Fetapaté med oliven og ovnbagte tomater (slankemad)

fetapaté med bagte tomater
Fetapaté med bagte tomater og lidt broccolisalat.

Fetapatéen her er både smuk og smager godt. Det er egentlig en frokost-opskrift fra DDV – i dag Vægtkonsulenterne – men jeg spiser ofte deres frokoster til aften.

Jeg spiser rugbrødsmadder til frokost, fordi jeg ikke har tid til at stå og forberede en større menu – eller også prioriterer jeg i hvert fald ikke at gøre det aftenen forinden. Og jeg står heller ikke op tidligere for at kunne have noget á la nedenstående med på arbejde til frokostpausen!

nydeligt ser den jo ud, patéen
Nydelig ser den jo ud, fetapatéen, når den er skåret igennem.
imngredienser 240214
Ingredienser til fetapatéen.

 

Jeg kan umådeligt godt lide feta og betaler gerne for en god én af slagsen. Den, jeg har brugt her, er absolut god – den er købt i Kvickly, men dengang vi havde en Føtex her i byen, kan jeg huske, at de havde noget lignende: altså feta, der rent faktisk er lavet i Grækenland eller Tyrkiet. De er ikke fedtfattige, de er cremede og lækre.

Den allerbedste feta, vi kan få her i byen, er hos “ostedamen” i Østergade, der sælger dåser med “hjul” af feta. Der er to tykke sådanne hjul i dåsen, og de kan holde sig længe. Man opbevarer dem bare i en beholder med saltet vand.

Oliven og bladselleri blandes i
Oliven og bladselleri blandes i yoghurt-fetamassen.
tomater klar til ovne
Tomater klar til at komme i ovnen.

 

Fetapaté med oliven

(1 person)

50 gram fetaost

65 gram græsk yoghurt 10 procent (se note)

30 gram stenfrie oliven (sorte eller grønne)

50 gram bladselleri

3 blade husblas

Ovnbagte tomatbåde:

150 gram tomater uden indmad

5 gram olie til bagning

2 fed hvidløg

salt og peber

Tilbehør:

25 gram rucolasalat (se note)

30 gram brød

Blend feta og yoghurt til det er helt cremet. Vend oliven i samt bladselleri, der er skåret i helt små tern.

Udblød husblassen og smelt den i vandbad eller i mikoovn (se note). Vend den smeltede husblas i cremen og hæld den i en form. Stil patéen koldt i mindst et par timer, inden den vendes ud.

Halver tomaterne, fjern den bløde indmad med en ske og skær tomaterne i både. Læg dem herefter i et ovnfast fad. Vand dem med olie og krydr med hakket hvidløg, salt og peber. Bag tomaterne ved 200 grader i cirka 25 minutter (se note)

Server fetapatéen med de bagte tomatbåde, som er vendt med lidt rucolasalatblade. Server godt brød til.

Note 1: Vægtkonsulenterne bruger deres egen yoghurt 7 procent. Det er der ingen grund til.

Note 2: Rent smagsmæssigt er der ingen tvivl om, at oliven MED sten er bedst. Men det er noget bøvl at skulle pille stenene ud til denne ret + at en del af formålet er, at det skal se smukt ud, når man skærer i pateen, og det gør det altså ikke, når man selv har fumlet med at få stenene ud og har “ødelagt” olivenernes facon. Så brug for en gangs skyld de stenfrie, for eksempel de grønne med rød peber indeni – det ser pænt ud.

Note 3: Som man kan se på billederne, er det grønne ikke rucola, men en rest broccolisalat, jeg havde til overs fra dagen før. Man kan bruge hvilket som helst “grøn” salat til, og da det er en frokostret, jeg spiser som aftensmad, er der lidt ekstra kalorier at gøre med – ikke noget vildt, men dog nok til for eksempel lidt dressing og kerner/nødder i salaten.

Note 4: Jeg har ikke – og vil ikke have – en mikorovn. Så jeg udbløder husblassen i vand og smelter den derpå med det vand, der hænger ved, i en tykbundet gryde. Jeg lader den afkøle lidt, blander så en skefuld af yoghurt/feta-massen i for at køle det yderligere ned – og kommer så husblas-blandingen ned i resten af yoghurt/feta-blandingen og rører grundigt igennem.

Note 5: Jeg synes, tomaterne skal have længere tid – i hvert fald når de ikke er i både (jeg fik dem aldrig skåret i både, bare i halve) – nærmere 45 minutter. Men gør som du selv synes.,

(opskriften er fra “Frokoster/Sund og slank året rundt”, Inge Kauffeldt & Helle Kleist, DDV, 2009)

o fetapatéer
Jeg lavede to små fetapatéer, fordi jeg ikke havde én form, der passede. Formene her er silikone-muffinforme. De er nemme at få patéen ud af, når den er stivnet.
feta-pate middag
Sund og fedtfattig menu – der er 519 kalorier i sådan en portion (hvis altså jeg havde brugt rucola i stedet for min broccolisalat-rest).

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *