Mysli (2) – blomstergranola fra Green Kitchen Stories

Blomstergranola
Blomstergranola.

Der var ikke meget, jeg magtede søndag – led for anden dag i træk efter en alt for festlig fredag aften og nat med kollegerne! Men jeg fik dog lavet mysli – og prøvesmagt den.

Dette er den anden mysli-version, jeg tester, og som jeg også skrev til den første, så er der ikke rigtig nogen forskel på mysli og granola i dag. Men denne her ville faktisk oprindeligt også have kvalificeret sig til at være en granola. En sådan – det er et amerikansk fænomen – er nemlig, i modsætning til den europæiske mysli, både ristet og tilsat en form for sødestof, her ahornsirup.

En ting, der gør ægteparret David Frenkiel & Luise Vindahls mysli speciel – og meget smuk – er tilsætningen af spiselige blomster.

smukt, ikke?
Smukt, ikke?
ingredienser 100314
Mange ingredienser, men nem at lave. Og man kan variere ingredienserne efter egen smag.

 

De foreslår spiselige hyldeblomster, som man kan købe forskellige steder på nettet, for eksempel her. Men man kan også købe en blomsterblanding til urtete, mener ægteparret. Jeg havde lige fået spiselige morgenfrueblade og spiselige kornblomstblade hjem fra ASA Trading, så dem kom jeg i. Det ser vildt flot ud.

Blomsterbladene gør ikke andet for myslien end at se ud. De smager ikke af noget, dufter ikke noget, de gør ingen skade og heller ingen gavn i din mave. De er bare pæne. Men det er de så til gengæld virkelig osse 🙂

Spiselig morgenfrue
Spiselig morgenfrue.
Spiselig kornblomst
Spiselig kornblomst.

 

Ægteparret foreslår at bruge granolaen som gave i et smuk glas – en god ide.

Jeg lavede halv portion – jeg spiser cirka 30-40 gram hver morgen ovenpå min A38. Af og til spiser jeg det også til frokost med skummetmælk.

De tørre ingredienser
De tørre ingredienser på bagearket på ovnpladen.

Blomstergranola

(giver cirka 1, 5 liter)

Grundingredienser:

175 gram havregryn

175 gram rug- eller speltgryn (se note)

150 gram mandler eller nødder (for eksempel hasselnødder eller valnødder) hakket groft

40 gram kokosflager

100 gram frø og kerner (for eksempel solsikkefrø eller græskarkerner)

1 tsk stødte krydderier (for eksempel kardemomme, muskat, nellike eller kanel) (se note)

Til ristning:

4 spsk flydende sødemiddel (for eksempel æble-, ahorn- eller agavesirup)

4 spsk kokosolie, smeltet

Tørrede superfoods:

80 gram blandede tørrede nordiske bær (tranebær, hyben, solbær, ribs, havtorn eller hyldebær) usødede (se note)

4 spsk spiselige hyldeblomster (eller brug en blomsterblanding til urtete) (se tekst ovenfor)

Forvarm ovnen til 180 grader. Læg et stykke bagepapir på en bageplade.

Bland alle grundingredienser i en stor skål. Hæld de flydende ingredienser over, og bland det hele grundigt med fingrene, så de tørre ingredienser dækkes jævnt med de flydende.

Bred granolablandingen ud på bagepapiret, og rist den i ovnen i 15-20 minutter (se note). Vend rundt i blandingen et par gange undervejs, så den ikke brænder på.

Tag den ud af ovnen, og lad den køle helt af, inden den blandes med de tørrede superbær og blomsterne. Tilsæt eventuelt ekstra krydderier, hvis du synes, den smager af for lidt (det gjorde jeg dog ikke).

Opbevar granolaen i et tætsluttende glas ved stuetemperatur. Den kan holde sig mindst en måned.

Note 1: Jeg kunne ikke finde noget, der stod “speltgryn” på, så jeg købte knækkede, økologiske speltkerner. Det smager fint.

Note 2: Jeg kunne ikke finde kokosflager, selv om jeg før har set dem på hyldene, så jeg måtte tage til takke med økologisk kokosmel.

Note 3: Vælg et krydderi, du holder af. Jeg synes, der er for meget jul over kanel og nellike – og muskat tabte altså til kardemomme, som jeg synes er dejligt. Den opmærksomme læser vil dog kunne se på billedet, at jeg ikke havde stødt kardemomme. Jeg var nødt til at pille frøene ud af de hele kardemommeskaller, riste dem let og støde dem i morter for at få pulver. Det var lige rigeligt med arbejde, syntes jeg. Så husk at købe stødt krydderi efter eget valg.

Note 4: Jeg kunne ikke finde usødede bær, hverken i Fakta, Netto eller Kvickly. Så mine tranebær og blåbær er altså sødede.

Note 5: Jeg vendte rundt i granolaen tre gange, mens den var i ovnen. Jeg tog den ud, da den havde fået 16 minutter, og reddede den dermed lige akkurat fra at få for meget. Men jeg tror, den havde være endnu bedre, hvis den havde fået et par minutter mindre. Derfor; tjek din granola, når den har fået 12-13 minutter. Afhængigt af ovnen skal den måske allerede ud der, selv om opskriften siger 15-20 minutter.

(opskriften er fra Green Kitchen Stories/David Freniel & Luise Vindahl, forlaget Tinkerbell, 2013)

Tørre og våde ingredienser er nu blandet
Tørre og våde ingredienser er nu blandet og skal i ovnen.
ovenpå a38
Uhm, det er SÅ godt oven på A38, tykmælk, skyr eller hvad man nu foretrækker.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *