I 2015 spurgte min tidligere kolleger og gode venner, Mads og Trine, om jeg havde lyst til at fejre nytår med dem? De havde en tradition med at fejre nytår hvert andet år i Holstebro sammen med en anden tidligere kollega, Brian, der nu bor i København med sin kone, Liv, samt naboerne Henrik og Line.
Jeg sagde pænt ja tak – og siden har jeg været med hvert andet år – det var fjerde gang her ved årsskiftet 2022-2023, fordi ét år “faldt ud” på grund af corona-restriktioner.
Jeg har to gange tidligere stillet med kransekagen til nytårsklokkerne, og så tror jeg, at jeg den første gang skulle medbringe boblerne. Men denne gang blev jeg spurgt, om jeg ville lave snacks til de tørre bobler under dronningens tale.
Sjov opgave!
Jeg lavede fem ting. En særpræget tapanade, som jeg ikke selv brød mig om, men som de andre godt kunne lide. Nogle ret anonyme butterdejspakker med kylling og flødeost. En fin hapser med røget hellefisk og basilikumcreme. En virkelig god kyllingeleverpaté på minitoasts. Og så den største succes af dem alle: Vampyrens valnødder.
Det blev støvsuget op af skålen!
En eller anden – jeg tror måske det var endnu en tidligere kollega, Lene på Bornholm – gjorde mig i 2011/2012 opmærksom på en bog, “A Discovery of Witches”. Den blev oversat til dansk i 2016, men da havde jeg allerede læst og genlæst den, tillige med den efterfølger. Jeg elsker de bøger!
Der er tre i alt, og ovenpå den store succes verden over, udgav forfatteren, Deborah Harkness, der er historiker med speciale i Elisabeth I’s England, også en såkaldt “companion”, altså en slags guide til sin trilogi med blandt andet oplysninger om lokationer i bogen, videnskab og alkymi gennem tiderne, omtale af bøger der bliver refereret til, kunst, vin – og madopskrifter!
Bogen handler om noget så aparte som en heks, der forelsker sig i en vampyr. Allerede der ville mange stå af. Men – alt andet omkring dem er mere eller mindre normalt. De lever i vores moderne verden – og da en del af serien også foregår netop i Elisabeth I’s regeringstid, er denne tid malet levende med historisk præcision.
Nå, vampyrer spiser jo ikke så meget andet end blod, ved vi alle. Og dog. For “vor helt” spiser faktisk nødder og bær, suppe, råt kød – og elsker vin. Da vor heltinde-heks præsenterer ham første gang for sine hekse-tanter, har den ene af dem, Emily, lavet disse valnødder til ham. Og han elsker dem.
Jeg ved ikke om mine venner er vampyrer – jeg tror det ikke 🙂 Men vi jokede en del med det, da både teenagere og voksne greb til skålen igen og igen.
Opskriften hedder i virkeligheden:
Em’s berømte vanilje-valnødder til vampyrer
2,5 spsk olie (noget smags-neutralt som for eksempel solsikkeolie)
1 spsk vanilje-essens (ikke noget, jeg normalt har på lager, men man kan købe det i supermarkederne)
500 gram valnødder (se note 1)
115 gram sukker
1/4 tsk salt
1/4 tsk stødt koriander (se note 2)
1/4 tsk stødt kanel
1/4 tsk muskatnød
Varm ovnen op til 160 grader.
Bland olie med vanilje-essens. Tilsæt sukkeret.
Blanchér nødderne i et minut i kogende vand. Hæld dem i en sigte, så vandet løber fra, og mens de stadig er helt varme, hælder du dem ned i skålen med olie/vaniljeessens og sukker. Bland nødderne rundt i massen – og lad det stå og trække i ti minutter.
Læg bagepapir på en bageplade og arranger nødderne, så de ligger i ét lag.
Sæt dem midt i ovnen og rod lidt lidt rundt i dem hvert syvende-ottende minut.
Ifølge opskriften skal de have 30-35 minutter. Det er ALT FOR MEGET.
Jeg nåede lige at redde mine, inden de blev helt sorte. Da havde de fået 24 minutter og nogle af dem var altså lige til den mørke side, selvom de smagte OK. Så jeg vil sige 20-22 minutter – hold øje med dem!
Men nødderne er i ovnen blander du salt og de øvrige krydderier ien skål. Når du tager nødderne ud af ovnen, hælder du de varme nødder ned i skålen med krydderier og blander dem rundt – PAS PÅ, nødderne er meget varme på grund af det smeltede sukker.
Når de er blandet godt rundt, hældes de ud på en ikke-varm flade – en stor tallerken, et skærebræt eller lignende (jeg lagde dem på nyt bagepapir på en kold bageplade) i ét lag. Der skal de så køle helt af – de bliver sprøde, mens de køler af – inden du kan komme dem i lufttæt opbevaringsboks.
(Opskriften er fra “The World of All Souls – a complete guide” af Deborah Harkness, 2018)
Note 1: Jeg er så heldig, at jeg har “adopteret” et økologisk valnøddetræ et sted i Frankrig, og jeg havde en hel sæk valnødder stående. Så jeg knækkede lystigt løs og fik de skønneste valnødder ud af det. Opskriften kan også udmærket laves med pecannødder eller mandler – men lad være med at prøve med chashewnødder, de brænder for nemt på.
Note 2: Vær ikke nervøs for krydderierne – de smager stort set ikke igennem. Jeg tror faktisk, at jeg næste gang vil forsøge at komme lidt mere krydderi i, men jeg turde ikke gå amok denne gang, nu da tre teenagere også skulle kunne spise af dem…