Jeg kan rigtig godt lide laks og spiser den type fisk cirka en gang hver 14. dag.
Jeg har selvfølgelig også læst, set og hørt om, hvor skidt det står til med de opdrættede laks. Hvordan de er fyldt med alt mulig skidt og at man bør undgå dem. Det gjorde mig lidt småfortvivlet, indtil jeg – efter at en norsk professor havde været ude i medierne for at advare mod hjemlandets laks – læste følgende på tv2s hjemmeside:
“Ud fra de undersøgelser vi har fået fra de norske myndigheder og vores egne, konkluderer vi, at man sagtens kan spise opdrættet laks,” siger Lulu Krüger, der er miljøkemiker i Fødevarestyrelsens afdeling for kemi og fødevarekvalitet til tv2.dk og fortsætter:
Dioxin og PCB er klorholdige stoffer, der kan nedsætte immunforsvaret, påvirke forplantningsevnen og øge risikoen for kræft. Det er stoffer, som man allerede kan finde i naturen og for det meste i så små mængder, at det ikke er alarmerende.
“Man kan undre sig over, at det går udover de opdrættede fisk. Fede fisk som sild og laks fra Østersøen indeholder højere koncentrationer. Vi har for eksempel lukket for fangsten af sild i visse områder,” siger Lulu Krüger til tv2.
Østersølaks er kommet under strengere krav, der betyder, at man ikke må markedsføre laks, der vejer mere end 5,5 kilo. Vejer de imellem 2 og 5,5 kilo, skal fedtet trimmes fra, da stofferne lagrer sig i fedtet, og på den måde bliver optaget i kroppen, når vi spiser det.
Så jeg fortsætter altså med at spise laks. Jeg er da ikke i tvivl om, at det ville være meget bedre at spise vildlaks, men når jeg har set dem her i byen, har det været som hele fisk i frysedisken – og meget dyre. Og jeg aner ikke, hvad jeg skal stille op med en hel laks – jeg kan ikke engang have den i min lille fryser.
Retten her er en slankeret med laks. Man kan godt spørge sig selv, hvorfor man vælger en fed fisk til en slankeret, men sagen er, at vi har brug for fedt – og især det gode fedt fra fede fisk.
Den her ret er nem at lave, og jeg har lavet den mange gange, fordi det smager så godt. Bønnerne bliver forbløffende lækre, hvis de er helt optøede (hvis du bruger frosne af slagsen) og fri for vand, inden du vender dem med olien.
Fyldt laks med friterede bønner
(1 person)
170 gram laksefilet med skind
30 gram DDV Yoghurt (jeg bruger græsk yoghurt 10 procet)
20 gram finthakket rødløg
fintklippet dild
fintklippet purløg
salt og peber
200 gram friske bønner (men frosne kan også bruges i vinterhalvåret – se teksten ovenfor)
1 tsk olie til bagning/stegning
salt
citronskiver
Læg laksefileten med skindsiden nedad og skær et snit midt i den på den på de lange led. Undgå at skære igennem skindet, og skær ikke helt ud til enderne.
Rør yoghurt med rødløg, dild, purløg, salt og peber. Fordel blandingen ind i snittet, og læg laksen i et ovnfast fad (se note). Bag laksen en varm ovn ved 200 grader i cirka 30 minutter.
Når laksen har fået 15 minutter, sætter man bønnerne ind ved siden af den. Så er begge dele færdig på samme tid – måske skal bønnerne lige have 2-5 minutter mere.
Men først (altså inden du sætter bønnerne ind): Nip enderne af bønnerne og vend dem rundt i olien, så den fordeles godt (se note). Læg herefter bønnerne på et stykke bagepapir og drys med salt. Kom bønnerne i ovnen – gerne i et ildfast fad, som kan stå ved siden af laksen – og bag dem i 15 minutter, til de er gyldne og møre.
Server bønner og laks med citronskiver.
Note 1: Jeg smører det ildfaste fad med lidt olie, inden jeg lægger laksen i. Ellers hænger skindet fast i bunden.
Note 2: Jeg bruger mere end 1 tsk olie til at vende bønnerne i, men nok i virkeligheden ikke mere end 2-3 tsk.
Note 3: Det er mig, der synes, at bønnerne skal have 15 minutter, så de bliver næsten sprøde. Jeg er ret sikker på at Vægtkonsulenterne synes, de skal have kortere tid og mere bid. Gør som du selv vil.
(Opskriften stammer fra “Spis dig slank 6″/Inge Kauffeldt, DDV, 2006)