Blåmuslinger i karry-kokoscreme – når det skal være hot!

Det smager skønt, men det er altså hot!
Det smager skønt, men det er altså hot!

Hvis man følger originalopskriften her , får man en ret, der er stærk på den hotte måde. Den er altså ikke bare ”sjovt og underligt” krydret. Den er simpelt hen stærk.

Ingredienser til retten. Muslingerne er ikke helt pakket ind - de skal kunne ånde.
Ingredienser til retten. Muslingerne er ikke helt pakket ind – sådan får jeg dem i Kvickly – for de skal kunne ånde.

Nu er der helt bestemt forskel på, hvad folk opfatter som ”stærk”. For ham chili-Claus, som folk synes er sjov (jeg fatter det ikke), vil denne ret formentlig overhovedet ikke være stærk – den vil være som vand for ham. For os, som er vant til stærk mad, men ikke noget der sender drageflammer ud af munden, vil den være stærk, men behagelig. Og for folk, der ikke er vant til at spise chilier, vil den formentlig være tæt på uspiselig.

Hvis man er fristet af at prøve, men er bange for styrken, er der nogle ting, man kan gøre. Først og fremmest skal man skære ned på mængden af rød karrypasta, som er stærk. Tre spsk er meget. Hvis du er lidt følsom overfor chilistyrke, så prøv med 1 strøgen spsk. Du kan også prøve at tilsætte 0,5 dl kokosmælk mere – det tynder op. Vent med at tilsætte mere vand. Du kan i stedet have noget kogende vand klar, når du skal til at spise, og hvis du synes, at retten er alt for stærk, så tynd op med kogende vand. Det er bedre end at ende med at smide det ud.

Endelig kan du skifte de to røde hakkede chilier til pynt (og smag) ud med to grønne ditto. De er som regel langt mildere – i hvert fald de lange, man køber i supermarkedet.

Man kan skære ned på den røde karrypasta
Man kan skære ned på den røde karrypasta og drysse grøn chili over i stedet, hvis man er nervøs for styrken.

Jeg er glad for stærk mad – og jeg er glad for muslinger. Jeg holder meget af Kvicklys fiskeafdeling, og i sæsonen får de friske Limfjordsmuslinger hjem om torsdagen. Så torsdag er musling-aften, hvis jeg er i det humør. Det var jeg i dag, og den unge mand i fiskeafdelingen gav mig 640 gram for 500 grams pris, fordi ”der jo nok er nogen, der ikke dur”. Det var sødt af ham, for det skal man regne med, at der er – og det plejer man altså også at betale for.

Denne gang måtte jeg kun kassere fire muslinger. Det er flot. Muslinger er det sted, hvor man bare IKKE skal være nærig; hvis en musling ikke lukker sig indenfor et minuts tid efter af være blevet banket let i bordet, så smid den ud. Det samme gælder muslinger, der ikke åbner sig, når de bliver dampet. Man bliver syg af dårlige muslinger, så lad dig ikke friste til at tage chancen.

Den nemmeste måde at spise dem på er at bruge en
Den nemmeste måde at spise dem på er at bruge en tom muslingeskal som knibtang til at pille de andre muslinger ud af deres skaller. Og så søbe væden op med brødet. Ellers brug en ske.

Blåmuslinger i karry-kokoscreme

(4 personer)

1 kilo blåmuslinger (se note 1)

Lidt olie til stegning

1 stort løg, finthakket

3 fed hvidløg, fintsnittet

3 spsk rød karrypasta (se note 2)

1 tsk rørsukker (se note 3)

1,5-2,0 dl kokosmælk (se note 4)

1 dl vand

2 spsk fiskesauce

2 friske, røde chilier uden kerner, finthakkede

0,5 bundt koriander, grofthakket

1 dl saltede peanuts, grofthakkede

Brød

Rens muslingerne i koldt vand. Fjern skægget (det er det grå, nulrede noget, der nogle gange stikker ud – man kan rive det af) og kasser de muslinger, der ikke lukker sig, når du banker dem let mod bordet.

Sauter løg og hvidløg i en smule olie i en varm wok eller en stor gryde, og tilsæt rød karrypasta og rørsukker og lad det stege med.

Tilsæt kokosmælk, vand og fiskesauce og lad det komme let i kog. Læg muslingerne i gryden og læg låget over. Lad dem dampe, indtil de åbner sig.

Tag gryden af varmen, øs op i dybe tallerkner, og drys hakket chili, hakket koriander og hakkede peanuts over muslingerne og server brød til (det er til at duppe den gode væde op med).

Note 1: Jeg kan godt spise et halvt kilo muslinger, men mest fordi jeg synes, det er synd at smide dem ud. Man plejer at regne 300 gram per person til en hovedret.

Note 2: Det er en opskrift med flere fejl. Der står stor for eksempel ”3 spsk rød karry”. Det er muligt, at der findes rødt karrypulver, men så har de det ikke i Kvickly – eller hos Kannan i Asia Foods. Jeg tror, der menes ”rød karrypasta”, som er en almindelig ingrediens i thai-mad. Det står (ofte i flere varianter) på supermarkedets hylde med thai-ingredienser.

Note 3: I opskriften står der ”tilsæt rød karry og sukker”. I ingredienslisten står der intet om sukker. Men i thaimad tilsætter man ofte lidt rørsukker. Så jeg har foreslået 1 tsk rørsukker i ingredienslisten.

Note 4: Lad være med at købe light kokosmælk. Spar på kalorierne en anden dag. Man kan købe små dåser med kokosmælk, der indeholder 1,65 dl – det passer fint her.

(opskriften er fra ”Mad & Venner”, nummer 115, 2014)

Jeg køber som regel et halvt kilo til mig selv
Jeg køber som regel et halvt kilo til mig selv, dels fordi jeg ved, at jeg kommer til at smide nogen ud, og dels fordi jeg er så vild med dem. Men så er jeg altså også stopmæt bagefter!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *