Andelevermousse med portvinsgelé

 

En lille bornholmsk rugkiks med andelevermousse, et noget stort tern gelé og kørvel…

Nå, her i den spæde start af 2023 må jeg nok hellere få den sidste opskrift fra julefrokosten 2022 skrevet ind. Ikke mindst fordi der nok kommer flere opskrifter i februar og maj, hvor jeg planlægger at holde en række middage herhjemme for at fejre min 60 års fødselsdag – godt nok forsinket – med to til fire personer ad gangen….

Opskriften her er på en nem og særdeles vellykket andelevermousse, jeg lavede som en af forretterne. Det var også sjovt at prøve at lave portvinsgelé 🙂

Men det er også en meget stor portion.

Opskriften i bladet.

Det var én ud af to forretter, og der blev levnet rigtigt meget. jeg spiste af den i fire-fem dage, så turde jeg ikke rigtigt beholde den i køleskabet mere – og da var der altså 1/3 tilbage.

Ifølge opskriften er den til fire personer. Vi var seks, så jeg er ret sikker på, at man roligt kan halvere portionen og så endda have til seks personer som en del af en frokost.

Jeg steger andeleveren efter at have renset og skyllet den.

Andelevermousse med portvinsgelé

300 gram andelever

1 spsk olivenolie til stegning

1 løg

1 fed hvidløg

1 laurbærblad

2 stilke frisk timian (se note 1)

4 cl Cointreau

1 dl piskefløde

2 tsk dijonsennep

75 gram koldt smør

salt

Portvinsgelé

3 blade husblas

2,5 dl portvin (se note 2)

Til servering

1 håndfuld kørvel 

Fuldkornskiks (se note 3)

Rens andelever, skyl den godt og skær den i grove stykker. steg leverstykkerne hårdt i lidt olie på en varm pande i to-tre minutter til de begynder at tage farve.

Pil og hak løg og hvidløg. Lad løg, hvidløg, laurbærblad og timian stege med på panden i yderligere to-tre minutter. Hæld Cointreau på panden og lad det koge ind.

Fjern laurbærbladet og blend de resterende ingredienser fra panden i en blender. Tilsæt fløde og sennep, og blend, til blandingen har en helt glat konsistens.

Skær koldt smør i tern og vend dem i andelevermoussen, og smag til med salt.

Hæld moussen gennem en sigte (pres den igennem med bagsiden af en ske), så timianstilke m.v. sorteres fra.

Fordel moussen i en serveringsform og sæt den i køleskabet i mindst tre timer – gerne natten over (det gjorde jeg).

Her kan man skimte de sørgelige rester af to bornholmkse rugkiks. De er bare så lækre, de passede supert til moussen, og de forsvandt som dug for solen. De to små nisser har været min mors. Da far døde i december 2021 og vi efterfølgende ryddede op, fik jeg dem.

Portvinsgelé: Læg husblas i blød i koldt vand i ti minutter. Varm portvin op til 70 grader i en kasserolle (det skal man nok ideelt set bruge termometer til, men jeg tog det på slump, og det gik…) og smelt den afdryppede husblas heri. Hæld geléen i en form. Afkøl helt.

Servering: Skær portvinsgeléen i små tern og fordel dem oven på andelevermoussen. Pynt med kørvel og server med kiks til.

Note 1: Det der sjask af en timianplante, som man kan købe i supermarkederne, er da okay i en snæver vending, men der skal mere end “et par kviste” til (hvis man overhovedet kan tale om “kvist” – det er jo ranker). Men hvis man har en rigtig timianbusk i haven eller drivhuset (heldige kartoffel), så er et par kviste fint.

Note 2: Jeg forestiller mig, at jo sødere portvinen er, jo bedre bliver geléen. Jeg tog, hvad jeg havde – det var en ikke særlig dyr Tawny. Smagen var udmærket, men jeg skuffet over, at min sky ikke blev klar…det har nok noget med portvinen, eller måske opvarmningen, at gøre. Men pyt, det smagte godt.

Note 3: Opskriften siger “fuldkornskiks” – jeg valgte nu de bornholmske, flagede rugkiks, og de gik SÅ godt sammen med moussen.

Måske ikke verdens smukkeste foto, men jeg glemte fuldstændig at fotografere den færdige mousse, før nogen tog af den….

(Opskriften er fra “Det store gemmehæfte Julen”, december 2022)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *