Kortspil og flødekartofler

flødekartofler
Det her er ikke mine flødekartofler – jeg laver dem altid i et tærtefad – men de ser da gode ud.

 

Jeg “opdagede” flødekartofler, da jeg var 20-21 år.

Jeg boede i kollektiv i Århus med blandt andet Else, og vi gik klasse på Journalisthøjskolen med Ulla, som boede sammen med sin bedste veninde, Lisbeth. Ulla og Lisbeth spillede canasta, noget de gerne fortalte om – og på et tidspunkt fik Else og jeg sagt, at det ville vi da gerne lære.

Jeg har spillet canasta lige siden – i forskellige grupperinger – så det er efterhånden i 30 år med et godt kortspil, hvor man ikke spiller om penge 🙂

Den første gang, vi skulle mødes privat hjemme hos Ulla og Lisbeth (hvor husholdet også talte en enorm kanin, der bare hed Ninen), skulle vi naturligvis have noget at spise. Vi var såmænd ikke mindre interesserede i mad dengang, end vi er i dag – men vi havde MEGET færre penge. Jeg kan huske, at vi diskuterede, om vi skulle bruge penge på kød, men blev enige om, at det havde vi simpelt hen ikke råd til.

“Men vi kan en ret, hvor man slet ikke behøver kød,” sagde Ulla.

Og så lavede hun og Lisbeth flødekartofler – med masser af hvidløg og masser af kværnet sort peber. Jeg havde aldrig smagt noget så fantastisk i mit liv! Og jeg behøvede slet ikke kødet.

I dag laver jeg ganske ofte flødekartofler – især til min far, der vældig godt kan lide dem, dog UDEN hvidløg – men nu om dage altid med en eller anden form for kød til og også gerne en salat for at bløde op på de noget fede kartofler.

I øvrigt – en anden ting, der godt kan ryste mig lidt, når jeg tænker tilbage på det; jeg kan ikke huske, at vi overhovedet nogen af de mange gange, vi mødtes for at spille kort, drak alkohol. Det havde vi heller ikke råd til. Vi drak i stedet den ene store potte te efter den anden – også til flødekartoflerne.

Flødekartofler á la Ulla & Lisbeth

1 kilo kartofler

3-5 dl piskefløde

2-3 fed hvidløg

salt, friskkværnet peber

revet ost (gerne emmentaler)

Skræl kartoflerne, skær dem i tykke skiver, kom dem i et ildfast fad, for eksempel et tærtefad.

Hæl fløden i en skål, pres hvidløg (antal efter smag – hvor vild er du med hvidløg?) ned i fløden, krydder med salt og friskkværnet peber.

Hæld blandingen over kartoflerne.

I en ovn ved 200 grader i 1 time.

Træk risten ud, kom revet ost hen over kartoflerne – giv det yderligere 10-15 minutter i ovnen.

Note 1: Hvis man i forvejen har dårlig samvittighed over, hvor usund retten er med al den fede fløde, kan man godt spare lidt på saltet. Men der SKAL være masser af sort peber i!

Note 2: Nej, det er ikke det samme med fløde 9 procent, skyr, fromage frais eller hvad de nu ellers anbefaler. Så hellere lade være med at lave flødekartofler.

Note 3: Revet gruyere er helt fantastisk, men også dyrt. Så brug bare den billigere emmentaler, som også er god. Mozzarella, der forbliver bleg og  trækker lange tråde, dur ikke her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *