Samosa’er med blomkålssalat

Samosaer med blomkålssalat – det er dejlig sommemad, synes jeg.

Normalt er samosa’er friturestegte og lækre, men meget fedende.

Nogle opskrifter er dog på ovnbagte samosa’er, og altså også denne. Det gør dem noget nemmere at fordøje 🙂

Jeg elsker dem, og denne her opskrift er slet ikke ringe – jeg har lavet den flere gange, og har altså også ændret den fra den oprindelige version fra De Danske Vægtkonsulenter, blandt andet fordi de skriver, at man skal tilsætte 75 gram frosne ærter. Jeg kan ikke lide ærter, der har været frosne. Det er en af mine få madfobier.

Blomkålssalaten, der hører til, synes jeg er meget lækker.  I den oprindelige opskrift laves den med “yoghurt 7 %”, som jeg ikke aner, hvad er. Jeg bruger græsk yoghurt 10 procent.

I DDVs opskriftbog står den placeret under kapitlet “Efterår”. Sjovt nok synes jeg, at det er sommermad. Men det bestemmer man naturligvis selv.

Samosaer

(1 person)

170 gram hakket oksekød (se note 1)

25 gram løg

1 fed hvidløg

olie til stegning

2 tsk garam masala (se note 2)

75 gram fine ærter (se note 3)

En håndfuld rosiner (se note 4)

Lidt pinjekerner (se note 5)

Salt og peber

Filodej (se note 6)

Smør (DDV bruger plantemargarine – yrrkkk!)

sesamfrø

Hak løg og hvidløg fint, og steg dem i fedtstoffet på en pande, indtil de er lidt bløde. Tilsæt kødet og steg det, indtil det er helt delt ud (man hjælpe til ved at mose det let med en gaffel, så det deler sig).

Kom garam marsala ved, tilsæt ærter eller majs, samt rosiner og pinjekerner, og steg videre 3-4 minutter. Krydr med salt og peber.

Del et stort ark filodej i to dele, og kom halvdelen af fyldet på hvert stykke. Fold dem, så de danner trekanter. Det er ikke nødvendigvis helt enkelt – men pyt, de smager godt uanset faconen.

Læg samosa’erne på en bageplade, smelt smørret og pensl samosa’erne med det. Drys med sesamfrø.

Bag samosa’erne i en 200 grader varm ovn i cirka 15 minutter, indtil de er gyldne og sprøde.

Note 1: DDV skriver “uden fedt”, men jeg synes, der skal være en smule fedt i kødet. Det er smag og behag.

Note 2: Garam Masala er et indisk blandingskrydderi, som man kan finde i de fleste supermarkeder. I hvert fald har blandt andet firmaet Santa Maria en version.

Note 3. Som nævnt kan jeg ikke lide ærter, så dem udelod jeg første gang. Det blev samosa’erne noget tørre af. Så det er en god idé enten at bruge ærterne – eller at bruge majs i stedet. Det giver både saft og sødme.

Note 4: Min egen tilføjelse – elsker rosiner sammen med hakket oksekød.

Note 5: Også min egen tilføjelse. Bedst hvis de lige er ristet en mule på en tør pande først.

Note 6: Filodej kan godt være lidt vanskeligt at arbejde med. Det bliver lynhurtig tørt og går i stykker (man kan eventuelt lægge et fugtigt viskestykke over det, man ikke lige står med i hånden) – og hvis man lægger “vådt” fyld på, er der også en risiko for, at fyldet væder hul i dejen. Så det er en god ide lige at pakke dejen et par gange rundt om fyldet. Dejen er tynd, så det er OK. Men ikke alt for mange lag, så bliver det træls at spise.

Blomkålssalaten er rigtig god til de lidt tørre samosa’er. En lidt sødlig chutney ville heller ikke være nogen dårlig idé.

Blomkålssalat

100 gram blomkål

30 gram græsk yoghurt 10 procent

1/2 bundt persille (dild er også godt)

1 fed hvidløg

citronsaft

salt og peber

Del blomkålen i buketter og damp det, så det stadig er al dente. Jeg kan ikke lide halvrå blomkål, men det skal heller ikke være smattet – prøv at stikke en gaffel i undervejs for at se, hvor mørt det er.

Rør yoghurten med hakket persille, presset hvidløg og lidt citronsaft. Smag til med salt og peber. Vend blomkålen i dressingen og server til de bagte samosa’er.

(Opskriften er fra de Danske Vægtkonsulenters bog “Middag” fra 2010 – men ændret en hel del af mig)

Jeg har ikke majs i denne version – troede jeg havde en dåse i køleskabet, men nej.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *