Der findes vel næppe noget mere sommerligt, når det gælder longdrinks, end en gin & tonic på terrassen. Og de fleste (voksne) kan lide drinken.
Hvis man skifter den almindelige gin ud med en hjemmelavet rabarbergin, går der ren sommer-romantik i den!
Drinken er totalt tøsefarvet!
Rabarbergin er super nem at lave – men kræver noget tålmodighed. Den skal nemlig trække en måned.
Oprindelig besluttede jeg mig for at prøve, da jeg læste, at forfatteren og journalisten Lone Theils var i færd med at producere en sådan. Hendes opskrift var rabarber (300 gram, så vidt jeg husker), gin og en vaniljestang.
Jeg tjekkede lidt rundt på nettet og fandt BBC Good Foods opskrift på det samme – med væsentlig mere rabarber, uden vanilje, men med sukker. Jeg besluttede mig for at prøve, for under alle omstændigheder ville det blive canastaklubben, der kom til at drikke det meste, og de kvinder kan godt lide noget, der er lidt sødt…
Jeg elsker rabarber. Måske har det noget at gøre med, at det er noget af det første fra egen have/egen altan, man kan høste i foråret.
Jeg måtte ud at købe rabarber i Kvickly, for min egen enlige vinrabarber i potte på altanen gav ikke et kilo rabarber – nærmere 200 gram 🙂
Nå, og siden har jeg gået gået og ventet og kigget på glasset (som jeg i øvrigt var nødt til at skifte efter et døgn, fordi det, jeg havde valgt først, ikke kunne indeholde både 1 kilo rabarber og en flaske gin….
I går – den 4. juni – var den så klar. Jeg gik og glædede mig hele dagen på arbejde, til jeg skulle hjem og si rabarbergin’en, og derpå prøvesmage den.
Og den var ventetiden værd.
Jeg synes helt bestemt, det er en dejlig, sommerlig, tøset (og ikke for sød) oplevelse.
I dag bliver den taget med ud til min søster, som jeg spise Grundlovsdag-middag hos. Lidt ærgerligt bliver der dog ikke 20 grader og sol, som vi havde håbet på, men snarere 14 grader og regn. Nå pyt – drinken smager sikkert sommerlig alligevel.
Rabarbergin
1 kilo rabarber (så røde, som du nu kan finde dem, se note 1)
400 gram sukker (se note 2)
800 ml gin (se note 3)
Skær det nederste af rabarberstilkene samt naturligvis bladene.
Skyl dem grundigt – stilkene altså, ikke bladene, de skal bare smides ud.
Skær stilkene i tre centimeter lange stykker. Kom dem i en stor krukke med patentlåg og hæld sukker ned til dem. Luk låget, ryst krukken lidt og lade det stå i et døgn.
Nu har sukkeret trukket en masse væde ud af rabarberne.
Tilsæt gin’en og lade det stå i fire uger, før det drikkes.
Man kan enten filtrere ginnen gennem en si med et stykke rent bomuldsstof/gaze i (jeg brugte en si og et kaffefilter) – eller man kan lade rabarberne blive i krukken og bare hælde op fra krukken med en øse-ske, når man skal have sig en drink.
Med tiden blegner farver på gin’en. Ifølge BBC Good Food har det den fordel, at man er nødt til at skynde sig at få drukket den gin! 🙂
Note 1: Det giver næsten sig selv, at jo mere røde stilkene er, jo flottere farve får gin’en. Mine vinrabarber var knaldrøde, men det var dem fra Kvickly altså ikke – og de udgjorde dog langt størstedelen af det kilo, der skulle i. Alligevel blev gin’en fint rød, synes jeg.
Note 2: BBC Good Food skriver, at man ikke skal bruge gyldent rørsukker, for det ødelægger/”mudrer” den klare farve. jeg brugte almindeligt, hvidt sukker.
Note 3: I opskriften står der 800 ml gin. Men jeg havde købt en almindelig flaske gin, og der er altså 700 ml i. Det smager rigtigt fint alligevel.