
Her er en dejlig dessert, hvor jeg ikke har ændret på indholdet, men på måden at servere den på.
På billederne er det dog original-serveringen, som var det første, jeg prøvede – og som vel nok også er den smukkeste variant 🙂

Opskriften er fra en dejlig kogebog, som blev udgivet i foråret 2012 i forbindelse med at tv-serien over den første bog i George R. R. Martins ”Game of Thrones” var blevet en mega succes i USA.
Bøgerne er ren fiktion, men de foregår i et univers, der kunne være den europæiske middelalder – bare tilsat lidt drager for spændingens skyld.
Kogebogsforfatterne, der er blevet rost af selveste George R. R. Martin, har haft en vision om at bringe opskrifter på nogle af de retter, som Martin forholdsvis detaljeret beskriver i sine bøger, og derfor er de dykket ned i opskrifter fra Europa fra middelalderen og helt op til omkring år 1700.
Gennem bogen giver forfatterne først en original opskrift fra gamle dage – og så deres egen, moderniserede udgave. Personligt synes jeg, det er sjovt, interessant og lærerigt, og opskrifterne er gode og gennemarbejdede. Jeg har prøvet en fem-seks stykker og er slet ikke færdig endnu!
Desserten her er én af de originale. Den stammer netop fra middelalderens England, og cremen, der hældes over bærrene, hedder en ”Créme Bastard”. Blandt andet derfor har forfatterne valgt at bringe den i afsnittet om ”Mad på Den store Mur”, hvor en af bøgernes/tv-seriens allervigtigste personer, Jon Snow, befinder sig. Og han er (vist nok ikke alligevel) Ned Starks bastard-søn.
Men faktisk har navnet ” Créme Bastard” slet ikke noget med ens familiemæssige baggrund at gøre. Bastard er simpelt hen en tidlig form af det engelske ord custard, der betyder creme.
Cremen smager skønt af honning og går fint sammen med blåbærrene.

Min variant
I originalopskriften, som I får her nedenfor, skal blåbærrene serveres frosne og overhældes med den afkølede creme. Jeg formoder, at det er fordi det ser smukt ud, og fordi cremen tykner, mens den køler af.
Men – når man hælder cremen over de frosne bær, stivner den. Det ser ikke så smukt ud, og desuden er det en blandet fornøjelse at spise frosne bær. De tør hurtigt så meget op, at man kan tygge dem, men de smager ikke rigtigt igennem, fordi de er så kolde i kernen.
Så dagen efter forsøgte jeg igen.
Denne gang tog jeg bærrene ud af fryseren en halv times tid før servering, så de var kolde, men ikke frosne. Og jeg lod kun lige cremen dampe af i 5-10 minutter. Den var derfor stadig lun (men temmelig tynd), da jeg hældte den over bærrene. Det smagte meget bedre!

Blåbær med middelalderlig Créme Bastard
(4 personer)
400 gram frosne blåbær (se note 1)
2 æggehvider, let piskede
240 ml piskefløde + 2 spsk piskefløde (se note 2)
2 spsk honning
Et nip salt
2 tsk sukker
Kom de let piskede æggehvider og 240 ml fløde i en gryde og bring det til at simre, mens du pisker hele tiden. Lad det så simre cirka fem minutter – og tilsæt derefter honning og salt.
Efter at have simret endnu et minut eller to, hælder du cremen gennem en finmasket si og ned i en skål. Tilsæt de 2 spsk fløde samt sukkeret.
Kom cremen i en kande og sæt den i køleskabet et par timer (hvis du vil servere cremen på den originale måde) – eller sæt den på køkkenbordet og lad den dampe af i ti minutter (hvis du serverer på min måde). Cremen tykner, mens den køler af.
Hæld den søde creme hen over de frosne bær ved serveringen.
Note 1: Tricket med de fine løsfrosne blåbær er at fryse dem i ét lag. Jeg købte en bakke blåbær, lagde dem på et fladt plastikfad og satte det i fryseren. Da bærrene var gennemfrosne – og stadig løse – tog jeg dem ud og hældte dem om i en pose, så de fyldte mindre, og så tilbage i fryseren. De kan holde sig i op til seks måneder.
Note 2: I opskriften står der, at man enten kan bruge piskefløde eller mælk. Jeg brugte piskefløde og ved ikke, hvordan cremen bliver med mælk. Jeg vil tro, det skal være sødmælk.
(Opskriften er fra ”A Feast of Ice & Fire” af Chelsea Monroe-Cassel & Sariann Lehrer, Bantam Books, 2012)
