And eller kylling med honningsauce

sauce
Starten på saucen- som man kan se, brugte jeg frisk mynte, men tørret dur også.

Hovednummeret til 2012-julefesten for min kortklub var and, som jeg serverede med forskelligt tilbehør.

Anden havde jeg fyldt med appelsiner stukket med nelliker og stegte den så i ovnen. Men saucen havde jeg neglet fra en opskrift på kylling med honningsauce.

Mens jeg stod og kogte saucen ind og testsmagte, tænkte jeg, at dette ville blive min mest eklatante fiasko til dato, for den var både sød og speciel.

Men tænk, så smagte den helt vidunderlig til anden. Og alle gæsterne var vilde med den. Ja, så heldig kan man være.

and
Det er så bestemt ikke en kylling, men en Gråsten And, som blev stegt med appelsiner indeni.

Opskriften på saucen er en bearbejdet opskrift fra middelalderen, som – ifølge forfatterne af kogebogen “A Feast of Ice & Fire” – ville passe til festbordet hos Lord Stark på Winterfell i det kolde nord. Bøgerne hedder “A song of Ice & Fire”, men mange kender nok bedre tv-serien, der hedder “Game of Thrones”. Fantastisk god underholdning – både bøger og tvserie.

Her er opskriften på kylling med den specielle sauce – det er lidt mere overkommeligt at smække sammen end en and.

Kylling med honning

(3-4 personer)

1 hel, god kylling

2 spsk usaltet smør

salt

2,5 dl æblecidereddike

1,75 dl honning

1-2 tsk mynte, tørret eller frisk, hakket

75 gram blandet tørret frugt, for eksempel rosiner, tranebær, kirsebær.

1 spsk usaltet smør

Varm ovnen op til 225 grader.

Dub kyllingen tør og gnid den så ind i smeltet smør. Drys salt over den. Det gør skindet sprødt og lækkert (det virker også på en and, skulle jeg hilse at sige!).

Sæt den i ovnen på en rist i et ildfast fad i cirka 1 time – eller indtil saften, der pipler ud, når du stikker en nål/skarp kniv i det tykkeste sted ved låret, er klar. Du kan skære et snit i brystkødet, hvis du er i tvivl – det må ikke være rosa.

Mens kyllingen hygger sig i ovnen, kommer man resten af ingredienserne i en lille gryde og lader det simre, indtil den tørrede frugt svulmer op, fordi den har suget fugt, og mængden af saucen er reduceret til halvdelen af, hvad man startede ud med. Det tager cirka 30 minutter.

Når kyllingen er færdig, hælder man halvdelen af saucen hen over den og serverer resten af sovsen i en sovseskål.

Note: Da det var and, jeg lavede, syntes jeg, det var lidt for besværligt at skulle skære for ved bordet (det er ikke min stærke side), så jeg parterede anden i køkkenet og lagde den i et pænt fad. Og først da hældte jeg sauce over. Men det kan man jo gøre, som man vil.

(opskriften er fra “A Feast of Ice & Fire/Chelsea Monroe-Cassel & Sariann Lehrer, Bantam Books, 2012)

hovedret jul
Hovedret – and med middelaldersauce, rødkålssalat med pærer og rosenkål med kastanjer og pancetta. De sorte “klumper” ovenpå anden er ikke branket andeskind, men de tørrede frugter i saucen – billedet er ikke alt for godt, må jeg indrømme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *