Kyllingeleverparfait med figen-relish

Så fine blev mine to parfait-skåle – og portionen rækker meget langt som en del af et frokostbord.

Det her var formentlig den største succes i min snack-servering for pigerne i canastaklubben til julefrokosten 2019.

Alle kunne lide parfait’en, men hold da op, hvor var det en stor portion! Der står i opskriften, at den rækker til 4 til 6 personer. Vi var seks, og jeg havde over halvdelen tilbage, da pigerne gik, og det var selvom de fleste tog to gange af den.

Den holdt sig rimeligt godt i køleskabet, men alligevel måtte jeg smide en del ud. Så næste gang bliver det kun en halv portion af nedenstående opskrift!

En parfait er egentlig en isdessert. Men i England kan ordet parfait (som er fransk og betyder “perfekt”, intet mindre) dække over en let paté, der typisk laves af ande- eller kyllingelever, og som sødes med likør.

Og sådan én er det her altså.

Jeg havde allerede figenmarmelade i mit skab, som jeg selv havde lavet, men jeg kan for min død ikke huske, hvor jeg havde opskriften fra!

Så den nedenstående opskrift på figen relish har jeg altså ikke testet.

NB: En af fordelen ved opskriften er, at både parfaiten og relishen kan laves to-tre dage før den skal serveres. Det var en af grundene til, at jeg kastede mig over den – så var der mindre at lave på selve dagen, hvor gæsterne kom.

Jeg har ikke flere fotos af parfait’en – men her er et af mit julebord, klar til at modtage gæster 🙂

Kyllingelever-parfait

(de siger 4-6 personer, jeg siger det dobbelte – i hvert fald hvis man skal have mere på bordet end bare denne parfait)

250 gram usaltet smør

3 skalotteløg

2 kviste frisk timian

2 fed hvidløg

muskatnød, friskrevet

4 spsk madeira eller portvin

1 spsk olivenolie

500 gram kyllingelever

havsalt og friskkværnet peber

Smelt to spsk smør i en lille gryde, tilsæt finthakkede skalotteløg og halvdelen af timianbladene. Lad det simre over lav til medium varme, indtil løgene er bløde – de må ikke tage farve. Tilsæt presset hvidløg og riv lidt muskatnød hen over – fortsæt med at simre i et minut eller to. Tilsæt portvin/madeira og lad det simre videre, indtil næsten al væde er fordampet. Tag gryden fra kogepladen.

Opvarm olien på en stor stegepande og kom halvdelen af kyllingeleverne på. Steg over medium varme i nogle minutter på hver side, indtil de er stort set gennemstegte, men stadig rosa i midten.

Kom den stegte lever i en foodprocessor, og steg den anden portion lever på samme måde – tip også den ned i foodprocessoren.  Tilsæt løgblandingen. Blend indtil du har en glat masse. Skær nu 175 gram smør i små stykker og tilsæt dem, lidt ad gangen, mens foodprocessoren kører.

Pres den blendede masse gennem en finmasket si – ned i en skål. Smag til med salt og peber.

Kom parfait’en i en terrin/serveringsskål og glat overfladen ud.

Smelt det sidste smør nænsomt over lav varme, tag gryden fra kogepladen, og lad den stå i tre minutter, så smørret skiller sig fra vallen. Vallen vil nu ligge som en “uklar sky” i bunden. Brug kun det gyldne smør øverst. Kom det skefuld for skefuld ovenpå parfait’en, indtil overfladen er dækket af smør. Drys de timianblade, der er tilovers, hen over. Lad det stå og køle lidt ned, inden du sætter det i køleskabet.

Figen relish

125 gram tørrede figner, helst de bløde og lækre, hakkede

50 gram dadler, uden sten, groft hakkede

1 skalotteløg i skiver

1 lille spiseæble, skrællet, udkernet og fint hakket

2 spsk lys muscovado sukker

125 ml hvidvinseddike eller æbleeddike

1 tsk revet appelsinskal

1 kanelstang

 1 laurbærblad

Kom alle ingredienser i en gryde.

Lad det simre over lav varme i cirka 25-30 minutter, eller indtil det er blødt og marmelade-agtigt. Fjern kanelstangen og laurbærbladet.

Lad det køle af, før du serverer det sammen med parfaiten og ristet brød.

(Opskriften er fra “Fireside Feasts” med bidrag fra mange forfattere, Ryland Peters & Small, 2016)

NB: Faktisk skulle det serveres med ristet brioche, men det er ikke sådan lige at finde alle steder i Danmark, og det er ikke verdens nemmeste brød at bage selv. Så jeg nappede almindelig ristet brød . Det var fint.

Man kan lige akkurat ane parfait’en her forrest til højre i billedet. Det er Jette (til venstre) og min søster Lene, der sider og er klar til at starte på julefrokosten.

 

 

2 tanker om "Kyllingeleverparfait med figen-relish"

  1. Har lavet den flere gange og den er SÅ god 😄 hvor vigtigt er det at det er usaltet smør?? For så var fri for en tur i supermarked i morgen 😄 indtil videre har kun prøvet den m usaltet ligesom i din opskrift

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *