Jeg elsker hummus.
Det er en kærlighed, der begyndte under min studietid i Århus, hvor vi kom på en billig, men god, græsk restaurant – og altid fik humus som starter/forret.
Siden har jeg også fået det i Libanon og Syrien – og har selv afprøvet utallige opskrifter. Det er nemlig ikke så ligetil, synes jeg, at lave den lige så god som de gør på restauranterne.
Nu har jeg endelig fundet en yndlings-opskrift, en cypriotisk én – og så får I lige min veninde Sørines humus-opskrift også, for den er altså også god.
Hummus fra Cypern
150 gram kikærter
50 gram tahin
saft og fintrevet skal af 1/2 citron
1 fed hvidløg
0,75-1 dl olivenolie
peber, salt
Pynt: lidt hakket persille, sorte oliven
Kog de udblødte kikærter (de skal stå 8-10 timer i vand – og skylles bagefter) i letsaltet vand. Når kikærterne er møre, hældes vandet fra og gemmes.
Mos de varme kikærter i en blender.
Rør tahinen med en 1/2 kop lunkent kogevand fra kikærterne. Smag til med citron, hvidløg og olie lidt ad gangen, mens blenderen/foodprocessoren kører. Tilsæt peber og salt til sidst.
Note1: Nej, jeg synes ikke, at kikærter på dåse er en god erstatning. Og det er ikke besværligt at udbløde og koge kikærter selv – man skal bare huske det i god tid.
Note2: Tahin er en pasta af olie og sesamfrø, der kan købes hos alle etniske grønthandlere og i gode supermarkeder. Det kan holde sig længe.
(Grundopskriften, som jeg har halveret og ændret en lille bitte smule, stammer fra “Athos Kuren”/Stig Ekkert, Gyldendal, 2009)
Sørines hummus
1,5 del kikærter
Saft af halvanden (1,5) limefrugt
4 fed hvidløg
1 rød chili og 1 grøn chili
1 dl olivenolie
salt
mynteblade
Udblød og kog kikærterne. Blend det hele sammen undtagen olie, der tilsættes i en tynd stråle undervejs, mens blenderen/foodprocessoren kører. Hvis hummus’en er for tyk, kan man eventuelt stilsætte lidt kogevand fra kikærterne.