Den her var utroligt nem at lave. Den fungerer virkelig godt som “party-snack” – og ikke kun til en julefrokost.
Man kan få butternutsquash store dele af året, men det er jo fra efteråret og vinteren over, at der er mest efterspørgsel på dem. Hvis ikke man kan få butternutsquash, går det også med et hokkaidogræskar.
Crostini (små toast) med gedeost og butternutsquash
1 flutes
olivenolie
salt
1 lille butternutsquash
blød gedeost, for eksempel den lækre i olie fra Tebstrup
frisk timian
Skær fluten i skiver på godt en centimeters tykkelse. Jeg ristede mine på brødristeren. Men man kan også, som opskriften foreslår, dryppe dem med olie og lidt salt og riste dem i ovnen (se note 1).
Skræl butternutsquash’en (det er ikke så svært, men man nu også bare skære den i skiver og så skære skrællen af med en kniv) og skær squashkødet i tern, små – cirka 0,5×0,5 centimeter. Vend dem med olivenolie (pas på ikke at bruge for meget, de skal ikke sejle i olie), salt og peber på bagepapir på en bageplade. Bag dem i ovnen ved 200 grader i cirka 20-25 minutter – man kan lige rode rundt i dem et par gange med en paletkniv undervejs for at vende dem lidt (se note 2).
Lige før servering smører man cirka en teskefuld blød gedeost på hver crostini/toast og drysser med butternutsquash-tern, friske timianblade, flagesalt og lidt olivenolie.
(opskriften er fra “Forest Feast Gatherings” af Erin Gleeseon, Abrams Books, 2016)
Note 1: Når jeg bare ristede dem på en brødrister, var det fordi jeg havde valgt Tebstrups lækre gedeost, der allerede ligger i olie. Jeg syntes ikke, der var grund til mere olie på brødet. Men hvis du for eksempel vælger en af de franske gederuller, er det en god ide at give brødet olie og riste det i ovnen.
Note 2: Man kan bage butternutsquash-ternene dagen før festen. Og det gjorde jeg. Det virkede rigtig godt. Jeg tog dem ud af køleskabet, hvor de havde overnattet, en times tid før servering, så de ikke var iskolde. Så behøvede jeg jo bare riste brød, smøre med gedeost, drysse med ternene og vupti…!