Moderne oste- og løgtærte

Den blev rigtigt flot, syntes jeg - og heldigvis smagte den også godt :-)
Den blev rigtigt flot, syntes jeg – og heldigvis smagte den også godt 🙂

Når den her tærte – eller pie, om man vil – hedder noget med “moderne”, skyldes det ikke, at det er det hippeste nye fra en trendy London-restaurant.

Det betyder derimod, at det er en mere moderne version af originalopskriften, som er fra det 14. århundredes England.

Der er altså tale om en temmelig gammel sag, som har fået et pift, så også moderne ganer synes om den – og både jeg og mine veninder, der var inviteret til julefest i december 2015, syntes, den var utroligt lækker.

Den er også mættende, så der var masser af pie til overs til mig selv til det næste par dage.

Moderne Oste-og-løg tærte

(6-8 personer)

2 medium store kartofler, skrællede og skåret i små tern

2 løg, finthakkede

1 spsk mel

75 ml sødmælk

75 ml fløde

150 gram revet ost, helst moden cheddar (køb et helt stykke og riv selv)

1 tsk engelsk sennep (den erstattede jeg altså med dijon, som jeg havde i huset)

0,5 tsk cayennepeber

1 portion middelalderdej (se nedenfor i note 1), delt i to udrullede cirkler

1 æggehvide til at glasere med

Indstil ovnen til 180 grader.

Kog kartoflerne i saltet vand i 10-15 minutter, hæld vandet fra og stil dem til side.

Kog de hakkede løg i saltet vand i tre minutter, hæld vandet fra og sæt gryden med løgene tilbage på blusset. Dæk løgene med mel, tilsæt så mælk og fløde. Kog over middel varme, mens du rører hele tiden, i fire-fem minutter, indtil der er en glat og let tyknet sauce. Tilsæt kartofler, ost, sennep og cayenne og rør godt rundt. Tilsæt salt og peber.

Smør en springform, rul dejen ud og beklæd formens bund og sider med dej. Prik bunden med gaffel flere steder. Hæld kartoffel-oste-saucen i formen.

Pensl kanten af dejen hele vejen rundt med let pisket æggehvide og placer den anden dejcirkel ovenpå fyld og dejkanter som et låg. “Luk” pien ved enten at klemme de to dejcirkler sammen med fingrene eller med en gaffel (skær eventuel overskydende dej fra). Lav fire små huller i låget og pensl med den restende æggehvide.

Bag i 45 minutter eller indtil dejen er gyldenbrun. Tag ud af ovnen og lad den køle ned til lige over stuetemperatur, inden den serveres.

(Opskriften er fra “A Feast of Ice & Fire” af Chelsea Monroe-Cassel og Sariann Lehrer, Bantam Books, 2012)

Note 1:

Middelalderdej

Et nip safran

125 ml vand

115 gram usaltet smør, koldt

360 gram mel

2 æggeblommer, let sammenpiskede

Opløs safranen i vandet (køb nu safran i trådform – ikke pulver! – i for eksempel Kvickly. Det er dyrt, men lidt rækker langt, og det giver både smag og en smuk farve). Imens det står og bliver opløst gider du det kolde smør (skåret i små tern) ind i melet med dine fingre, indtil blandingen ligner store brødkrummer. Tilsæt æggeblommerne og vandet. Rør indtil det hele har samlet sig – tilsæt kun mere vand, hvis det behøves for at alt hænger sammen.

Opbevar i kugleform, pakket ind i film i køleskabet, indtil du skal bruge dejen. Tærtedej er ikke nem at arbejde med, hvis den først er blevet stuetempereret.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *