Jeg er klar over, at mange af jer, der læser det her, enten aldrig har været i Holstebro eller kommer her sjældent.
Men nu er det altså her, jeg fast har haft mine rødder siden 1987, så ind imellem skriver jeg om ting, som har relevans for mig, men nok ikke for ”de udenbys” 🙂
Jeg kan dog love, at der til slut i denne artikel være en opskrift på de lækreste syltede rødløg, som er helt perfekte på koldt kød i en sandwich og som også er gode til ost. Og den kan alle bruge!
Jeg mødte Jette Aas for første gang for Herrens mange år siden.
Hendes ældste søn Rasmus gik på Flyvevåbnets Officerskole – og var af balletdanser Alexander Kølpin blevet udtaget til at medvirke i en video, hvor nogle uniformsklædte unge mænd skulle danse og lave akrobatiske ting. Da Rasmus også var tidligere gymnast, fik han tjansen.
Det var en god historie, så jeg indfandt mig i hans mors køkken for at interviewe ham. Det var et af den slags køkkener, hvor man kunne se, at der virkelig blev lavet mad – og så var min interesse vakt!
Dengang levede Jette ikke af at lave mad. Men hun havde en drøm om det, fortalte hun – sådan udenfor referat, efter jeg havde talt med Rasmus.
Og den drøm fik hun realiseret. Den 4. oktober 2008 åbnede hun Café Aas på Brotorvet – lige ved siden af Jensens Bøfhus, der dermed fik hård konkurrence madmæssigt ved frokosttid.
Succes med mad
Jette var allerede i gang med Naur-Sir sognegård, som hun forpagtede (og det gør hun stadig) og stod for selskaber der, og hendes ry som en virkelig kvalitets-kok løb i hele by og omegn.
Der havde ligget café på adressen på Brotorvet før. En dejlig café, hvor hovedvægten lå på topkvalitets kaffe og te. Og så kunne man få en croissant eller en småkage til.
Da Jette Aas rykkede ind, tog hun fat med sin spidskompetence og introducerede lækre frokostretter og flere slags hjemmebagt kage, hjemmelavet syltetøj – og gode leverandører af de varer, hun ikke selv fremstillede.
Café Aas blev hurtigt en succes. Så stor en succes, at det kneb med pladsen, ikke kun stolepladsen i caféen, men også pladsen i det lille snævre køkken på 12-14 kvadratmeter.
Jette forpagtede derfor også Giæstgivergaarden Phoenix i Holstebro, hvor der var/er et dejligt stort køkken – og kun en tre hundrede meter hen til caféen. Jette udlejer også selskabslokaler i Phoenix og driver B&B der.
For nogle år siden rykkede Dorthe Emilie – en anden driftig kvinde i byen – sin livsstilsbutik Moster D ud af nabolejemålet til Café Aas. Pladsen var blevet for trang, og mosteren trængte til at brede sig noget mere. Jette Aas begyndte straks at drømme sammenlægningsdrømme om større køkken og flere stolepladser.
Men der skulle gå tre år, inden den aftale faldt på plads.
Åbner på fredag
Nu er det imidlertid så vidt; på fredag den 4. oktober 2013 åbner Jette Aas (på cafeens fem års fødselsdag) en dobbelt så stor Café Aas.
Fra 85 kvadratmeter til 195 kvadratmeter, et køkken, der er tre gange så stort som det gamle, og en ny cafe-del med næsten 40 ekstra pladser.
Se i øvrigt mere på http://www.aas.dk/
Rasmus er i mellemtiden blevet en nydelig, voksen mand, er pilot og har giftet sig med skønne amerikanske Tia, har fået barn – og har introduceret det asiatiske caféhit, boble-te, i sin mors café.
Lillebroderen Nikolai er gået ind i mors firma og hjælper blandt andet med økonomi og regnskaber.
Og den yngste, datteren Maja, der studerer på Statens Teaterskole, har haft sin mor med på inspirationstur til Amsterdam. Derfor ved Jette Aas nu lige præcis, hvad der er trendy i cafélivet – og derfor kommer der et stort bord med plads til 20 personer, samt høje barstole ved vinduet.
I baglokalet kommer der en specialkøbmand (man skal gennem caféen for at finde den), hvor man kan købe vin, pesto, pasta, honning, sennep, te og så videre. Og måske også Jettes syltede rødløg.
Det er nemlig den opskrift, hun bliver spurgt oftest på.
Her er den:
Jette Aas syltede rødløg
1 kilo rødløg i skiver
2,5 dl rødvinseddike
Knap 1 dl vanillesukker
0,5 dl almindelig sukker
Kog sukker og eddike sammen. Derefter skal det lige stå og blive ”sirups-agtigt”.
Kom løgene i – de skal ikke koge med.
Man kan godt spise løgene med det samme, men de er særligt gode, hvis de får lov at trække en halv dag først.
Note 1: Når sukker og eddike koger, skal man holde øje med det. Det skal ikke koge mere end et par minutter, før det skal af varmen….gå ikke fra det!
Note 2: Løgene smager suverænt godt sammen med koldt kød i en sandwich, men er også gode til ost.
Note 3: Kan holde sig en uges tid på køl.