Auberginesalat med tahina – arabisk stil

Auberginesalat med tahin.
Auberginesalat med tahina.

Jeg elsker auberginer, så det er ikke så mærkeligt, at ”auberginesalat” hører til blandt mine absolutte favorit-dip. Hvorfor det bliver kaldt en salat – også på engelsk – ved jeg ærlig talt ikke, for det er (afhængigt af, hvor meget man blender) enten en glat dipsauce eller en lidt grovere mos. Ikke en salat.

Ingredienser til den arabiske variant af auberginemosen.
Ingredienser til den arabiske variant af auberginemosen.

Jeg tror, der findes en opskrift og dermed en variant af denne dip/mos hos enhver husmor fra Balkan ned over Tyrkiet til Mellemøsten. Men der er to hovedvarianter. Dette er den mellemøstlige variant, hvor der bruges tahin, som er en sesampasta.

Den anden variant hører hjemme på Balkan, især i Grækenland, og den indeholder græsk yoghurt og citron. Den laver jeg en af dagene, så I kan se den opskrift også.

Hvilken, der er bedst, er vist en smagssag. Jeg synes, den græske variant kan spises bare med brød til, mens jeg synes, den arabiske bør ledsages af citronskiver, brød og måske lidt kæmpekapers og/eller syltede chilier/pebre.

Jeg erkender blankt, at dippen ikke ser ud af noget særligt. Faktisk ligner den mest af alt ubagt leverpostej, og det er jo ikke særlig charmerende! Men den smager altså meget, meget bedre end den ser ud 🙂

Hummus synes jeg skal spises ved stuetemperatur. Men auberginepureen her må gerne have været en tur i køleskabet, så den er kølig.

Det ser måske ikke ud af så meget, men det smager skønt.
Det ser måske ikke ud af så meget, men det smager skønt.

Auberginesalat med tahina

(4 personer som forret/snack)

1 stor aubergine 400 gram (se note 1)

2 fed knust hvidløg

1-2 spsk lys vineddike

3 spsk god olivenolie

3 spsk tahina (se note 2)

Havsalt

Friskkværnet peber

Prik auberginen jævnt med en gaffel og bag den i ovnen ved 200-225 grader i cirka 30 minutter – vend den eventuelt en gang undervejs. Auberginen skal være helt blød og mør.

Tag den ud og lad den lige dampe af fem-otte minutter. Flæk den så på langs, skrab kødet ud med en ske og lad det dryppe af i en sigte. Tryk så meget væde fra som muligt – men lad være med at presse auberginekødet ud gennem sigtens huller. Smid aubergine-skallen ud.

Blend auberginekødet med de øvrige ingredienser, smag salaten godt til og server den med det ønskede tilbehør.

Note 1: På billederne kan man se, at jeg ikke har købt én stor aubergine, men en masse små. Det er fordi jeg ikke kan stå for de lækre små lilla auberginer hos Kannan i Asia Food i basaren. De er akkurat lige så gode som en af de store – men de skal ikke have 30 minutter i ovnen. Jeg gav dem 20, og det var fint.

Note 2: I opskrifter kaldes det både tahin, tahine og tahina samt sesampasta. Kært barn, mange navne. Jeg plejer egentlig at købe det hos den arabiske købmand på Struervej. Men denne gang har jeg købt en rigtig lækker version fra Urtekram – den har Kvickly i hvert fald, og sikkert også andre større supermarkeder.

(Opskriften er fra ”Grønt & Godt” af Vibeke Lehn, Aschehougs Forlag, 1997)

Brød og citron skal der til. Men store kapers og syltede pebre/pimentos er også godt.
Brød og citron skal der til. Men store kapers og syltede pebre/pimentos er også godt. Det er paprika, jeg har drysset på toppen. Hvis man er vant til stærk mad, kan bruge cayennepeber (men ikke lige så meget!) i stedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *