, og især af røget whisky.

Men – som hun skriver – toddies stammer fra det 19. århundrede og dengang betød det faktisk rom eller cognac. I England er toddy så i mellemtiden blevet til noget, der som regel involverer whisky, men – som den gode Felicity skriver – “sambuca, tequila og endda vodka har også sine fans her i det 21. århundrede”.

Så put den alkohol i, som du foretrækker.

Jeg har faktisk også en opskrift på en gin-toddy, som jeg vil vende tilbage til en af dagene…

Dejligt varmende og godt for halsen.

Den perfekte toddy

(1 drink)

60 ml vand

3 nelliker

1 kanelstang

1 centimeter ingefær, skrællet og skåret i skiver

1 strimmel citronskal (uden den bitre hvide inderside – skrab den af, hvis du har fået det med)

60 ml whisky

2 tsk honning

2 tsk citronsaft

et drys revet muskatnød

Hæld vandet i en lille gryde sammen med krydderierne og citronskallen og varm det op over lav varme. Det skal bare simre let, ikke bulderkoge.

I mellemtiden skyller du et glas, der kan tåle kogende vand, i varmt vand og tørrer det.

Hæld whiskyen i glasset og hæld så det simrende vand med krydderier over. Rør honningen og citronsaft i – og smag om det er sødt nok. Det skal have en vis sødme, selv om whiskyen skal smage igennem.

Riv lidt muskatnød over og nyd drikken.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *