Jeg havde lyst til noget varmt og julet at drikke – men uden alkohol.
Jeg skulle nemlig på arbejde et par timer senere – og da opgaven lød på at se og anmelde Holstebro Festspils musicalversion af Dickens “A Christmas Carol”, var det oplagt med nogle julekrydderier for at komme i den rette stemning. Men uden at falde i søvn på tilskuerpladserne, beruset af al den alkohol, der normalt er i for eksempel gløgg.
Og så blev det til Kille Ennas skønne “Æblemost med lakrids og krydderier”.
Ja, jeg ved godt, jeg har skrevet ganske ofte, at jeg mener, at lakrids kun hører hjemme i “sort slik”, men faktisk kan jeg rigtig godt lide smagen af lakridsrod netop her. Og apropos; den opmærksomme læser vil spotte på ingrediens-billedet, at der ikke forekommer “skåret lakridsrod”. Det gør der ikke, fordi jeg lod mig overvælde af et karaktertræk, som jeg ellers kun besidder i ganske ringe grad; nærighed.
Jeg vidste, at jeg havde hele lakridsrodsstænger i skabet og så tænkte jeg; “det kan jeg da selv skære”. Det kan man skam også – men sikke et bøvl! Det er slet ikke nemt (lakridsrødder er hårde), og det er helt ærligt ikke besværet værd for at spare de 24,50, som en pose skåret lakridsrod koster i Matas. Så lad være med at være lige så nærig som mig.
Og så vil jeg gerne understrege, at det SKAL være ufiltreret æblesaft. Ikke æblemost. Ikke æblejuice. Og ja, ufiltreret æblesaft er dyrere, men det er sandelig også en helt anden drik.
Jeg plejer at købe min hos Bager Max her i byen. Den kommer fra Gårdmosteriet på Fyn og er rigtig god. Men i går, da jeg skulle lave Killes drik, havde jeg lige været i Kvickly, og så blev det altså til et andet mærke, der var OK. Mere syrligt end dem, jeg plejer at drikke, men slet ikke tosset til det her.
PS: Teaterstykket/musicalen var i øvrigt forrygende. Rigtigt julet og med den perfekte mr. Scrooge 🙂 Jeg elsker den historie!
Æblesaft med lakrids & krydderier
(cirka 2 liter)
2 liter ufiltreret æblesaft
tynde, brede strimler skal af 2 appelsiner
20 tynde skiver ingefær med skind
1 styk ægte Sri Lanka-kanelstang, brækket i stykker
12 styk nelliker
10 gram skåret lakridsrod (se teksten ovenfor)
8 styk kardemommekapsler
Kom alle ingredienser i en gryde og bring væsken i kog. Skru ned for varmen og lad det simre ved svag varme i 20 minutter under låg. Træk gryden væk fra varmen.
Lad eventuelt drikken trække natten over i stuetemperatur for mere smag – det prøvede jeg med halvdelen, og det var faktisk endnu bedre dagen derpå.
Sigt saften og varm den forsigtigt op igen.
Man kan godt genbruge krydderierne til en ny omgang. Smagen er lidt anderledes, men bestemt okay.
Note 1: En af KIlle Ennas passioner er de rigtige, ægte, allerbedste krydderier. Og der er ingen tvivl om, at hun har ret; at maden og drikkevarerne bliver bedre, når man bruger det allerbedste. Men kan du nu ikke finde ægte Sri Lanka kanelstang, så pyt – lav alligevel drikken med et ganske almindeligt stykke hel kanel fra supermarkedet.
(opskriften er fra “Killes egne klassikere – Jul & VIntermad”/Kille Enna, Politikens Forlag, 2005)