En gang imellem får jeg fikse ideer.
I aftes fik jeg for eksempel den fikse idé, at jeg ville teste den salatdressing-shaker, som min veninde Anne Marie gav mig i adventsgave.
Og det skulle jo ikke bare være en ganske almindelig olie-eddike dressing….der skulle da være lidt ekstra, nu hvor shakeren skulle indvies. Så det blev til denne eksotiske salat. Smuk, ikke? Den smager også godt! Og shakeren virker perfekt 🙂
Opskriften på salaten har jeg haft i tankerne nogle dage, lige siden en Facebook-ven lagde et link ud på den 🙂 Den er fra et ganske glimrende internet mad-site, der hedder Bon Appétit, og opskriften er indsendt af en mand, der formentlig har lettere adgang til toplækre mandariner end mig. Han bor nemlig på Hawaii. Du kan besøge Bon Appétit her.
Jeg kunne ikke finde en frisk jalapeno chili her i Holstebro. Og det er ikke første gang, jeg har ledt efter sådan én. Nå, nød lærer nøgen kvinde….jalapeno er en mild chili. Jeg havde en mild rød, supermarkedschili. Og således blev den erstatningen. Den fungerede okay – og så endda pænt ud.
Avocado og mandarin salat
(4-6 som tilbehør)
120 ml mandarin juice
1 jalapeno (eller anden mild chili)
1 skalotteløg, finthakket
2 spsk hvidvins eddike
havsalt, peber
60 ml olie (jeg brugte rapsolie)
2 spsk extra-virgin olivenolie
2 avocadoer, skåret i skiver
4 mandariner eller clementiner, pillede og skåret i skiver
Cirka 200 gram rucola, brøndkarse eller portulak
15-20 gram friske mynte blade
60 gram feta, smuldret
Kom mandarinjuicen i en lille gryde og bring den i kog. Lad den stå og simre i fem-ti minutter, indtil væsken er reduceret til cirka 2 spsk og er sirupsagtigt. Hold øje med det – det går pludselig hurtigt til slut. Lad det afkøle.
Opvarm en pande – eventuelt en grillpande – ved høj varme. Steg chilien på alle sider, indtil den har sorte blister over det hele og sprukken. Man kan også – hvis man har gasblus – holde den over ilden med en tang. Lad den afkøle. Fjern derefter skindet, flæk den og fjern kerner og hvide membraner. Hak kødet fint.
Pisk (hvis du ikke har en dressingshaker 🙂 ) finthakket løg, eddike, mandarin-væske, og chilien sammen i en skål. Smag til med salt og peber. Pisk først olien (vindruekerne-, raps- eller majs) i og derpå olivenolien. Lad dressingen hvile lidt.
Bland avocadoskiver, mandarin-skiver, brøndkarse/rucola, mynte og dressing i en stor skål. Smuldr feta hen over.
Note 1: Mig bekendt kan man ikke købe mandarinjuice her i byen. Formentlig heller ikke andre steder i Danmark. Men hvis man presser 4 gennemsnitsstørrelse mandariner har man nogenlunde den mængde, der skal til.
Note 2: Man kan lave dressingen dagen i forvejen og opbevare den i køleskabet.
(Opskriften er fra det amerikanske internet-site bon appétit, 2014)