Tapas på Holstebro Museum

 

tapas-anretning
Tapas-anretningen, som den så ud, da jeg var besøg. Museet har dog bestilt flotte træ-skærebrædter, som tapas’en fremover skal serveres på.

Jeg elsker Holstebro Museum og Holstebro Kunstmuseum. Ikke bare de mennesker, der arbejder der – selv om de bestemt er en stor del af det – men også bygningerne, udstillingerne og ikke mindst caféen midt i det hele.

Indtil nu har man i caféen, hvorfra man gennem store vinduespartier kan se græsplæne, springvand, lidt skov i det fjerne og en dam med plastikænder, kunnet få kage, en oste- eller rullepølsemad og lidt tærte. Slut.

Men nu har museerne besluttet at “højne standarden”. De fire damer, der indtil nu har passet caféen på skift, og har bagt brød og tærter samt smurt madder, skal fremover koncentrere sig om at varme op, anrette og tage sig af gæsterne. Nu kommer maden nemlig næsten fiks og færdig udefra.

Og det er ikke nogen hvem-som-helst, der leverer.

Rehne forklarer
Rehné Bank forklarer (fra venstre) Eva, Elizabeth og Lilli, hvordan tapas’en skal anrettes.

Holstebro Museum har længe samarbejdet med kokken Rehné Bank, der i dag har domicil i Plexus i Idom, om mad til større arrangementer, da der er grænser for, hvad museet selv må lave i det lille køkken.

Tidligere har Rehnè været økologisk bager i Holstebro, hvor han hentede flere priser hjem for sit brød og havde kø foran det lille bageri, indtil han fik mel-allergi og stoppede. Så rykkede han og konen, der lige som Rehné både er uddannet kok og bager, op i Nørregade, hvor de åbnede Banks Gastronomi, hvor de solgte lækre specialiteter primært fra Frankrig, Italien og Spanien, og hvor kunderne stod i kø ved frokosttid for at købe sandwich, tapas og salater. Men da parret skulle være forældre, blev de enige om, at de arbejdede for meget med egen forretning. Så blev Rehné ansat i Plexus – godt for den lille familie, skidt for Holstebro-kunderne.

Men nu leverer Rehné så atter mad til frokost i Holstebro.

Ikke konkurrent til de andre

Nogen egentlig konkurrent til byens andre caféer bliver museumscaféen dog ikke. Man kan nemlig ikke bare gå ind for at spise. Der skal betales adgang til museerne, for at man kan komme ind, så egentlig kø-dannelse skal museerne nok ikke regne med 🙂 Men hvis man alligevel har lyst til at komme en tur på museum, kan man lige så godt planlægge, så man også spiser frokost eller drikker kaffe i cafeen.

Menukortet byder nu på den dejligste tapas-anretning med pølser fra Middelhavslandene, oliven, ristede mandler, grillede grøntsager, lun parmaskinke-rulle med aubergine og ost, et par faste oste, hjemmebagt brød, aioli og pesto – alt dette for kun 95 kroner. Og jo, man bliver rigelig mæt. Jeg har prøvesmagt, og jeg levnede….(PS: hvis man kan lide hvidløg, er den aioli – hvidløgsmayonnaise – helt vidunderlig!)

Museet har spiritusbevilling, så man kan få et glas vin eller en øl til. En lille flaske vin koster 55 kroner og en øl 22 kroner. Det er til at leve med. Men man kan jo også prøve noget så spøjst som en alkoholfri granatæblecider…

Man kan også købe madtærte med salat, børn kan få tortilla med oksekød og ost, og så er der en kagetallerken med cookies, biscotti, Sarah Bernard og napoleonshat. Sarah Bernard-kagen er i øvrigt glutenfri.

sandie taler med Rehne
Sandie Møller Nielsen (i midten med blondt hår), der kalder sig selv for “blæksprutte” på museet, fortæller, at de skærebrætter, man får hjem til tapas, også vil kunne købes i museets butik. Man har nemlig også tænkt sig at gøre noget ved udvalget i butikken, der fremover f.eks. skal byde på krydderier, olier og andre spændende ting.

Ilddåb i uge 7

Det hele bliver leveret af Rehné Bank til opbevaring – noget på køl, noget på frost, noget (småkagerne) i tætte beholdere. Og skulle man nærme sig udsolgt, lover han, at han kan levere mere. Desuden har damerne fået at vide, at de bare kan ringe til ham, hvis kunderne har spørgsmål om, hvad der er i maden. Han har dog allerede fremstillet et ark papir, så man ved, hvad der er glutenfrit, hvad der er uden nødder og så videre.

Man indviede det nye menukort tirsdag den 4. februar, men museet regner med at den egentlige ilddåb står i næste uge, uge 7, hvor det er skolernes vinterferie. Så Lilli, Elizabeth, Dorthe og Eva smøger ærmerne op – nu skal der serveres toplækker mad i toplækre omgivelser.

Velbekomme!

Se mere om Holstebro Museum her.

Og Holstebro Kunstmuseum her.

tapas på cafébordet
Tapas på cafébordet i museernes café.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *