Dette er en af det retter, jeg har lavet ganske ofte fra DDVs repertoire. Den er forholdsvis enkel og hurtig at lave, og den smager godt.
Og så kan jeg godt lide retter, der laves i ovn, for så kan jeg vaske op (nej, jeg har ikke og vil ikke have opvaskemaskine), mens den bliver færdig 🙂
Jeg synes dog, at den mangler en smule smag. Squash er jo ikke den grøntsag i verden med mest smag, så man må selv tilsætte.
Hvis man ikke er bange for stærk mad, kan man med fordel tilsætte noget hakket, frisk chili – eller 0,25 tsk tørrede chiliflager. Det giver et spark. Hvis ikke man synes om hede i munden, kan man i stedet erstatte den milde revne ost med feta, der giver lidt mere karakter, eller købe et godt stykke lagret cheddar og rive det selv.
Fyldt squash
(1 person)
150 gram squash (en mellemstor en af slagsen)
50 gram løg
1 fed hvidløg
50 gram tomat
5 gram olie til stegning
30 gram rasp
2 spsk friskhakkede krydderurter for eksempel dild, purløg, persille
50 gram revet ost (max +45)
salt & peber
30 gram groft brød
Del squashen på langs og skrab indmaden ud. Blancher squashhalvdelene kort i letsaltet, kogende vand (cirka 4 minutter).
Hak løg, hvidløg og tomat fint og svits det kort på en pande i olien.
Kom grønsagsblandingen i en skål og bland med rasp, hakkede krydderurter, reven ost og indmaden fra squashen, der hakkes let. Krydr med salt og peber.
Fordel blandingen i de udhulede, blancherede squash og læg dem i et ovnfast fad. Sæt fadet i en 225 grader varm ovn i cirka 25-30 minutter, til de halve squash er bagt gyldne og tilpas møre.
Server de bagte squash med godt, groft brød til.
Note 1: Mine gryder er ikke store nok (undtagen suppegryden, og den tager jeg altså ikke frem for det!) til at have to halve, lange squash i. Men jeg stikker den ene ende af de to squash ned i det kogende vand og giver dem tre minutter, hvorefter jeg vender dem om og giver den anden halvdel tre minutter. Det fungerer fint 🙂
Note 2: Det her er en frokostret, som jeg altså spiser som aftensmad. Så jeg tillader mig at spise mere end 30 gram brød, som er ingenting. Men man kan jo også i stedet vælge at tilsætte lidt mere ost. Ikke-vegetarer kan eventuelt tilsætte 100 gram hakket oksekød (det skal i så fald svitses på panden i lidt olie, inden det blandes i fyldet) – så bliver der rigtig meget fyld, men man kan med held “bygge det højt op på squashen”. Det kan formes.
(opskriften er fra DDVs “Frokoster – sund og slank året rundt”/Inge Kauffeldt & Helle Kleist, 2009)